Cu un picior amputat, Xovani Luvuno a terminat un ultramaraton de 90 de km in carje

594

Xolani Luvuno a demonstrat ca este un monument de ambitie. Barbatul de 33 de ani terminat ultramaratonul Comrades Marathon ( Africa de Sud – 90 de kilometri). A parcurs cei 90 de kilometri in carje pentru ca are piciorul amputat. In 2009 medicii l-au diagnosticat cu cancer osos. Atunci au fost nevoiti sa-i amputeze piciorul drept de la genunchi. 

Comrades Marathon este un concurs de traditie in Africa de Sud. Se tine in fiecare an in luna iunie. 21273 de oameni s-au aflat la start in acest an.

Xolani LuvunoPrintre ei si Xolani Luvuno. Povestea lui este una impresionanta. In 2009 a fost diagnosticat cu cancer osos. Pentru a-i salva viata medicii au fost nevoiti sa-i amputeze piciorul. A urmat o perioada neagra pentru tanarul pe care boala il lovea crunt la 24 de ani. Xolani s-a refugiat in alcool si droguri. Salvarea sa a venit de la un om de afaceri. Acesta i-a schimbat viata. Doi ani mai tarziu Xolani Luvuno a luat startul la ultramaratonul Comrades Marathon. Organizatorii i-au permis acestuia sa plece in cursa cu 5 ore mai devreme fata de startul oficial.

Xolani Luvuno a parcurs cei 90 de kilometri in 15 ore si 50 de minute

Traseul de 90 de kilometri are startul in fata primariei din Pietermaritzburg si sosirea in Durban. Luvuno nu s-a gandit niciun moment sa renunte in ciuda handicapului. A ajuns la finish la 15 ore si 50 de minute de la start dovedind ca este un monument de ambitie. Luvuno nu s-a incadrat insa in timpul limita impus de organizatori (12 ore), pentru a primi o medalie. Acest lucru a starnit un val de emotie pe internet. Intr-o petitie deschisa pe retelele de socializare peste 10 mii de oameni au cerut organizatorilor sa ii ofere lui Xolani Luvuno o medalie pentru a-i rasplati acestuia efortul. „Atat Xolani Luvuno cat si antrenorul sau au inteles de la bun inceput ca in cazul depasirii timpului limita nu va fi eligibil sa primeasca o medalie”, a fost raspunsul oficialilor de la Comrades Marathon.

Castigatorul ultramaratonului a fost Bongmusa Mthembu. Sportivul din Africa de Sud a terminat in 5.26.34.

Autor: Vlad Lucian Arhire

CRedit Photo:RUN I X