Alergare de anduranta „fara frontiere” cu Radu Roman: politistul de la „Frontiera”

740
DCIM100GOPROGOPR1920.JPG

Radu Roman are  32 de ani si se considera  o persoana obisnuita, cu o pasiune mai putin obisnuita: alergarea de anduranta.

„M-am nascut, am copilarit si traiesc unde se pune harta in cui. Am o familie frumosa si pe Tudor, un pusti superb de 3 ani. Din 2005 port cu onoare uniforma de politist de frontiera in cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei.  Reprezint  Romania atat in tara cat si in misiunile internationale, in care am fost detasat sub egida Agentiei FRONTEX.

Primul contact cu alergarea l-a avut in liceu

Radu alerga impreuna cu prietenul sau, Adi Balea, pe distante scurte de 10-12 km. A urmat o pauza de aproape 7 ani. A reinceput sa alerge in 2012 pe distante medii si lungi. Alergarea a devenit  un “viciu”. Prima competitie a avut-o la Maratonul International Cluj Napoca in 2016.

„Radu Muresan mi-a propus sa experimentez senzatiile unei competitii. Pentru mine maratonul de la Cluj a ramas intiparit in ADN ul meu sportiv. A fost momentul de cotitura in care am trait prima experienta competitionala. A urmat provocarea (Transylvania 50 km de trail).  Prietenul meu Liviu Trifoi mi-a lansat provocarea si am acceptat-o fara ezitare.

Din 2016  pana in prezent, Radu Roman a alergat oficial 4 maratoane (Cluj Napoca 2016 si 2017, Lacul Maggiore 2016, Milano 2017). 4 semimaratoane (Iasi 2016, Rakvere Estonia 2016, Tomaszow Lubelskie si Lublin Polonia 2017). 2 ultramaratoane de 50 km (Transylvania 50k 2016 si 2017) si 2 ultramaratoane pe etape (Zamosc Polonia 100 km in 4 zile si Oman Desert Marathon 165 km in 6 zile). Cel mai important rezultat a fost clasarea pe locul 23 din 90 de alergatori care au finalizat cursa Oman Desert Marathon 165 km.

„Fiecare competitie are specificul si provocarile ei. Am fost in hipotermie in Bucegi la iesirea din Hornul Mare si am trait senzatii extreme de sete si foame in mijlocul desertului omanez. Am invatat multe! Am trait momente grele de incercare fizica si psihica. Am reusit sa le depasesc! Nu am fost obosit ci doar am simtit oboseala. Cred ca acest aspect de a nu ma identifica cu un sentiment negativ m-a facut sa privesc cu entuziasm si curaj orice cursa. In momentele grele ma ancoram in final si in sentimentele pe care le voi trai trecand linia din finish.”

Alergarea de anduranta in desert a fost programata pe o distanta de 165 de km, in 6 etape/zile, in perioada 18 – 23 noiembrie.

Editia din acest an a “Oman Desert Marathon” gazduita de Sultanatul Oman a reunit aproximativ 100 de alergatori.La aterizarea pe aeroportul din Muscat, dupa un zbor de 5 ore, a primit un mesaj de alerta de calatorie care il informa ca cea mai apropiata ambasada a Romaniei este in Abu Dhabi!

„a fost un \”wake up call\”. Am realizat ca voi fi singur si va trebui sa-mi am de grija.”

DCIM100GOPROGOPR2360.JPG

„Fiecare participant trebuia sa-si asigure subzistenta si sacul de dormit. Organizatorii au pus la dispozitie doar apa potabila si materialele de campare.
Ma simteam precum Altlas care tinea cerul pe umeri, cu cele 12 kg de echipament care incercau sa ma rapuna. A fost un joc de compromisuri din care a trebuit sa ies castigator. M-am indragostit… de linistea, imensitatea, pacea, si calmul desertului”

Radu Roman a trait momente unice in viata unui om. A fost marcat de rasaritul unei dimineti reci in desert. A fost uimit de  apusul  in infinitul dunelor. Roman a trait experienta solitudinii in etapa de noapte a maratonului. Reprezentantul Romaniei a stat sub un acoperis de stele si a simtit senzatiile  unei nopti calde pe plaja Marii Arabiei, la finalul ultimei etape.

„M-am redefinit ca persoana, am fost un „nomad” pentru cateva zile. Am renuntat la tot pentru a ma intoarce la esential, la instinctul de supravietuire. Am realizat ca nu am nevoie de mai mult. Mi-am impins conditia fizica si psihica la limita. Am trait momente unice in care singura optiune era sa merg inainte, pas cu pas.
In momentele in care alergi in acele conditii extreme si nu numai, incepi sa-ti pui intrebari existentiale. Am cautat motivare, m-am luptat cu temerile, m-am gandit la cei dragi, dar cel mai important e sa gasesti raspunsurile…”


Radu Roman a trait un amalgam de sentimente: onoare, patriotism, respect, apartenenta si mandria de a reprezenta Romania la mii de km departare. A trait la intensitate maxima  fiecare etapa cu drapelul  Romaniei la el.

„Caracterul unei natiuni se cladeste prin vointa si disciplina.
Am cunoscut oameni frumosi, deschisi, sociabili, cu caractere puternice, motivati de aceeasi idealuri. E un sentiment placut sa vezi efortul, sacrificiul si dorinta tuturor de a termina fiecare etapa.
Urmatorul proiect pe care l-am sadit este un ultramaraton in Alpi, o cursa non-stop care imi va pune la incercare pe langa anduranta si strategia, capacitatea de a-mi doza fortele.
Sunt o persoana obisnuita care si-a dat voie sa simta…”

Autor: Ovidiu Petenghea