S.Manea-Palici, rezultat bun in cea mai tare cursa de schi alpinism din Europa: Pierra Menta

661

Echipa S.Manea-Palici a reusit un rezultat valoros pentru schi alpinismul romanesc. Timp de 4 zile cei doi sportivi au participat la celebra competitie de schi alpinism din Franta: Pierra Menta. Silviu Manea si Viorel Palici, de la CSA Steaua, au ocupat locul 28 in clasamentul general. Au avut parte de o concurenta acerba. 195 de echipe. Crema cremelor. Cei mai buni schiori alpinisti din Europa s-au intrecut timp de 4 zile. Echipa din care facea parte Kilian Jornet a abandonat in ultima etapa.

Locul 28 la general pentru S.Manea si Viorel Palici. Cea mai buna pozitie: 22, in ultima zi de concurs.

      „A fost de vis.O atmosfera incredibila si un traseu minunat” a spus Andrei Preda pentru aimx.ro despre cursa REGINA a schi alpinismului. Un fel de Turul Frantei. Din pacate echipa Andrei Preda-Rares Manea s-a retras dupa prima zi de concurs din cauza unei raceli severe a ultimului.

Concursul se desfasoara langa localitatea Beaufort(regiunea Rhones Alpes) si aproape de granita cu Italia, pe pantele masivului Grand Mont (2686 de metri). Atrage mii de spectatori care isi sustin favoritii de pe marginea traseului intr-un zgomot infernal facut cu ajutorul diferitelor instrumente. Competitia este impartita in 4 zile cu o diferenta de nivel totala de 10 mii de metri. Participantii afla profilul traseului cu o seara inainte de fiecare etapa. Daca o echipa nu reuseste sa termine o runda sau depaseste cu 90 la suta timpul primei echipe este eliminata din concurs. 23 de echipe au abandonat. Printre ele si cea din care a facut parte valorosul alergator montan Kilian Jornet (spaniolul s-a accidentat destul de grav la genunchi si a abandonat doar la insistentele mai multor concurenti care il vedeau cum se chinuie), desi dupa 3 zile ocupa locul 1 in clasamentul general.

SILVIU MANEA SI VIOREL PALICI CONSIDERA PIERRA MENTA CEL MAI „TARE” CONCURS LA CARE AU PARTICIPAT IN ECHIPA

Un rezultat destul de bun insa tot timpul se poate mai bine. A fost vreme rea, cu risc mare avalansa. S-a tinut la o altitudine mai mica fata de obicei. Concursul este foarte greu, dur. Mai intai te lupti cu concursul si dupa cu ceilalti sportivi. In fiecare zi am facut cate o greseala mare, iar in a patra zi am invatat si am „reparat”. Avem putine curse de echipa impreuna de peste 2000 de metri diferenta de nivel.” – Silviu Manea pentru aimx.ro

„Nu ma asteptam sa fie asa de „sinucigas”, dar in fiecare zi se aduna si oboseala si tot. Este prima mea experienta de acest gen:4 zile constante, cu dificultate mare. Avem loc sa imbunatatim si sa facem o treaba mai buna. E un concurs cu o concurenta impresionanta. Incerci sa te tii de primii, dar este absolut imposibil. Concursul este foarte tehnic, coborari si urcari. Nu te lovesti in fiecare zi de asta.Si atmosfera este foarte frumoasa. Pe varful unde am urcat de trei ori era nebunie. Pur si simplu spectatorii iti dau putere.”- Viorel Palici pentru aimx.ro

Echipa S.Manea-Palici a fost constanta si a obtinut rezultate bune in fiecare etapa.In ultima zi de concurs, pe o ninsoare puternica,cu vant si ceata cuplul S.Manea-Palici a fost foarte aproape de un TOP 20. CSA Steaua este unul din cluburile care acorda o importanta deosebita si schi alpinismului. Cei doi sportivi de la CSA vor ramane in Franta pentru ca saptamana viitoare sa ia startul intr-un alt concurs puternic in Italia. 

Rezultate S.Manea-Palici pe runde la Pierra Menta:

Ziua 1: locul 35, 02:53:36

Ziua 2, locul 26, 03:32:32

Ziua 3, locul 33  03:11:50

Ziua 4, locul 22  02:38:58

Clasament general: locul 28, 12:16:56

Pierra Menta 2018 a fost castigata de valorosii sportivi italieni Boscacci Michele / Antonioli Robert in 9 ore, 57 de minute si 54 de secunde. A treia echipa romaneasca aflata in concurs si formata din Ion Neagoe si Adrian Valean s-a clasat pe locul 136 in clasamentul general cu timpul de 15:43:14. Toate rezultatele le gasiti aici.

VIDEO, ETAPA 3, PIERRA MENTA HIGHLIGHTS:

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: facebook Pierra Menta, Grande Course