Rosu si Tănase cred în capacitatea lui Tibi Useriu de a câstiga, din nou, ultramaratonul arctic 6633

749
 useriu-5    „Încă o dovadă că eşti nebun de legat”, „Doamne, cât curaj!!!”, „Nu eşti normal, clar!!!”, „Eşti mare şi de admirat!”. Sunt doar câteva dintre reacţiile prietenilor şi admiratorilor lui Tibi Uşeriu. Acestea vin după ce a anunţat, pe aimx.ro, că va lua startul, din nou, în cumplita cursă 6633. Sute de like-uri s-au strâns deja pe pagina sa de facebook. aimx.ro i-a provocat pe Andrei Roşu şi Vlad Tănase, ceilalţi doi români care au participat la ediţia din 2016, la un set de 3 întrebări. Andrei si Vlad au încheiat competitia pe locul al treilea, la câteva ore în spatele bistriteanului.

aimx.ro: Ce-a însemnat pentru voi experienta 6633?

Vlad Tănase: 6633 a fost o experiență traumatizantă din toate punctele de vedere, dar cel puțin la fel de frumoasă și înălțătoare. Nu regret nicio secunda ca am fost acolo, fiecare scrâșnet din dinti a meritat.

Andrei Roșu : 6633 a fost, pentru mine, cea mai dificilă competiție la care am participat până acum. Dar și una dintre cele mai frumoase. Am avut parte de frig arctic, halucinații, privare de somn, efort dus la limita corpului, degerături și trasul unei sănii de 30 de kilograme. Nu pot să uit însă aurora boreală, discuțiile cu Vlad și Tibi, sentimentul de solidaritate cu ceilalți participanți sau tărâmul de gheață rupt din basme. Am avut satisfacția uriașă de a termina cu bine cea mai dură competiție arctică din lume, depășind toate obstacolele și momentele dificile – uneori la limita supraviețuirii.

aimx.ro: Ce părere aveți de faptul că Tibi Ușeriu a anunțat că se întoarce și anul viitor sa ia startul la 6633?                         useriu-6

Vlad Tănase: Participarea lui Tibi la ediția din 2017 a 6633 m-a luat prin surprindere puțin. Nu pentru că nu cred în el (Tibi este în opinia mea un om deosebit și un caracter puternic), ci pentru că am fost acolo împreună și știu prin ce a trecut. Știu ce probleme a avut și mai știu că la finele concursului l-am cunoscut după geacă pentru că fața îi era tumefiată ca dupa un meci de box… Văzându-l pe lista cu cei înscriși, mi-am zis inițial că undeva trebuie să fie o greșeală. Dar nu, Tibi va merge acolo, în iadul înghețat și în 2017. Și sunt absolut convins, fără a pune presiune suplimentară, că va face o treabă excelentă! Iși va apăra titlul? Nu știu, nu pot citi în stele. Dar pot să-ți spun că Tibi are ce-i trebuie pentru asta și mult mai mult. În opinia mea, Tibi este genul de om care dacă trebuie să evadeze de undeva și nu are altă soluție, pur si simplu sparge zidul. Și asta va face la 6633.

Andrei Roșu: Toată admirația pentru „nebunia” lui Tibi ! Sunt sigur că, având experiența cursei din primăvară, va face ajustările necesare pentru a câștiga din nou și, de ce nu, pentru a doborî recordul cursei. Forzza Tibi!!!

aimx.ro: Te-ai mai întoarce să participi la 6633 ?

Vlad Tănase: Nu m-aș mai întoarce la 6633 decât dacă ar fi să uit vreodată lecțiile pe care le-am învățat acolo.

Andrei Roșu: Dacă m-aș întoarce acolo? Într-o bună zi, de ce nu? După ce voi depăși provocările pentru care mă antrenez acum (urmatoarea fiind în decembrie 2017 – traversarea Atlanticului într-o ambarcatiune cu vâsle), voi vedea dacă mai am curajul, nevoia sau nebunia de a ajunge la o astfel de cursă. Și, ca să citez din clasici, aș fi fost nebun să nu particip la 6633, dar aș fi nebun să particip din nou.