Cătălin Manea, campionul național la ciclism sprijină copiii din județul Dâmbovița. Ca prim pas a fost creat un chestionar pentru a vedea care este disponibilitatea părinților de a își înscrie copiile la un astfel de sport. „Prin acest formular, noi, cei de la Living Bike Faresin Team, ne propunem să trezim interesul părinților și, mai ales, al copiilor, pentru ciclism. Scopul este cel al formării unei echipe de ciclism de șosea pentru copii, prin intermediul căreia „juniorii” să descopere tainele practicării acestui sport iar mai târziu, performanța!” a precizat Manea. Cătălin Manea a fost a fost desemnat, în 2022, câștigător al Cupei Naționale a României, categoria master 1, Sportivi amatori 30-39 de ani.
Cătălin Manea și proiectul Living Bike Kids Târgoviște. Living Bike este o asociație sportivă dedicată ciclismului. Organizează evenimente sportive, sprijină performanța pentru viitorul ciclismului, formându-i pe viitorii campioni.
REGULAMENT LIVING BIKE Kids Târgoviște powered by #LivingBikeFaresinTeam
- Antrenamentele sunt structurate specific pentru pregătirea și dezvoltarea sportivă a copiilor cu vârste de la 5 la 15 ani. Se permite și accesul copiilor cu vârste de peste 15 ani, pentru care se va dezvolta alt program structurat de antrenament.
- Antrenamentele sunt împărțite în două perioade, în funcție de starea vremii / temperatură.
- Antrenamentele se vor desfășura sub îndrumarea instructorului coordonator Manea Florin Cătălin.
Ce dezvoltă copiii în cadrul sesiunilor de instruire și antrenament?
- Învață tainele ciclismului.
- Învață să controleze bicicleta.
- Învață să pedaleze corect.
- Îmbunătățesc tehnica, rezistența, respirația.
- Învață ce înseamnă să fii participant la trafic.
- Învață să urmeze un program și reguli.
- Socializează și învață să comunice.
- Învață ce înseamnă repectul față de sine.
- Învață să lucreze în echipă.
- Învață să își ajute și să îți respecte colegii (ciclismul de șosea este un sport de echipă).
- Învață ce înseamnă plăcerea de a face sport.
- Dobândesc respectul pentru natură.
- Dobândesc un stil de viață sănătos.
Desfășurător
- Antrenamentele se vor desfășura sub atentă supraveghere pe drumul agricol asfaltat Teiș – Șotânga și drumul agricol asfaltat Bucșani, județ Dâmbovița, cu alternanță săptămânală.
- Locul de întâlnire pentru varianta Teiș – Șotânga: intersecția str.Câmpului – Drumul lui Zoe.
- Locul de întâlnire pentru varianta Bucșani: Primăria Bucșani.
- Antrenamentele se vor desfășura pe condiții de vreme favorabilă, la valori ale temperaturii ce nu coboară sub 5°C.
- Vor exista și antrenamente specifice, pe condiții de vreme umedă, doar pentru copiii cu nivel avansat de pregătire, în scopul obișnuirii acestora cu condițiile de concurs.
- Vor exista și antrenamente off-bike, de alergare, de coordonare, mobilitate.
- Antrenamentele vor fi compuse din 2 părți:
- Prima parte (aprox 20 – 30 min) – punem accentul pe tehnică și noțiuni teoretice. Vom repeta diferite exerciții și procedee, ce ajută în dezvoltarea și aprofundarea tehnicii de bază. Vom dezvolta controlul bicicletei, coordonarea, atenția, siguranța, participarea la trafic.
- A doua parte (aprox 1h – 1h15min) – ne vom deplasa în grup organizat pe unul din traseele prestabilite, unde vom pune în practică tehnicile învățate, prin antrenamentul propriu zis. Vom imbunătăți rezistența, viteza și controlul bicicletei, poziția si formarea unui stil corect de pedalat.
- La jumătatea antrenamentului va exista pauză de 5 minute (nu mai mult, altfel există riscul ca pe condiții de vreme rece, copiii să răcească), unde copiii se alimenteaza cu baton energizant de cereale și / sau geluri (dacă există alergii, părinții / tutorii legali sunt obligați să anunțe instructorul coordonator, înainte de antrenament).
- Pe AIMX citiți și articole despre români implicați în competiții de alergare. Detalii aici!
- Autor: Ovidiu Pețenghea