ULTRAMARATONUL Cappadocia: Ştefan DAN, ARTISTUL din PATRIMONIUL UNESCO

0
1369

sstefan-dan-4” Pe finalul cursei m-am simţit ca o căprioară hăituită” a spus, pentru aimx.ro, românul care a obţinut locul 1 la categoria + 40 de ani şi locul 7 în clasamentul general, în cea mai lungă cursă din cadrul ULTRAMARATONULUI Cappadocia: 114, 3 km, conform organizatorilor sau 116,5 km conform ceasurilor sportivilor. Născut la Zărneşti la poalele Pietrei Craiului, Ştefan a început ascensiunile montane de la vârsta de trei ani şi de-atunci a rămas cu microbul în sânge. A terminat Liceul de Arte din Braşov şi apoi Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti. Când nu aleargă realizează decoruri pentru teatru sau film sau e angrenat în diferite proiecte legate de sculptură sau pictură. În Cappadocia a „sculptat”, pe traseul extraordinar al unui peisaj mai degrabă selenar, timpul de 14 ore 58 de minute şi 16 secunde. 

 

 

 

 

A ales ULTRAMARATONUL Cappadocia pentru zona extraordinara care ţi-o oferă parcurgerea traseului, o locaţie aflată în inima Turciei şi intrată în patrimoniul mondial Unesco din 1985. Programul nu i-a permis să se antreneze, dar a ales să facă deplasarea şi la „presiunea” anturajului, fără a avea însă aşteptări la un rezultat important. Cursa, care are căţărări tehnice, l-a avantajat :” Prima parte a traseului e spectaculoasă: canioane, stânci, pământ, e foarte frumos. Este un traseu destul de tehnic: urci, la un moment dat trebuie să te strecori şi în patru labe pe sub stânci şi pe mine mă avantajează un traseu denivelat.”

Solul este şi el atipic în Cappadocia :” sunt porţiuni de sol nisipos, o stâncă măcinată de vânt, o gresie care se tot macină şi se transformă într-un praf foarte gros de aproximativ 20 de centimetri. Peisajul este unul selenar.”

Ştefan Dan nu a fost interesat de miza unui loc în top până spre finalul cursei atunci când a fost afectat şi de dureri puternice de stomac ce l-au determinat să facă steafan-p-craiuluipauze mai mari. Finalul ultramaratonului este de THRILLER. Ştefan povesteşte episodul de dupa ultimul check-point: „M-am oprit şi am hotărât să stau mai mult, să manânc ceva şi să nu forţez o pauză scurtă ca apoi să mi se facă rău, din nou, pe traseu. Afară se şi întunecase, aflasem că sunt pe locul 7 la general şi doream acum măcar să îmi menţin poziţia. La un moment dat, după ce am părăsit check point-ul, am văzut o lanternă undeva în spate şi după căteva minute a mai apărut una. Mă simţeam ca o căprioară hăituită de doi vânători. Am forţat pentru că mă apropiam de finish şi pe două căţărări, care nici nu existau pe traseul pe care îl ştiam, am reuşit să mă distanţez. Am fost surprins la linia de sosire să văd că unul din cei doi „vânători” era tot un român (Alex Cosmin Petruţ- locul 8). Chiar i-am spus la final: din cauza ta mi-am dat sufletul? Dacă ştiam, îl aşteptam să trecem de mână linia de sosire.”

În total 10 români au participat la Ultramaratonul CAPPADOCIA la cursele de 110 km, respectiv 60 de km.

 

FOTO CREDIT: MPC