Provocare de domeniul SF: Michael Phelps a concurat cu Marele RECHIN ALB

268
   Cursa dintre Michael Phelps si Marele Rechin Alb a deschis duminica seara programul televiziunii Discovery: „Shark Week”, Saptamana Rechinului. Milioane de americani au urmarit cu sufletul la gura cursa de 100 de metri. O „batalie” intre cel mai medaliat om de pe planeta la Jocurile Olimpice, Michael Phelps (28 de medalii, dintre care 23 de aur) si Marele Alb, un pradator de temut, probabil cea mai faimoasa specie de rechin. Si totusi Phelps si Marele Alb nu au inotat umar la umar. 

Michael Phelps: „Mi-am dorit toata viata o astfel de competitie”

 Televiziunea Discovery a fost cea care a lansat provocarea intre legenda inotului mondial si Marele Rechin Alb. Telespectatorii au fost anuntati de celebra cursa, dar niciun amanunt nu a fost dezvaluit despre cum va decurge efectiv confruntarea. Misterul era total. Va inota Phelps in acelasi timp si la cativa metri de cel mai mare carnivor de pe pamant? ” Daca voi credeti ca imi voi petrece seara de duminica urmarind cursa dintre Phelps si rechin, ei bine chiar asta voi face”, erau mesajele telespectatorilor.

Programul Shark Week este difuzat de Discovery de mai bine de 30 de ani. „Foamea” telespectatorilor americani fata de emisiunile cu rechini pare de nepotolit. De aceea si dezamagirea a fost pe masura. Realizatorii programului nu au riscat sa-l transforme pe Phelps intr- o gustare regeasca pentru Marele ALB.

Cel mai titrat sportiv al Jocurilor Olimpice a inotat singur in apele din largul cooastelor Africii de Sud. La televizor insa telespectatorii l-au vazut pe Phelps inotand la un un culoar distanta de un rechin simulat pe computer. Mai mult, pentru ca spectacolul sa fie total, ferocele pradator a facut chiar un salt in momentul in care a trecut linia de sosire.

 „Mi-am dorit toata viata o astfel de competitie”, a declarat Michael Phelps.

„Recordul de viteza pentru Marele Alb: 41 de km/h”

Echipa care s-a ocupat de realizarea programului a realizat un dispozitiv capabil sa masoare viteza Rechinului Alb. Doctorul Tristan Guttridge, cercetatorul care a condus proiectul a declarat: ” In mod clar nu-l puteam pune pe Phelps pe un culoar, iar pe cel indepartat pe Marele Alb. A fost nevoie de o simulare. Am strans toate datele noastre legate de viteza rechinului de-a lungul testelor efectuate.”

Recordul de viteza pentru Marele Alb a fost de 41 de kilometri pe ora, in timp ce Phelps a inotat cu putin peste 8 km/h cand a doborat recordul mondial la stilul fluture. Phelps a mers pana in Africa de Sud pentru a-si testa limitele. A inotat intr-o apa cu o temperatura de 12 grade si a fost imbracat cu un costum de neopren gros de doar 1 mm. Pentru a-si spori sansele Phelps a beneficiat de o pereche de incaltari speciale ce aveau atasate o coada ce o imita pe cea de rechin. 

 S-au luat masuri drastice de securitate pentru a-i face inotul lui Phelps cat mai confortabil. O drona, dar si zeci de scafandri au scanat perimetrul pentru a da de veste organizatorilor in cazul aparitiei unui competitor real. Distanta aleasa a fost de 100 de metri.

Phelps a avut un start mai bun. Viteza maxima: 14 km/h. Dupa 25 de metri Marele Alb s-a instalat la conducerea cursei si nu a mai cedat-o pana la final.

Rezultate:

Marele Alb: 36,1

Micheal Phelps: 38,1

Sursa: nytimes.com, discovery.com, hollywoodreporter.com