Baza ICEBERGULUI sunt cei 15 ani de antrenamente și competiții. Înotul, bicicleta și alergarea erau sporturile preferate ale adolescentului Sorin Boriceanu. „La un moment dat incepusem sa le amestec. Nici eu nu mai stiam ce voiam si asa am gasit triatlonul.” Se intampla in 2001 atunci cand competitiile de triatlon le puteai numara pe degetele de la o mana. Sorin povesteste cu umor trecerea spre sportul de performanta chiar de la primul concurs de triatlon: „Am vazut ca am sanse la podium si am zis ca poate iesi o treaba interesanta. Atunci nu era foarte greu insa sa te apropii de podium. Cu greu ne strangeam 10 persoane la start.” La 15 ani distanta barbatul Sorin Boriceanu este un tip calculat, poate EXTREM de atent la orice amanunt. Este genul de om care isi planifica totul in detaliu si incearca sa anticipeze fiecare situatie cu care se va confrunta la fata locului. DOAR ASA poti face fata unui triatlon extrem, cum este ESCAPE FROM ALCATRAZ.
Daca nu descoperea triatlonul ar fi fost un bun economist spune Sorin care a absolvit Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul ASE. Probabil la 36 de ani ar fi fost el cel care ar fi luat cursuri de înot și nu cel care le predă, situație în care se află acum. 1,5 km înot, 40 de km bicicletă şi 10 km alergare sunt distanţele pe care le preferă Sorin. După ce a bifat cam tot ce se putea în competiţiile din România triatlonistul, născut la Bucureşti, şi-a dorit o schimbare: EXTREMĂ. Din 2011 îl obseda participarea la trialtonul din San Francisco. A aplicat în fiecare an, dar a primit un răspuns afirmativ de-abia anul acesta. În acest timp a dus însă o luptă de documentare fantastică.” Aveam nevoie de o schimbare. Simţeam nevoia sa mă confrunt cu ceva mai greu. De mic am fost fascinat de insula aceea şi nu numai. Nu ratam niciun episod din serialul „Străzile din San Francisco”. Am aplicat 5 ani. La acest triatlon sunt 2 mii de locuri limită. Am făcut eforturi financiare mari să îmi îndeplinesc visul.”
ÎNOT PRINTRE RECHINI ŞI LEI DE MARE LA 9 GRADE
Cu 10 zile înainte de start a ajuns Sorin Boriceanu la San Francisco. „Mă mobilizez înaintea concursurilor, dar nu am emoţii. Când te apuci să faci o prostie te gândeşti că se pot întâmpla şi lucruri nasoale. Am avut o singură teamă. Era legată de start.”
De pe mal cei două mii de triatlonişti sunt transportaţi cu feribotul. Călătoria durează 60 de minute, iar startul se dă de pe feribot. ” Nu eşti lăsat să pleci chiar de pe insulă pentru că valurile sunt foarte mari şi puternice. Rişti să fii strivit de stânci. Feribotul se poziţionează pe colţul insulii. În 6 minute sar două mii de oameni în apă şi se face înghesuială. În plus feribotul intră în tangaj şi poţi sări fie de la 1 metru, fie de la 3. Unii sar în cap, alţii în picioare. De asta mi-a fost cel mai frică. Să nu îmi sară cineva în cap.”
1,5 mile a înotat Sorin până la mal. Pare puţin. A fost însa cea mai cumplită experienţă din viaţa sa: „Totul este extrem, iar numele spune multe. Când sari în apă lucrurile se complică. Ştii că sub tine sunt rechini albi, iar leii de mare chiar dacă nu atacă oamenii pot să te lovească în viteza cu care înoată. Şi apa este foarte rece. Este chiar critică. Temperatura apei a avut doar 9 grade. Îţi îngheaţă capul când sari .”
Sorin descrie apoi o adevărată luptă pentru supravieţuire: „Este esenţial să nu intri în panică, să nu te sperii. Nu aveam repere din cauza valurilor. Imaginaţi-vă că nu vedeam podul Golden Gate care se afla la doar câţiva km. Nu vedeam malul şi deşi eram două mii de oameni în apă eu nu am văzut pe nimeni. NU vedeam nici bărcile de salvare, nimic. Te gândeşti doar cum să ieşi viu de acolo. În apă te întâlneşti cu extremul. Nu mai este cale de întoarcere la vapor sau să vină cineva să îţi întindă mâna. Trebuie să ştii foarte bine unde vrei să ajungi”, explică românul.
Norseman – “simply the ultimate triathlon on planet Earth”
A avut ca obiectiv să încheie competiţia la care au participat atât sportivi profesionişti cât şi amatori în primii 100 de concurenţi. Cu timpul de 2 ore şi 45 de minute, Sorin Boriceanu, s-a clasat pe locul 58 din 2000 de sportivi şi pe 6 la categoria sa de vârstă. Tipul de 1 metru 78 şi 69 de kilograme explică la ce se gândeşte în timpul unui concurs extrem:” toate vocile din capul tău tac într-o situaţie extremă. Te rupi total de orice altă problemă. Este o deconectare sută la sută. Creierul este deconectat de la orice sursă care îi mănâncă din energie. El caută doar soluţii.”
„Simply the ultimate triathlon on planet Earth” aşa îi tentează organizatorii pe vânătorii de extrem pe coperta manualului competitiei. 3.8k m înot în apele unui fiord din Norvegia unde apa nu depăşeşte 13 grade, apoi 180 km de bicicletă cu multă urcare prin frig, ploaie si ceaţă şi în final 42km de alergare ce culminează cu urcarea muntelui Gaustatoppen. Diferenţa de nivel totală: 5000m.
Urmează nopţi de studiu pentru Sorin: „Până pe 5 august în fiecare noapte mă gândescla toate. După 8-9 luni ştiu fiecare detaliu. Îmi creez nişte probleme şi încerc să găsesc soluţii. Îmi caut 3-4 opţiuni pentru situaţii ipotetice.”
SORIN BORICEANU DESPRE:
…cât timp are nevoie un om normal să termine un triatlon: „ca să ducă la bun sfârşit proba de sprint ce înseamnă 750 de metri înot, 20 de km bicicletă şi 5 km de alergare, un om care fără un talent deosebit la vreun sport are nevoie de câteva luni.”
TIMPUL LUI SORIN BORICEANU LA TRIATLONUL ESCAPE FROM ALCATRAZ:
- înot: 45 de minute
- bicicletă: 57 de minute
- alergare: 55 de minute.
ÎNCHISOAREA ALCATRAZ:
La 12 octombrie 1933 au început lucrările de transformare a fortăreței în închisoare, fiind dată în funcțiune la 1 ianuarie 1934, ca închisoare federală a SUA. Din cauza apei reci și a curenților puternici din golf, „The Rock“ (Stânca) devine o închisoare ideală din punct de vedere al securității. Alcatraz rămâne închisoare timp de 29 de ani, până pe 21 martie 1963, când va fi definitiv închisă. Al Capone a fost deţinut între (1934-39). Nimeni nu a evadat: conform statisticilor cei care au încercat să evadeze au murit împușcați sau înecați în apa rece.