START Quarantine Backyard Ultra: 2411 concurenti, 11 romani printre alergatori

169

Quarantine Backyard Ultra este main eventul acestor luni in alergare. Asta in conditiile in care pandemia de coronavirus a anulat cam toate competitiile sportive de pe glob. Fiecare concurent alearga in autoizolare sau carantina: pe o bucla din jurul locuintei sau chiar in propria casa. Organizatorii concursului sunt din Canada, iar unul dintre comentatori este celebrul Lake Lazarus, organizatorul cumplitului ultra Barkley Marathons (anulat in acest an). Pe lista sportivilor inscrisi apar ultramaratonisti din elita mondiala.

Castigatorul Quarantine Backyard Ultra este alergatorul care ramane ultimul „in picioare”

Regulile sunt simple la Quarantine Backyard Ultra. Fiecare alergator are de parcurs 6,706 kilometri in fiecare ora. La finalul fiecarei ture concurentul trebuie sa demonstreze parcurgerea distantei: sa tina ceasul in dreptul camerei de luat vederi si sa incarce imediat datele pe STRAVA. Este liber apoi sa manance, sa se hidrateze sau sa se relaxeze. Asta daca mai are timp. Organizatorii tin legatura cu toti concurentii prin intermediul aplicatiei ZOOM care este instalata fie pe calculator, fie pe iphone.

Clopotelul suna sambata dupa amiaza, la ora 16, ora Romaniei. Concursul se termina atunci cand ultimul concurent ramas in concurs reuseste sa termine o tura. Recordul mondial la masculin este de 69 de ore, iar la feminin de 68 de ore.

Cei mai multi alergatori inscrisi sunt din Statele Unite ale Americii si Canda. 56 de tari sunt reprezentate la start. Printre ele si Romania. Organizatorii au prezentat si cateva dintre numele mari ce participa la Quarantine Backyard Ultra.

Concurenta este una incredibila la elite: Dave Proctor, canadianul care detine recordul national la 24, 48 si 72 de ore, Harvey Lewis, SUA, castigatorul BADWATER din 2014, Joe Fejes, detinatorul recordului SUA la 6 zile – 969 de kilometri, suedeza Anna Carlson (locul 4 in 2019 la TDS-UTMB).

Gabriela Stefania Iaciu alearga si ea la Quarantine Backyard Ultra. Sunt 11 romani in total.

Gabriela Stefania Iaciu alearga la Stefesti, in Prahova. Si-a stabilit traseul in jurul casei. Vor fi 4 bucle ce insumeaza in total 6,7 kilometri. „Gabi are 70 de metri diferenta de nivel pe cei 6,7 kilometri. In mare parte traseul este pe asfalt. Punctul cel mai indepartat de locuinta este undeva la 500 si ceva de metri. Conteaza foarte mult datele de pe Strava. Am facut bucla putin mai lunga, la 6,8 kilometri, pentru ca atunci cand sunt nori ceasul ei arata mai putin si sa nu riste descalificarea” a declarat pentru aimx.ro Bogdan Adrian Mihai antrenorul si partenerul sportivei.

Gabriela Stefania Iaciu vine dupa un concurs excelent la Belgrad. A oprit cronometrul la 10 ore, 35 minute si 5 secunde, fata de 12.40.22 anul trecut, in proba de 100 de kilometri. La 80 de kilometri Gabriela a trecut in 8.13.56, iar la 50 de kilometri in 4.46.36 ( un pace de 5.44). Si in proba de 6 ore Gabriela a reusit personal best si un loc 2 la feminin, cu 60 de kilometri alergati.

„Ma simt pregatita, odihnita…Mie imi place sa alerg singura asa ca nu am probleme din punctul asta de vedere. Obiectivul clar este sa depasesc 24 de ore, dupa aceea vom mai vedea. In ultimele saptamani volumul meu a fost de aproximativ 170 de kilometri pe saptamana, cu diferenta de nivel de 3,4 kilometri” a punctat si alergatoarea de 44 de ani.

„Este un concurs in care pishicul conteaza foarte mult. Oricine se antreneaza cat de cat poate face 6,7 km intr-o ora. Doar ca orele se aduna si creierul preia comanda. La noi prima noapte va fi foarte bine pentru ca incepem la ora 16. A doua noapte ne va „prinde” intre orele 28 si 38 de concurs si va fi mai complicat. Gabi poate duce peste 300 de kilometri intr-un concurs de 48 de ore. Dupa 24 de ore estimez ca vor mai ramane intre 300 si 500 de alergatori, iar dupa 48 undeva la 100. Ca alimentatie m-am pregatit cu fructe, dulciuri la greu, energizante de toate tipurile si izotonic, cartofi fierti, orez… chestii usoare„, a mai spus pentru aimx.ro Bogdan.

CINE SUNT CEILALTI ROMANI INSCRISI?

Gabriel Andrei Ailenei (Pascani, Iasi), Catalin Cojocaru (Iasi), Costel Calimoceanu ( Bucuresti), Paul Costin (Targu Mures), Nona Alina Elena Georgescu (Iasi), Adrian Mirica (Chiajna, Ilfov),Iosif Narcis (Iasi),Oana Malina Negrea (Sfantu Gheorghe, Covasna), Lilla Petroczki ( Odorheiu Secuiesc, Harghita), Dan Suciu ( Sfantu Gheorghe, Covasna).

Inscrierea concurentilor a fost gratuita. Marele premiu pus la bataie de organizatori este in ton cu vremurile:” The Golden Toilet Paper Roll” !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire