Traversare inot istorica, Sicilia – Malta, reusita de Neil Agius

96

Inotatorul de anduranta Neil Agius a reusit sa traverseze inot din Sicilia, Italia pana in Malta. O realizare incredibila ce s-a concretizat si cu doborarea recordului de timp pe aceasta distanta. Agius are 34 de ani, a practicat natatia la nivel de performanta ( a detinut trei recorduri ale Maltei la 400, 800 si 1500m), apoi s-a indreptat spre ultramaratoanele acvatice. Sute de oameni l-au aclamat vineri dimineata in momentul in care a atins malul maltez in localitatea St.Julian.

In 28 de ore si 6 minute a inotat Neil Agius distanta de 100 de kilometri dintre Italia si Malta

Neil Agius a participat la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 in proba de 400 de metri, stilul liber. Treptat Agius s-a indreptat spre inotul in ape libere. A inotat in jurul Maltei si a insulei Gozo, dar traversarea din Sicilia in Malta este cea mai mare realizare a carierei sale.

Neil Agius dupa mai bine de 16 ore de inot intre Sicilia si Malta

„Am ras, am glumit cu echipajul care ma insotea, dar am si plans” a declarat sportivul dupa ce a inotat timp de 28 de ore si 6 minute.

A fost insotit in permanenta de o barca. Echipa sa de suport l-a alimentat la intervale de 30 de minute, timp in care Neil lua pauze de aproximativ 90 de secunde. Nu avea voie sa atinga insa nici macar cu un deget barca pentru a nu fi descalificat.

Neil Agius ajunge in Malta dupa 28 de ore si 6 minute de inot

Startul ultramaratonului acvatic s-a dat joi dimineata la ora 5 si 15 minute. A atins malul maltez vineri dimineata la ora 9.21.

„Cele mai dificile momente le-am trait noaptea, in jurul orei 3. Atunci mi s-a facut foarte frig” a povestit inotatorul care este practic primul om din lume care reuseste o traversare inot din Sicilia in Malta. In 1985 Nicky Faruggia a inotat din Sicilia in Gozo in 30 de ore si 17 minute.

Agius a avut parte de o primire triumfala acasa. Sute de oameni l-au aclamat, iar sirenele barcilor l-au insotit pana la iesirea pe mal. Inotatorul de 36 de ani este si un militant impotriva poluarii oceanelor.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre competitia de masters in care Romania e pe locul 2, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire