Componenta a lotului national de triatlon, Andreea Balan a trecut peste accidentari, bacalaureat si examenele vietii pentru succes. Atrasa de Spania, sportiva Clubului Armatei Steaua a gasit locul ideal de antrenament la Alicante.
Dupa incheierea sezonului 2016, tanara bucuresteanca a ales. Andreea Balan s-a alaturat unei echipe care sa o ajute sa progreseze la Universidad de Alicante ( in Spania)
„Eram nerabdatoare sa incep. Insa accidentarea de la inceputul anului 2016, a recidivat. Am inceput sa alerg usor in luna mai, insa in luna Iulie a trebuit sa ma opresc din nou. Anul acesta mi-a adus tiltul de campiona nationala la categoria elite la aquatlon si locul 2 la triatlon. In Spania am reusit sa termin pe locul 2 la Campionatul Autonomic Olimpic. Am concurat la categoria elite.”
Andreea Balan s-a remarcat in Spania
Rezultatele obtinute dupa antrenamentele la Alicante au dus-o spre podium. Andreea a obtinut un loc 2 la Cupa Provinciala si locul 7 la Campionatul Spaniei pe Echipe. A luat startul la doua etape de Cupa Mondiale, la Elite.
” Aceste doua curse au fost ultimele din acest an. Nu pot spune ca aveam obiective mai mari anul acesta. Nu am avut nici macar 50km alergati, insa am ramas „conectata” asa cum am putut.”
Andreea Balan a inceput sportul de performanta la 7 ani.
„Am ales sa incep cu inotul! Am continuat pana la inceputul anului 2014 cand in prim-plan a intrat triatlonul. Nu mi-a fost usor deloc sa trec de la inot la triatlon. Am fost pur si simplu indragostita de inot. Cand intram in apa efectiv ma detasam de tot! Simteam ca acolo imi este locul, ma facea fericita! Nici prin gand nu imi trecea sa ma las de ceea ce am inceput sau sa schimb sportul. Insa in vara anului 2012, pe cand sezonul competitional de inot se incheia, am luat startul la prima mea crusa de triatlon. Se intampla dupa doar 3-4 zile de alergat si mers pe bicicleta. Acea cursa era o Cupa Balcanica. M-am clasat pe locul 3 la categoria cadeti. Aveam un MTB. La doar doua saptamani a avut loc si Campionatul Balcanic de triatlon. Am concurat in Turcia, unde am reusit sa castig titlul de campioana balcanica la categoria Cadeti.”
In 2013 Andreea Balan a castigat 13 titluri nationale la inot intre care unul si la senioare.
„Gandurile mele erau amestecate! Nu stiam ce voiam sa fac. Stiam de la presedintele Federatiei Romane de Triatlon ca in primavara anului 2014 urmau calificarile pentru FESTIVALUL OLIMPIC DE TINERET. Recunosc ca am facut o greseala. Am ales sa ma antrenez doar la inot! Doar cu o luna inainte am inclus in programul meu alergarea si clclismul. Nu a fost un rezultat de exceptie. Pentru triatlon e nevoie de anduranta, perseverenta , daruire si multaaaa durere! Nu poti sa ajungi Campion Olimpic peste noapte, trebuie sa muncesti 101% pentru asta.”
2015 a fost anul dedicat triatlonului. A inceput cu un loc 12 la o Cupa Europeana de Elite. A urmat Campionatul Euorpean, unde Andreea a ocupat locul 25. Rezultatul i-a asigurat calificarea la Campionatul Mondial de Juniori.
Andreea Balan a fost prima juniora din Romania care s-a calificat la Campionatul Mondial de Triatlon.
Experienta de la mondiale a ajutat-o sa castige la Campionatul National si sa isi apere titlul balcanic.
„Am ajuns la Campionatul Mondial. Eram foarte emotionata! Nu aveam experienta in astfel de competitii! Am terminat pe locul 40 din 60 de sportive. Nu era nici bine , dar nici rau daca luam in calcul pregatirea. Insa asta m-a ambitionat sa continui.”
Urmeaza un an plin pentru Andreea Balan care are nevoie de puncte ca sa se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Imi doresc sa pot sa ma antrenez fara o alta accidentare. Dorinta este acum pana peste maxim. Uneori ma trezesc dimineata si nu mai pot dormi cu gandul ca abia astept sa incep antrenamentul. Este un sentiment unic sa te trezesti in fiecare dimineata cu acest gand, chiar daca cu o zi inainte ai fost la 110% si seara cand ai ajuns in camera erai mai mult decat extenuat. Poate suna ciudat, dar atunci cand simt usturime in muschi, ma simt cel mai bine! Simt ca lucrez pentru ceea ce imi doresc. In 2018 imi doresc sa particip la cat mai multe cupe europene/mondiale, atat pentru experienta cat si pentru a acumula puncte pentru JO din 2020.”
AUTOR: Ovidiu Petenghea
Credit Photo: Pitic