TIBI UŞERIU SE ÎNTOARCE ÎN IADUL ALB, la 6633

778

   tibi 8   ” Cursa este doar pentru băieţii şi fetele MARI şi doar dacă sunt „nebuni” „, aşa îi îmbie să se înscrie pe concurenţi, organizatorii ultramaratonului artic 6633. Tibiu Uşeriu a câştigat în 2016 ultramaratonul de la cercul arctic, dar „boala” persistă. Românul va lua startul şi la ediţia 2017 a cumplitei probe ce se desfăşoară în nordul extrem al Canadei. Concurenţii au de parcurs un traseu de 566 de km, în condiţii de vreme extremă şi tragând o sanie după ei, în maxim 191 de ore ( 9 zile ).Tibi a dezvăluit, pentru AIMX.RO ce motivaţie mai are să se întoarcă în iadul alb: „Anul trecut am vrut să termin sănătos, dar nu am reuşit. Aş fi vrut să scot un timp mai bun pentru că îmi propusesem nu doar să ajung la sosire, ci să realizez  recordul cursei. Am avut însă probleme foarte mari cu picioarele pe ultimii 200 de km. Mă motivează şi faptul că e ultima ediţie care se ţine pe drumul de gheaţă, pentru că apoi ultima porţiune va deveni necirculată. Anul trecut a fost şi o concurenţă scăzută, doar 12 sportivi, acum sunt 30. În plus n-a fost niciun concurent care să câştige de doua ori consecutiv. A fost o competiţie care m-a provocat .”

           ESTE O CURSĂ ÎN CARE SIMŢI FRICA DE MOARTE

     Tibi Uşeriu spune că a descoperit în urma acestei curse extrem de dure resursele nebănuite ale omului în momente de panică. Omul care a avut un program strict de antrenament dormind afară, alergând dezbrăcat în munţii din nordul ţării, iarna, nu se fereşte să vorbească de frica de moarte pe care a simţit-o: „Au fost momente când am câzut în genunchi şi am zis efectiv că e sfârşitul. Dacă nu te descursci, mori! Mă gândeam că am mai dat şi 12 mii de euro să sfârşesc acolo. Organizatorii veneau doar la 7-8 ore şi nu dispuneai de un sistem de alarmă în caz de urgenţă. A fost un moment când efectiv m-am trezit la marginea drumului. Adormisem de la epuizare şi nu ştiam ce e cu mine. Mi-a fost frică şi acum îmi este şi mai tare pentru că ştiu ce mă aşteaptă. Prima dată habar n-aveam ce urma.”

     Tibi nu simte presiunea locului 1 în noua sa tentativă de a se impune în ultramaratonul arctic. ” Vreau să alerg mult mai bine ca anul trecut, să scot un timp mai bun. Nu este o cursă care te solicită atât de mult din punct de vedere al alergării, ci a distanţei, a condiţiilor întâlnite acolo. Ştiu zonele, am să ma duc cu o altă încălţăminte şi nu am să mai car atâta mâncarea. Am ajuns cu 9 kg în plus la final. Acum am iau doar jumătate fapt ce mă va avantaja foarte mult. Un alt plus este că voi avea timp să mă antrenez cu sania. Data trecută am primit-o cu 6 zile înainte de competiţie. De când va da zăpada o leg de mine şi nu o mai dau jos până în februarie”.

 

           TRASEUL ŞI CHECK-POINTURILE

Startul cursei este programat pe 10 martie 2017, la ora 9 dimineaţa. La ediţia din 2016 au mai participat doi români,Vlad Tănase şi Andrei Roşu, care au terminat ultra6633 pe locul 3, la egalitate cu alţi 3 concurenţi.

6633-16

Eagle Plain – Start – 0 miles (0km)
Arctic Circle – CP1 – 23 miles (37km)
James Creek – CP2 – 69 miles (111km)
Fort McPherson – Finish or CP3 – 116 miles (186km)
Tsiigehtchic – CP4 – 154 miles (248km)
Caribou Creek – CP5 – 205 miles (330km)
Inuvik – CP6 – 235 miles (378km)
Swimming Point – CP7 – 305 miles (491km)
Tuktoyaktuk – Finish – 352.64 miles (566km)