Spartan Race Romania: „Cheile Gradistei” ii asteapta pe alergatorii montani in 13-14 noiembrie la curse fara obstacole

0
1889

Statiunea Cheile Grădiștei va găzdui pe 13-14 noiembrie mult așteptatul eveniment Spartan Race. In premiera pentru Romania, evenimentul propune curse de alergare montana pe trasee fără obstacole la editia din acest an. Concurentii vor avea posibilitatea sa savureze peisajele superbe de pe cărările pitorești din Fundata-Moieciu de Sus. aimx.ro a stat de vorba cu Lorand Ilyes, reprezentantul Spartan pentru Romania si Europa Centrala.

Spartan Race este un eveniment de amploare la nivel mondial cu mare succes si in Romania. Ajunge la a 4-a editie in tara noastra si a strans pana acum mii de concurenti la start

  1. aimx.ro : Ce dificultate vor avea traseele de alergare montană și dacă vor avea puncte comune cu cele de la Spartan?

Lorand Ilyes: Pentru iubitorii de alergare montană pregătim un traseu mediu de 10 km, și unul de 21 km în zonele Cheile Grădiștei-Fundata-Moieciu de Sus. Ambele trasee vor avea o dificultate medie, accesibile pentru aproape oricine care are o experiență generală despre alergarea montană. Aceste două trasee vor fi separate de cele cu obstacole, doar startul și finishul este comun. Practic alergatorii montani vor putea trai pe pielea lor toată atmosfera energizantă, tipic concursurilor Spartan.

  • Un concurent care participă la cursele Spartan cu obstacole are posibilitatea să facă și un traseu de alergare?

Lorand Ilyes: Da, starturile fiind în valuri, la diferite perioade de timp la cursele cu obstacole, mulți vor opta să completeze atât cursele cu obstacole cât și cele fără obstacole. Pe lângă faptul că zona unde se aleargă este fascinantă, poate una dintre cele mai pitorești zone din România, participanții sunt motivați și de posibilitatea de a strânge colecțiile speciale de medalii ce sunt specifice curselor spartane. Desigur, cei mai buni sunt recompensați și în bani.   

  • Când ți-a venit ideea să implementezi și alergarea montană în cadrul proiectului Spartan și de ce?

Lorand Ilyes: Eu m-am bucurat enorm când a pornit acest proiect în cadrul Spartan, adică să avem șansa să includem și alergări fără obstacole la evenimentele noastre. Fiind pasionat de alergare montană cred a fost firesc din partea mea să mă entuziasmeze acest lucru și să doresc să mă implic la nivel internațional în promovarea acestui sport, sau mai bine zis mod de viață.

Din primul minut in care s-a decis acest lucru la nivel de  management, eu mi-am și asumat faptul că doresc să avem prima cursă Trail din Europa la noi în țară. Toate aceste decizii au fost înainte de pandemie, iar din cauza restricțiilor lucrurile nu s-au aliniat ca să putem avea prima cursă Trail din Europa, fiind nevoiți să amânăm de două ori evenimentul din Cheile Grădiștei. Acum îmi doresc și mai mult ca participanții să se alinieze la start, și la final sa pot sa-i felicit când trec linia de sosire.

Lorand Ilyes: „Se numara zilele pana la startul Spartan Race Romania. Feedbackul general este că toara lumea este foarte nerabdatoare”

  • Câte locuri sunt disponibile pe fiecare cursă și dacă sunt trasee pe care s-a mai alergat sau sunt exclusiv făcute de voi?

Lorand: Locuri disponibile sunt, deocamdată nu vedem nevoia de a limita, însă foarte probabil că vom restructura modul de desfășurare a evenimentului ca să ne asigurăm că totul se derulează în deplină siguranță în contextul pandemiei de COVID-19. Vor fi anumite măsuri pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus.

În mare parte traseele trec în locuri unde nu s-a mai alergat până acum în mod organizat, dar sunt și unele porțiuni care au fost incluse și la alte evenimente de alergare din zonă. 

  • Dă-ne câteva detalii despre înscrieri.

Lorand: Înscrierile se pot face online pe pagina www.spartan-race.ro, iar prețul acestora se va mări începând cu data de 19 octombrie.

  • Care este feed backul venit din partea celor care așteaptă de ceva timp să participe la eveniment?

Lorand: Feedbackul general este că lumea este foarte nerabdatoare să simtă atmosfera de la start, bucuria de a fi împreună, de a fi în natură, dar așteaptă și momentul de împlinire de la finish.

Noi practicanții de sporturi în natură ne alimentăm energia atât din interacțiunile cu prietenii, cât și din conectarea noastră cu natura. Cred că aceste două interacțiuni fundamentale au suferit mult în ultimul timp, fiind restricționate de contextul actual, iar avem o dorință mai mare ca oricând să refacem aceste conexiuni.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Spartan Race Romania facebook