CugiRace 2024 se va desfasura sambata, 7 septembrie. Concursul de alergare montana are startul si finishul in superba „Poaiana cu Goruni”. „Iar pe traseu muntii Sureanu ofera peisaje de vis mai ales intre kilometrii 15 si 50” spune organizatorul competitiei, ultramaratonistul Andrei Soveresan. Nu doar ultramaratonistii au „acces” la concurs. Sunt si curse cu distante de 10, respectiv 23 de kilometri. Locurile sunt limitate la 400.
CugiRace ajunge in aceasta toamna la cea de-a cincea editie: „Vrem sa fim concursul care iti ofera trecerea cea mai usoara de la maraton la ultra”
69,4 kilometri, cu 2730 de metri diferrenta de nivel este cea mai lunga cursa din cadrul CugiRace. Are un traseu destul de alergabil, iar recordul nu prea a rezistat de la un an la altul. Stefan Vasile Adrian este ultramaratonistul care a parcurs in cel mai scurt timp distanta: 6 ore, 13 minute si 29 de secunde.
„Ne-am plasat ca si ultramaraton intermediar, ca o trecere de la un maraton la ultra. Traseul este gandit astfel incat pe prima jumatate urci, iar in a doua jumatate cobori. Cea mai provocatoare parte este urcarea pe varful Lupsa, iar cele mai faine peisaje se intind de la kilometrul 15 la 50, specifice muntilor Sureanu, in care catunele presarate pe versanti nu lipsesc” a declarat pentru aimx.ro Andrei Soveresan, organizatorul CugiRace.
Cugirace propune si trasee mai scurte, dar la fel de provocatoare: semimaraton, 22,8 kilometri cu 903 metri diferenta de nivel si cros 10 km Silviu PÎclișan.
Istorie in alergare la CugiRace 2024: Wasserline si Turnul de Apa declarat monument istoric
„Din Bocșitura traseul continuă până în cătunul Bucuru, de unde începe coborârea spre Râul Mic Cugir, urmand sa se mearga pe Wasserline spre Biserica Româno-Catolică, de unde se va putea vedea panorama orașului dinspre sud spre nord” descriu o parte a traseului de ultra organizatorii.
Wasserline este una dintre atractiile zonei, un apeduct construit in urma cu mai bine de 100 de ani, pe o distanta de 4 kilometri, care aducea apa in Turn. „În turn sunt două conducte: una care urcă și alta care coboară. Vârful turnului este la nivelul barajului de la Tăul lui Nila, la o altitudine de 400 m. Apa venea pe conductă, urca în turn pe una dintre țevi, ajungea la nivelul de 400 m și cobora cu forță la turbinele din uzină, producând curentul electric pentru o parte din Cugir si pentru fabrica” scriu cei de la Timpul.
Intre timp Turnul de Apa a fost reabilitat, iar unul dintre punctele de alimentare hidratare se afla chiar in fata lui.
Organizatorii au limitat numarul de inscrisi la 400 si pentru editia din acest an pentru a nu se pierde din boemia competitiei. CugiRace si Poiana cu Goruni ofera mai mult decat cadrul unui simplu concurs de alergare montana. Inscrierile se pot face, AICI!!!
Autor: Vlad Lucian Arhire