3 romani iau startul intr-o cursa DEOSEBITA : Zegama Aizkorri

714
     ZEGAMA! 42,195 de metri. Fix distanta unui maraton. 5472 de metri diferenta de nivel. Altitudinea maxima: 1551 de metri, pe varful Aketegi. Cel mai jos punct: chiar la start, oraselul Zegama, 296 de metri. „Zegama este o cursa speciala, la care esti mereu la 100%, cu plamanii care ard, inima care bubuie, creierul care parca vrea sa iasa la plimbare si cu muschii in efort total”. Este descrierea extraordinara facuta de Radu Milea in 2015. O descriere care te face sa-ti imaginezi momentele teribile traite de sportivi, de la mii de kilometri distanta si dintr-o pozitie mult mai confortabila. Elitele din skyrunning vin la Zegama sa-si testeze limitele in cele mai dure conditii. Inimile noastre vor bate duminica pentru Denisa Dragomir, Ingrid Mutter si Gyorgy Szabolcs.

Ingrid Mutter: „Nivel de Campionat Mondial” Denisa Dragomir:”Sper sa fac una din cele mai bune curse din cariera”

ZegamaZEGAMA AIZKORRI MENDI MARATOIA ajunge la editia a 17-a. Competitia se desfasoara in a 4 a duminica din luna mai. Startul se da la ora locala 9. Zegama este un orasel situat in nordul Spaniei (Tara Bascilor) cu o populatie de doar 1500 de locuitori. Denisa Dragomir, Ingrid Mutter si Gyorgy Szabolcs au ajuns vineri seara in comuna care atrage spuma alergarii montane.

Salomon Running a facut un TOP 24 al celor mai valoroase alergatoare ce vor lua startul la Zegama. Denisa Dragomir este una dintre nominalizari. „De ce e dura aceasta cursa? Din cauza concurentei. Vin toate fetele puternice din skyrunning (cele mai bune). Traseul este foarte dur. Daca nu il abordezi cum trebuie poti pierde enorm. In plus vremea este capricioasa. Acolo ploua aproape la fiecare editie si daca va ploua va fi un noroi incredibil si in plus stanca va aluneca mai rau ceea ce va face mai dificil traseul”a declarat Denisa pentru aimx.ro.

Si Ingrid Mutter ne-a impartasit parerea ei despre Zegama: „Este concurenta mare. Trebuie sa-ti dozezi foarte bine efortul. Se va pleca foarte tare probabil si trebuie sa ajungi cu resurse pe ultimii 10 kilometri pentru ca acolo poti castiga sau pierde enorm”

Recordul feminin la ZEGAMA este detinut de Maite Maiora Elizondo: 4.34.27.

Maite Maiora (Spania), Megan Kimmel (SUA),Idda Nilsson si Emelie Forberg (foto- Suedia) sunt doar cateva dintre puternicele adversare ale romancelor.

„Sper sa fac una dintre cele mai bune curse din cariera mea”– Denisa Dragomir pentru aimx.ro

„Eu imi doresc sa vin in primele 10 fete. Voi incerca sa fug cat pot de bine si sper sa fac o cursa buna si din punct de vedere tactic. Din moment ce nu am concurat impotriva multora dintre fetele care vor veni duminica, nu stiu exact cum va fi.Nivelul este fara dubiu foarte ridicat. E ca si la un campionat mondial.”– Ingrid Mutter pentru aimx.ro

Mii de fani vor crea la Zegama o atmosfera incredibila pe traseu

Zegama  In absenta „regelui” Kilian Jornet, accidentat in aceasta iarna la „Tour du Rotour” (celebru concurs de schi alpinism),norvegianul Stian Angermund, detinatorul recordului, japonezul Rui Ueda,francezul Thibaut Baronian sau americanul King sunt cativa dintre extraordinarii atleti in compania carora va alerga si Gyorgy Sabolcs.
„Se porneste foarte tare si multa lume se „rupe”pe parcurs. Fiind multi suporteri ai sanse sa te incarce cu energie si ajungi sa alergi la maximal/supramaximal si atunci iar te rupi. Nu mai conservi energie pentru ce urmeaza. Dupa cursa de anul trecut 2 din primii 3, in prima ora si jumatate a cursei erau destul de departe de podium. Castigatorul a inceput de pe locul 10. Abia pe la 2 ore de la start a urcat pe 1.”
 Szabi a vorbit si despre ce asteptari are de la Zegama: E un test bun pentru  Mondial si totodata o recunoastere. In acelasi timp vreau sa savurez cursa. Zegama trebuie sa o pregatesti ca sa faci un podium sau un top 6. Dar o sa zic dupa cum a fost. Asa dinainte toti avem multe variante pe care ni le imaginam. Profilul traseului nu ma ajuta. Cele mai bune rezultate le am pe trasee pe care le cunosc. Pentru mine personal conteaza. In principiu o sa ma „joc” dupa pozitia pe care ma aflu. Am si niste adversari vechi cu care as putea face „echipa” si care si cunosc traseul”, a mai precizat alergatorul din Cluj Napoca.

Record masculin ZEGAMA:

3 ore, 45 minute, 8 secunde (Stian Angermund– 2017)

Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: Zegama Aizkorri, fotoiosu, salernophoto.com, Jordi Saragossa