Maraton. Week-end istoric: „razboi” intre om si propriile limite

487

” CAND…?”

Numaratoarea inversa a inceput. „Nu se mai pune problema DACA, ci mai degraba CAND”. Asa isi „vinde” firma Nike proiectul  ce doreste spargerea unei bariere de timp: sub doua ore pe distanta maratonului( 42 de kilometri si 195 de metri).” Intrebarea cand se va cobora sub doua ore s-a pus de mult timp si de multe ori in lumea alergatorilor. Nu este o noutate„, a spus pentru aimx.ro cel mai valoros maratonist roman, Marius Ionescu.

Timpul a sosit si acest sfarsit de saptamana ar putea deveni unul istoric. 3 sportivi vor alerga pentru prima data cu obiectivul clar de a scoate un timp sub doua ore pe distanta unui maraton. Niciunul dintre ei nu este insa detinatorul recordului mondial. Acesta se afla in palmaresul kenyanului Dennis Kimetto. Alergatorul a oprit ceasul la 2 ore 2 minute si 57 de secunde la maratonul de la Berlin.

Este posibila spargerea acestei bariere de doua ore? Pana unde poate omul sa isi impinga limitele? Este timpul de doua ore o bariera fizica sau doar un refuz de moment al creierului de a concepe ca acest lucru este posibil?  Nike a cooptat in acest proiect sportivi de elita, specialisti de anvergura in diferite domenii ca nutritie, medicina sportiva, it, fizioterapie, jurnalism etc. Totul pentru a gasi si a concepe o strategie de antrenament, a stabili mediul ideal si a descoperi  sportvii perfecti care sa poata duce la indeplinire acest deziderat.

„Nu a dovedit nimeni care sunt limitele corpului uman. Poate nu se poate realiza acum, poate peste 10,15 20 de ani, nu stiu. Exista tot felul de exceptii. Corpul uman este construit sa doboare multe bariere fizice…pe care le avem doar in creier. Merita incercat, fiecare are dreptul sa incerce. „- Marius Ionescu

 

„LABORATORUL” MONZA

Omul va infrunta secundele necrutatoare pe circuitul de Formula 1 de la Monza, nordul Italiei. Acesta este locul considerat de specialisti ideal. S-au studiat si se studiaza conditiile meteorologice pana in ultimul moment. In functie de acestea se poate alerga pe 6,7 sau 8 mai.

Cei 3 atleti selectati de NIKE sunt: Eliod Kiphoge ( FOTO), Lelisa Desisa si Zersenay Tadese. La inceputul lunii martie cei trei au alergat un semimaraton pe circuitul de la Monza.” Nu testam forma fizica a atletilor, ci doar logistica noastra”, precizau ferm reprezentantii Nike. Kiphoge a alergat 59 de minute 17, Tadese 59 de minute 41, in timp ce Desisa 62 de minute si 55 de secunde.

Conform unor studii pentru a alerga un maraton intr-o ora 59 de minute si 59 de secunde, semimaratonul ar trebui finalizat intr-un timp de 57 de minute si 12 secunde.

DESPRE PROIECTUL  SUB2HOURS:

  • proiectul a fost lansat in 2014 de profesorul de sport Yannis Pitsiladis, de la Universitatea Brighton din Marea Britanie. A reusit sa stranga aproximativ 30 de milioane de dolari si initial si-a impus un timp de 5 ani pentru a-l finaliza cu succes.
  • Eliod Kiphoge din Kenya, 32 de ani, este campionul olimpic de la Rio in proba de maraton. Cel mai bun timp al sau: 2 ore 3 minute si 5 secunde. Desisa, 26 de ani, este din Etipoia si a castigat editiile din 2013 si 2015 ale maratonului de la Boston. Personal best: 2,04,45. Cel mai bun timp al sportivului din Eritrea,Tadese,pare sa nu-i ofere sanse de a reusi in acest proiect: 2 ore 10 minute si 41 de secunde.
  • o masina Tesla condusa de un pilot de Formula 1 vor avea ca antemargator cei trei alergatori. Pe un ecran ei vor avea afisat non-stop timpul trecut pana in acel moment, dar si cel prognozat pentru finalul cursei.
  • mai multi „iepuri”, impartiti pe anumite distante, vor incerca sa impuna un ritm alert cursei.
  • toti sportivii selectati sunt sponsorizati de firma NIKE.
  • ADIDAS a anuntat ca lucreaza la un proiect asemanator din care va face parte chiar detinatorul recordului mondial Dennis Kimetto