Radu Albu a ajuns la 8000 de metri pe Varful Manaslu din Himalaya!

1457
Radu Albu a ajuns la 8000 de metri pe Varful Manaslu din Himalaya!

Radu Albu a ajuns la 8000 de metri pe Varful Manaslu din Himalaya si este singurul alpinist roman care a reusit performanta de a escalada in 2018 un varf de peste 8000  de metri . Este al optulea cel mai inalt varf in lume.

Radu Albu a ajuns la 8000 de metri la prima lui incercare. Misiunea a fost indeplinita in dimineata zilei de 28 septembrie. La 5:15 a.m. ora Nepalului, Radu a ajuns cu bine pe Varful Manaslu, la 8.163 m.

” Sunt un om atat de mic pe un munte asa de mare, dar tot atata fericire am in suflet ca si muntele asta. Am fost atat de fericit ca am ajuns acolo incat m-a apucat plansul. Lacrimile imi inghetau instant in ochi. Voiam sa strig de bucurie dar nu mai aveam energie. Eram epuizat si inghetat. In spatele meu stateau la coada pe varf pentru poza finala peste 100 de suflete.”-Radu Albu

Plecat din Romania la inceput de septembrie, dupa o perioada de 8 luni de antrenament intens, Radu Albu a avut nevoie de 3 saptamani ca sa ajunga in tabara de baza a muntelui Manaslu. Radu a facut ture de aclimatizare repetate spre taberele superioare. La inceputul celei de-a 4a saptamani, Radu a profitat de o fereastra de vreme buna. Alpinistul roman a inceput urcarea finala din tabara de baza (4,900 m) in tabara 1 (5,800 m). Radu a urcat apoi in tabara 2 (6,400 m), tabara 3 (6,800), iar in 27 septembrie a ajuns in tabara 4 la 7,400 metri.   In acea noapte, dupa cateva ore de odihna, Radu a inceput urcarea finala.  Dupa  aproximativ 7 ore si-a indeplinit misiunea.
Coborarea a fost mult mai grea decat ascensiunea, din varf pana in tabara de baza, 3300 de metri diferenta de nivel, timp de 14 ore. Dupa 4 zile de urcare in care a dormit maxim 10 ore, extenuarea fizica l-a cuprins pe Radu.

„Am fost sus printre primii pentru ca am plecat printre primii. Cand am urcat chiar pe ultimul metru din varf si am realizat ca sunt deasupra tuturor m-am gandit ca poate in acele secunde sunt omul la cea mai inalta altitudine de pe planeta. Nu va pot spune sau descrie ce am simtit in cuvinte. Am simtit ca nu mai sunt trup ci sunt un fel de spirit care se ridica deasupra tuturor oamenilor, necazurilor sau durerilor. Mi-a trecut frigul, am uitat de dureri si m-am simtit ca in cer… eram in ceruri la 8.163 m. M-am uitat spre cer si i-am multumit lui Dumnezeu pentru ca a fost cu mine, am facut cateva poze si am coborat”.

Radu Albu a ajuns la 8000 de metri si a fost singurul roman din cei peste 200 de alpinisti care au primit permis de escaladare a Varfului Manaslu in acest sezon.

Radu a fost liderul expeditiei internationale din care a facut parte. Ghid montan atestat in Romania, Radu Albu pregateste escaladarea tuturor varfurilor de peste 8,000 de metri.

Ii puteti urmari intreaga poveste pe blog si pe pagina lui de Facebook, unde este publicat jurnalul lui de expeditie.