Cursa fabuloasa de Backyard Ultra: s-a alergat 90 de ore, record mondial

0
673

„Race of Champions” este un ultramaraton in format Backyard in care alergatorii au fost alesi pe spranceana: cei mai buni dintre cei mai buni. Concursul gazduit de o micuta comuna din Germania, Rettert, a provocat recordul mondial de Backyard Ultra: 90 de ore, timp in care au fost parcursi 603, 5 kilometri. Belgianul Merijn Geerts este detinatorul fabuloasei performante. Belgianul s-a remarcat prin… nimic deosebit. Pare un om perfect normal, care nu sprinteaza aiurea, nu se bucura prea tare, poate repeta iarasi si iarasi miscarile… Parea ca va pierde pentru ca irlandezul masca perfect ca nu mai poate. Venea la fiecare tura cam cu 5 minute inaintea belgianului si trecea linia de finish in alergare” face rezumatul unei curse fabuloase Bogdan Adrian Mihai, organizator Backyard Ultra.

24 dintre cei mai valorosi ultramaratonisti ai lumii s-au aflat la start in cursa care te sleieste de puteri ora dupa ora

Backyard Ultra este un format care s-a dezvoltat incredibil in ultimii ani. A impanzit pur si simplu planeta si din ce in ce mai multi alergatori incearca sa „guste” din provocarile ei. Concurentii au de parcurs cate 6,7 kilometri in fiecare ora in ritmul pe care il doresc. Conteaza doar sa fie la start la fiecare fix. Cand nu mai reusesc sa se incadreze in timp sunt eliminati.

O alta caracteristica Backyard e aceea ca degeaba esti foarte bine pregatit daca nu ai cel putin un adversar care sa tina pasul cu tine. In momentul in care ramai singur pe bucla concursul se opreste. De aceea, Alex Holl, organizatorul „Race of Champions”, a impus conditii draconice alergatorilor cu scopul de a stimula performanta: cel putin 45 de ore petrecute in alte concursuri de tip Backyard sau finalizarea unor ultramaratoane de temut de pe glob.

aimx.ro i-a contactat pe doi dintre cei mai implicati romani in acest fenomen: organizatorul Campionatului National de Backyard Ultra, Bogdan Adrian Mihai si unul dintre romanii cu cele mai multe curse in acest format, Florin Simion.

Merijn Geerts pe traseu

Belgianul care a castigat era al doilea ca valoare din echipa campioana mondiala a Belgiei. Irlandezul (assistul), Keith Russel, adica cel care l-a dus pe belgian la 90 este un tip puternic lovit in plan emotional, un tip care a decis sa treaca peste momentul mortii fiicei lui… asa, alergand. El venea aici cu o performanta de 63 de ore in timp ce belgianul venea cu un 74 de ore. Japonezul (care a iesit dupa 73 de ore), venea dupa un 80 de ore, dar saptamana trecuta a alergat Namibia 250, deci era considerat „obosit”. Cel de-al patrulea ultramaratonist care a trecut de 50 de ore a fost norvegianul Jon Asphjell, cu 62 de ore”, face prezentarile Bogdan.

Keith Russel, stanga si Merijn Geerts

Florin Simion: ” Se poate ajunge la 100 se ore dar treptat, asa vum s-a intamplat si pana acum cu depasirea recordului”

Florin Simion este vicecampion national Backyard Ultra in 2021, cu 34 de ore, iar in acest an a terminat pe locul 3, cu 36 de ore.

„Dupa „jumatatea cursei, brusc am inteles ca focusul ar trebui sa fie pe un nou recotd mondial. Dupa 50 de ore au continuat 4 sportivi. Atunci eu am mizat pe irlandezul Keith Russell, stiind totusi ca belgianul e capabil de orice. El a fost assist-ul campionului mondial din 2020, cu 74 de ore. Dar nu l-am mai vazut in Backyard Ultra de atunci. Initial nu am crezut ca se poate ajunge, inca, la 100 de ore. Era o diferenta de 10 ore de la precedentul record. Tot intial nu m-am gandit prea mult la un nou record, atentia fiind atrasa de cifra 100, chiar daca nu credeam in ea” a precizat ultramaratonistul pentru aimx.ro.

Performanta a fost obtinuta pe un traseu de 6,7 kilometri cu o diferenta de nivel de 100 de metri la fiecare ora. Concurentii au avut parte si de o vreme excelenta pentru alergare. Mai intai a fost depasit reordul european de 82 de ore, apoi cel mondial de 85 de ore.

FINISH si record mondial !!!

„Cand au depasit recordul lumii (85 de ore) organizatorul a dat drumul la un mic foc de artificii… O greseala din punctul meu de vedere si al catorva alti organizatori pentru ca a dat semnalul unei… automultumiri in sufletul celor doi ramasi. I-a demotivat am considerat noi. S-a si vazut in gesturle lor. Erau mult mai degajati, tocmai venea noaptea si brusc… irlandezul a renuntat. S-a intors din ora 90… desi era evident ca mai putea” a gasit un minus Bogdan.

Merijn a avut o medie de 49 de minute pe bucla, in timp ce irlandezul a parcurs cei 6,7 km intr-o medie de 44 de minute si 39 de secunde.

Pe cand 100 de ore la Backyard Ultra?

Florin Simion: „Cifra in sine inseamna o noua bariera depasita, dar si apropierea de suta de ore. Se poate ajunge la 100 se ore, dar treptat, asa cum s-a intamplat si pana acum cu depasirea recordului mondial. Noul record si numele castigatorului mai spune ceva, asa cum Lake Lazarus ( parintele Backyard Ultra) a povestit deja. Faptul ca cel invins poate gasi puterea sa revina, sa fie mai bun decat a fost inainte, sa isi depaseasca adversarul si camaradul care l-a „batut” in trecut si sa devina „Last Man Standing”.

Bogdan Adrian Mihai: „Vom avea si 100 de ore, dar va trebui pregatita mult mai bine cursa in sine. Sunt incredibil de multe amanunte. Unele trebuie facute, trebuie respectat o anumita regularitate, trebuie implicate persoane deosebit de dedicate si competente. Iar altele NU TREBUIE facute niciodata. O caracteristica a acestei curse a fost ca la fiecare start, dar si la sosirea din cursa, atletii au fost aplaudati. E singura cursa la care am vazut asa ceva… cap-coada. Probabil au mai fost, dar aici s-a vazut clar. Desigur, mai sunt multe de adaugat (sau de nefacut!)

Clasamentul complet il poti vizualiza, AICI !!!

Si in Romania se alearga in format Backyard Ultra pe 11 iunie, la Stefesti, Prahova in cadrul concursului Neuro Backyard.

Autor: Vlad Lucian Arhire