Teofil Vlad se pregateste pentru Everest. Acum se afla in perioada de tranzitie. Incepe sa reintre in forma. Pregatirea va consta in antrenament aerob, procentul cel mai important (alergare, inot, intervale, ture cat mai lungi pe munte. Vlad nu neglijeaza nici pregatirea de forta – musculatura trebuie sa poata sustine un efort de lunga durata. Expeditia pe Everest dureaza aproximativ doua luni.
Teofil Vlad se pregateste pentru campania de anul viitor dupa premiera ascensiunii pe Pumori.
Vlad a marcat reperele „Les voyages du Petit Prince” (Calatoriile Micului Print).
Locație: Himalaya, Nepal Sezonul post-muson.
Munte: Pumori (7161m).
Denumire rută nouă: „Călătoria Micului Prinț”.
Grad: ED – Extremement Difficile.
Perete: Sud-Estic.
Echipa: Romeo Popa, Teofil Vlad, Zsolt Torok, membri ai Alpin Club Carpatic.
Angajament: major.
Diferență de nivel tabără de bază – vârf: 1800m.
Perioada: 12 octombrie 2018 – 21 octombrie 2018.
Nota: In alpinism, premiera (eng. first ascent) inseamna un traseu intr-un perete sau care conduce pe un varf pe care nu a mai fost nicio persoană inainte. Reprezinta adevarata esenta a acestui sport. Din punct de vedere al valorii sportive, o premiera este considerabil mai valoroasă decât o repetare.
Muntele Pumori este unul dintre cele mai emblematice și dificile piscuri din regiunea Solu Khumbu.
Se afla in vecinatatea muntelui Everest, pozitionat chiar fata in fata cu acesta (numele lui, in cultura nepaleza, se traduce „Fata nemăritată a Everestului”).
Această piramidă imensa atrage toate privirile, atat al celor care doar fac treking pana in Everest Base Camp, dar și ale alpinistilor care vin in zona.
Daca la mica distanta, pe Everest, anual se intampla o industrializare a alpinismului, dusa la extrem din punct de vedere comercial, pantele abrupte si peretii varfului Pumori raman tacuti si nepopulati. Dificultatea si angajamentul ridicat ii selecteaza pe pretendenti. Pumori are o rata foarte scazuta de reusita, chiar si pe cea mai usoara varianta (traseul clasic). Ideea unei linii noi s-a formulat inca din 2015. „Călătoria Micului Prinț” incepe la 5660m. De la baza ghetarului abrupt.
Strategia: stil alpin, cu o singura intrare (single push), fara ajutor sherpa, fara oxigen si fara ajutor din exterior.
„Echipa noastra, formata din Romeo Popa, Teofil Vlad și Zsolt Torok, a convenit sa instalam la 5660m, la baza ghețarului, un cort care ne servea ca punct de plecare direct in traseu. Se poate numi tabara de baza avansata (advanced base camp – ABC). Tabara de baza era la aproximativ 5300m altitudine. Aici am adunat echipamentul, mancarea, buteliile cu gaz și tot ce este necesar pentru a avea resurse pentru ascensiune. Din acest punct, in funcție de teren, am stabilit locuri de bivuac. In numar de 3, in perete, ca in ziua a 4-a sa iesim definitiv din perete si sa stabilim ultima tabara chiar in creasta care duce spre varf. Acolo, in tabara 4, am fost nevoiti ss asteptam o zi. Aveam speranța ca vanturile puternice isi vor scadea intensitatea si astfel, pe o vreme mai acceptabila, vom atinge varful.”
„Ziua varfului nu stim daca intr-adevar era mai buna sau mai rea decat cea pe care am petrecut-o in așteptare. Cert este ca varful l-am atins pe un vant cu rafale de 105 km/h si cu temperatură real feel de -27gr C. Retragerea a intrat intr-o zona de explorare a ghetarului spre partea vestica a muntelui. Mentionam ca marsul de apropiere s-a facut clasic. Am folosit 3 porteri pentru marsul de apropiere. Am innoptat in lodge-uri pe parcursul marșului de apropiere si in cort in tabara de baza. Am avut trei corturi individuale. Unul pentru bucatarie și unul pentru sala de mese. Traseul a fost relativ sigur, fara pericol de avalanse si cu minim de caderi de gheata si pietre. Am folosit 9 suruburi de gheata, treisprezece „frienduri”, 4 ancore de zapada si 16 pitoane de stanca. La retragere am abandonat pitoanele de stanca, doua ancore de zapada si un surub de gheata.
Costurile s-au ridicat la aproximativ 35.000 de euro, pentru toata echipa. O treime a fost contributie personala.” -TEOFIL VLAD