Talida Sfârghiu, un diamant in continua slefuire

725

  Suceveanca Talida Sfârgiu este cea mai valoroasa junioara a Romaniei pentru al doilea an consecutiv. Atleta in varsta de 17 ani, nascuta la Campulung Moldovenesc, a reusit in 2020 sa-si impuna suprematia si in lumea senioarelor. A cucerit titlul national la 1500 de metri si a obtinut doua medalii de aur in aceeasi proba la Balcaniada. „Este un moment de neuitat din cariera mea. Faptul ca am devenit campioana nationala atat la tineret, cat si la seniori”, a declarat Talida.

Talida Sfârghiu: „Am avut parte de cea mai frumoasa copilarie practicand atletismul. N-as schimba asta niciodata”

„La 9 ani a inceput atletismul. A venit in joaca, cu o vecina si nu a mai plecat. Nu este greu sa faci un copil sa se indragosteasca de un sport daca iti plac copiii si daca iti place meseria ce-o faci . Nimic nu-i greu. Cea mai mare calitate a unui antrenor este sa se adapteze in functie de copil. De asemenea este important sa aiba rabdare si sa-i placa ceea face” spune antrenoarea Talidei, Elena Erzilia Țîmpău.

Fosta atleta de performanta Erzilia TÎmpău spune despre Talida ca este nascuta pentru proba de 1500 de metri. De 9 ani fac „familie” in atletism. Au reusit performante excelente si isi propun in continuare obiective indraznete.

Talida Sfârghiu, 2015

„Doamna antrenoare este modelul meu. A facut aceeasi proba de 1500m si parca suntem predestinate sa fim impreuna. Nu e usor sa faci performanta. Trebuie sa ai un program strict, sa fii foarte atenta sa nu te accidentezi, dar si sa gestionezi tot felul de probleme care apar in diferite momente odata ce avnsezi in varsta. Am inceput atletismul de mica si sincer pot sa spun ca am avut cea mai frumoasa copilarie si n-as schimba asta niciodata”.

„Prin anii de munca ce urmeaza eu spun ca imi voi indeplini visul de a participa la Jocurile Olimpice”

2019 si 2020 au fost doi ani ai implinirii pentru Talida Sfârghiu. Antrenamentele, seriozitatea si determinare i-au adus titluri si medalii stralucitoare. Anul trecut a castigat medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului Baku, iar anul acesta a obtinut doua medalii de aur la Balcaniada ( atat afara, cat si indoor). Tot in 2020 a devenit campioana nationala la tineret si seniori.

Elena Erzilia Tîmpău și Talida Sfârghiu dupa argintul de la Baku

„Mi se pare cea mai mare realizare si nu stiu daca mai fost vreodata a o junioara 2 care sa castige un campionat national de seniori, cea mai mare competitie a Romaniei. Anul acesta as vrea sa participam la Campionatul European de juniori 1, unde sa o obtinem o clasare pe podium si sa prindem macar finala la Campionatul Mondial din Kenya”, a mai spus Elena Erzilia Tîmpău si ea desemnata al doilea an la rand cel mai valoros antrenor la nivelul juniorilor.

TALIDA MARIA SFÂRGHIU:


Probă:
 1.500 m
Data nașterii: 27.06.2003
Club: CSM Rarăul/ CSM Suceava
Antrenor: Elena Erzilia Țîmpău
S.B 1.500m sală: 4:30.57;
P.B 1.500m sală: 4:30.57;
S.B. 1.500m aer liber: 4:25.49;
P.B. 1.500m aer liber: 4:25.49.

Tot pe aimx.ro aflati, AICI, planurile Elenei Pagu care, la 95 de ani, nu se poate desparti de sport.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: FRA, Nea Dan-blog