Ross Edgley inoata 3200 de kilometri in jurul Marii Britanii in cei mai neprietenosi curenti din lume

491

Ross Edgley are 32 de ani. A facut polo de performanta. A devenit apoi expert in fitness si nutritie, dar si sportiv de mare anduranta. Ross Edgley a inceput la 1 iunie o adevarata provocare extrema. Inoata de jur imprejururul coastei Regatului Unit: aproximativ 3200 de kilometri. Temperatura scazuta a apei, curentii puternici si imprevizibili, meduzele care ii paralizeaza corpul pentru minute bune, dar si expunerea corpului la apa sarata sunt cateva din obstacolele dure pe care trebuie sa le treaca. „Cand voi ajunge in apropierea tarmului Scotiei va fi extrem de dificil. Sunt atat de multi curenti intre insule incat as putea fi tras inapoi” spune Ross Edgley.

Ross Edgley si-a propus sa inoate cei 3200 de kilometri in 100 de zile. Ar fi echivalentul traversarii Canalului Manecii in linie dreapta, zilnic

Britanicul a plecat inot pe 1 iunie din Margate Harbour, sud-estul Regatului Unit, in directia acelor de ceasornic. La inceputul lunii iulie a trecut de cel mai sud-vestic punct al Marii Britanii. Se afla acum in fata unei decizii cruciale: va inota direct spre Tara Galilor(drumul cel mai scurt)sau va traversa spre Irlanda, acolo unde valurile nu ar fi asa mari si nici curentii foarte puternici. „In cazul in care curentii sunt impotriva mea nu am nicio sansa. Cei care se ocupa de organizarea cursei de canotaj in jurul Marii Britanii (una din cele mai dure din lume), mi-au spus ca sunt complet nebun. Daca nu urmez cursul bun cand voi ajunge in dreptul Scotiei un curent cu viteza de 8 noduri ma va impinge inapoi. Va fi un joc de sah cu „mama natura”” a mai spus Ross.

Inotatorul este insotit permanent de o barca. Inoata in costum de neopren si are la dispozitie un nutritionist. 1 milion de calorii a calculat ca va consuma de-a lungul intregii aventuri. Va avea nevoie de 2 milioane si jumatate de miscari ale bratelor pentru a reveni in Margate Harbour. Nimeni nu a mai reusit pana acum sa inoate in jurul Marii Britanii. De la startul aventurii Ross Edgley a suferit de hipotermie, a fost tratat de intepaturile meduzelor, dar si de o rana urata in jurul gatului facuta de la costumul de protectie.

Ross Edgley: „Capitanul ambarcatiunii este eroul meu”

In teorie curentii se schimba la un interval de 6 ore. Ai avea astfel doua „ferestre” de cate 6 ore pentru a inota in ape care iti sunt favorabile” spune Ross Edgley care si-a angajat unul din cei mai experimentati piloti. „Cand va interveni epuizarea si voi gandi ca un copil de 5 ani capitanul va fi cel care va lua toate deciziile cu privire la directia de inot. Stie absolut totul despre curenti. Cand imi va spune intra in apa si inoata voi sari fara sa stau pe ganduri. Trebuie sa fii pregatit oricand de inot”, a mai precizat inotatorul in varsta de 32 de ani.

La inceputul acestui an Ross Edgley a inotat 100 de kilometri, in Caraibe, intre insulele Santa Lucia si Martinica cu un bustean agatat de el. Este cunoscut ca a parcurs distanta unui maraton tragand dupa el un MINI COOPER de 1400 de kilograme. Timpul sau a fost de 19 ore, 36 de minute si 43 de secunde.

Autor: Vlad Lucian Arhire