Lectia alergatorului Robert Cadar: „Cancerul, doar un cuvant care naste frica”

0
2660

Diagnosticat cu o forma rara de cancer

 „Nu fumam, nu faceam excese…Este intr-un fel frustrant.” Vorbeste calm, senin si coerent. Este perfect stapan pe ceea ce spune. Ma avertizase ca nu poate vorbi foarte bine din cauza operatiei. Ce-i drept, pronunta cuvintele mai rar.  Perceptia pe care ti-o induce, chiar daca nu esti fata in fata cu el, este aceea de om pozitiv, curajos, de invingator. In urma cu 6 luni tanarul din Brasov intra intr-o interventie chirurgicala extem de complicata, la limita. Avea sa ramana 8 ore pe masa de operatie.

Medicii i-au extirpat o tumora ascunsa, care se dezvolta in gatul si capul sau. O forma rara de cancer cu care sunt diagnosticati doar 1-2 la suta din oamenii de pe glob.”A fost o operatie complexa. Am pierdut mai multi muschi, o parte din os, vena jugulara interna, vreo 7 kilograme in greutate si altele”. Este cumplit doar cand iti imaginezi. Cu greu reusesc sa ingan ceva. E randul meu sa pronunt cuvintele mai rar. Ma salveaza insa Robert care isi continua calm, senin si coerent povestea. De fapt nu e o poveste. Este lectia de viata a unui inginer indragostit de alergare de prin 2014 si cu un diagnostic crunt pus la sfarsitul lui 2016. Este o lectie de viata predata de Robert Cadar. La jumatate de an de la operatie Robert are la activ: „cred ca vreo noua concursuri, iar „Bate Toaca” a fost al doilea vertical.” 

” Bagam o „TAMPA” si ma resetam”

A descoperit alergarea ca un remediu la stresul de la servici.” Dupa o zi incarcata, cu 12 ore petrecute la servici ma schimbam si „bagam” o Tampa. Efectiv ma resetam de tot stresul. Imi prindea foarte bine. Treptat a inceput sa imi placa din ce in ce mai mult si am alergat pe distante din ce in ce mai mari. Primul concurs, de fapt o provocare a colegilor l-a luat cam pe nepregatite: „Este vorba de Maratonul Piatra Craiului. Se intampla in 2014. Mai erau 4 saptamani pana la competitie, imposibil ca cineva sa se antreneze si sa se pregateasca pentru MPC intr-un timp asa scurt. M-am incapatanat si nu am ascultat de nimeni. Am alergat de doua ori cativa kilometri. Clar ca nu stiam ce ma asteapta. Dupa 9 ore si 54 de minute am ajuns la finish. Eram terminat, dar fericit.”

In 2015 a participat la 13 competitii si a adunat peste 1000 de kilometri. La sfarsitul lui 2016 cifrele cresteau: 22 de concursuri si peste 2000 de kilometri de alergare si bicicleta. In acelasi timp Robert Cadar dezvolta si o forma rara de cancer.„In luna septembrie  a anului trecut mi s-au inflamat ganglionii. Dupa mai multe analize, in decembrie, doctorii mi-au zis ca trebuie sa ma operez urgent pentru ca am cancer de mucoasa bucala.”  

     „Sportul mi-a salvat viata”

 

   „Sportul a luptat cu boala, organismul a luptat… Medicii mi-au spus ca a fost unul dintre motivele pentru care nu s-a raspandit in organism si nu a ajuns lainima, la plamani…”. Boala, operatia nu l-au izolat, nu l-au determinat sa-si abandoneze principala pasiune: alergarea. Cea care de altfel l-a tinut si in viata: „Pe 9 aprilie am alergat la Cluj Maraton proba de 10 kilometri. Am facut-o pentru tot personalul spitalului care mi-au oferit sansa sa traiesc. Le multumesc chirurgilor care au stat 8 ore in operatie si mi-au scos tot ce este rau. Pe mine alergarea ma ajuta si inainte de tumora si dupa. Este un plus pentru organism. Am grija insa sa nu ma epuizez. Cei de la POLAR mi-au oferit un ceas cu care imi monitorizez antrenamentele. Am voie sa am 180 pulsul cand alerg , dar incerc sa-l tin undeva la 150-160.”

Robert Cadar se descrie ca fiind un tip incapatanat si ambitios. Daca imi propun ceva nu ma las pana nu reusesc. In 2017 a alergat deja 350 de kilometri. Nu poate renunta la alergare.” Medicii sunt socati ca eu alerg. Am alergat un semimaraton la Brasov si doctorii au spus ca sfidez legile medicinii. Nu imi este greu. As putea sa trag si mai tare, dar nu vreau sa fortez. Unul din medicamentele la care apelez este sportul. Mi-am facut analizele si sunt curat . Forma aceasta de cancer are sanse mari de recidiva: 80, 90 la suta , dar eu am un psihic foarte tare. Nu am avut ganduri negative. Poate o sa razi, dar am vorbit cu alti bolnavi de cancer si le-am spus ca este foarte important cum gandesti. Daca esti negativ jumatate de lupta este pierduta.”

Cine il inspira pe Robert Cadar?

„Tibi Useriu, pentru ca este incapatanat si ambitios ca mine. Nu renunta cand isi pune ceva in fata. Asa fac si eu. Lupt in continuare. De afara ma inspira Kilian Jornet. L-am studiat mult cum alearga, tehnica…”

Un gand pentru cei care nu au descoperit inca sportul:

„In primul rand mie sportul mi-a salvat viata. Pentru oricine as putea spune ca sportul inseamna viata. Sa alerge pentru el !! Nu pentru premii, recorduri, competitii… Sa alerge pentru bucuria de a descoperi locuri noi, oameni. Eu la toate competitiile unde merg oamenii ma incarca de energie pozitiva. Sa faca asta pentru ei, pentru sanatatea lor. Sanatatea nu ti-o da nimeni indiferent cati bani ai. Poti sa o obtii tu si nu te costa nimic: alearga !!!”

Credit Photo: attilaszabo.ro