UTMB- regina trail runningului, om versus natura

919

UTMB : visul alergatorilor montani!

Unde ? Masivul Mont Blanc, Franta, Italia, Elvetia

Cand ? 28 august- 3 septembrie

UTMB- Ultra Trail du Mont Blanc este o competitie celebra care inconjoara masivul Mont Blanc si trece prin Franta, Italia si Elvetia. Startul se da din faimoasa statiune Chamonix. Cursa principala se desfasoara pe o distanta de 166 km cu o diferenta de nivel de 9600m.

Pentru calificare sunt necesare 15 puncte din alte curse recunoscute in procesul de inscriere. La start se aduna in fiecare an aproximativ 8000 de participanti in cele 6 probe:

  • UTMB: Ultra-Trail du Mont-Blanc (166 km +9,600 m)
  • CCC: Courmayeur – Champex – Chamonix (101 km +6,100 m)
  • TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km +7,250 m)
  • OCC: Orsières – Champex – Chamonix (53 km +3,300 m)
  • YCC: Chamonix – Courmayeur ( 15 km, +1200 m), o cursa pentru tineri cu varsta intre 16 si 22 de ani.
  • PTL: La Petite Trotte à Léon (approx. 300 km +28,000 m) – este cursa care deschide saptamana UTMB. In fiecare an traseul este diferit. Este o cursa la care participa echipe formata din 2,3 persoane. Nu are un clasament final, dare xista un timp limita pentru finisheri: 151 de ore si 30 de minute.

 UTMB – om versus natura

    Primul UTMB a fost tinut in 2001, iar de atunci a crescut uimitor numarul participantilor. Traseul este extrem de dificil. Se spune ca organizatorii comanda anual tricouri de finisher doar pentru 60% dintre participanti, ca rata de reusita. Este o cursa om versus natura, iar alergatorii au parte de peisaje de o frumusete incredibila din masivul Mont Blanc.

Cei mai buni alergatori montani din lume se reunesc aici, la UTMB. Timpii cei mai buni la cursa VEDETA, de 166 km,  se invart in jurul a 20 de ore. Ceilalti participanti termina competitia undeva intre 30 si 40 ore.

Printre cei mai valorosi sportivi all-time in proba de 166 km ( ce au urcat pe podium si ca numar de participari), se numara Caroline Chaverot, Kilian Jornet sau Elizabeth Hawker.

    Facts: In 2015 au fost 15 000 de voluntari. Alergatorii trebuie sa poarte un kit de supravietuire si echipament impus. Pe traseu sunt puncte de alimentare si de verificare cam la fiecare 10-15 km. Cei care participa poarta o banda magnetica, ce va fi citita in cel putin 50 de check-point-uri. Se pun la dispozitie mese calde, paturi si masaj.Timpii si clasamentul sunt disponibile online, live.

37 de romani vor fi la start in 2017. Speram ca toti sa ajunga la linia de finish! 

aimx.ro va va tine la curent cu evolutia compatriotilor nostri dupa startul probelor.

LOR LE TINEM PUMNII:

UTMB: Costica Anghel, Lucian Dincea, Laurentiu Georgescu, Iulian Grigore, Robert Hajnal, Adrian Ionescu, Dan Mihai Latis, Ionut Mosescu, Csaba Papp, Ioan Levente Polgar, Ionel Rapotan, Claudiu Retea, Victor Stefanescu, Cristina Vasilache, Rares Voda, Vlad Vuta

CCC: Zoltan Bogya, Bogdan Boja, Luciana Cristea – Basno, Ana Maria Florescu, Radu Milea, Andrei Staicu

TDS: Sergiu Bersan, Sebastian Chiriac, Stefan Dan, Marcel Ilie, Iulian Ionescu, Dinu Turcanu

OCC: Bogdan Cretu, Razvan Gugila, Radu Andrei Marcu, Cristian Matei, Adrian Petrut, Radu Cristian Restivan, Ciprian Tiron

YCC: Bogya Gergely

 

Author: Loriana Naita

Credit photo: utmbmontblanc.com/blog, Facebook page  UTMB