A cazut recordul mondial pe distanta de o mila, la feminin

355
Sifan Haasan
Sifan Haasan
Sfarsit de saptamana istoric in cursele de alergare pe distante mici. Sifan Hassan, alergatoare olandeza cu origini est-africane, a stabilit recordul mondial pe distanta de o mila. Hassan a alergat cei 1609 metri – care reprezinta o mila – in 4:12:33. Recordul mondial a fost stabilit vineri, 12 iulie, la Monaco, in cadrul Ligii de Diamant.

Sifan Hassan a trecut „la mustata” de recordul mondial precedent, stabilit de rusoaica Svetlana Masterkova, in varsta de 23 de ani. Alergatoarea care reprezinta Tara Lalelelor a imbunatatit recordul mondial cu doar 23 de sutimi de secunda. La Monaco, in cadrul etapei Ligii de Diamant, s-a alergat foarte rapid. Sifan Hassan a preluat conducerea dupa primele doua tururi ale cursei. A accelerat tare pe final – desi se afla departe de recordul mondial – a incheiat ultimul tur intr-un minut si 2 secunde. Astfel a fost stabilit un nou record mondial.

Concurenta a fost pe masura. In aceeasi cursa au fost stabilite patru noi recorduri nationale, iar noua dintre participante si-au stabilit personal best-ul.

In varsta de 26 de ani, Sifan Hassan a devenit in 2016 campioana mondiala in sala, in proba de 1500 de metri. Este in continuare o vara foarte buna pentru alergatoarea olandeza. La inceputul lunii iulie, la Stanford, in SUA, in a VII-a etapa a Ligii de Diamant, a stabilit un nou record european in proba feminina de 3000 de metri. A doborat recordul chiar al Gabrielei Szabo, vechi de 17 ani, cu 8:18:49.

Autor: Dan Oancia.