Vlad Tanase face trecerea in 2018 de la ultratriatlon la ultramaraton montan. 2 competitii a ales pentru acest an. 473 de kilometri in total. 22 de mii 309 metri diferenta de nivel. Vlad Tanase a intrat in anul alergarii. Dupa doua ultratriatloane extreme in 2017, Vlad schimba „BRUTAL” macazul. „2014 a fost anul in care am alergat ultimul ultra montan: Ciucas”, a dezvaluit sportivul pentru aimx.ro.
Schimbare de macaz in 2018: de la ultratriatlon la ultramaraton montan.
100 Miles Of Istria (168 de kilometri), Croatia si Beskidy Ultra Trail (305 kilometri), Polonia sunt cele doua ultramaratoane montane alese de Vlad Tanase. 2018 este anul schimbarii pentru Vlad: trece de la ultratriatlon la ultramaraton. O schimbare cu bataie mai lunga.„Vreau sa ma bucur putin si de ceea ce se intampla in timpul unei curse. Vreau sa savurez peisajele oferite de un ultramaraton montan. Am hotarat sa schimb macazul. Am sa incep usor, usor cu Istria. Sincer va spun ca nu sunt pregatit 100 la suta pentru munte. Vor fi alergatori foarte valorosi din Romania pe care ii urmaresc si cred ca vor fi rezultate bune.”
Alergare pe asfalt, concursuri de 24 de ore, triatloane, ultramaratoane in cele mai vitrege conditii…Vlad Tanase nu a reusit sa ramana „fidel” unui singur sport. „Am vrut sa gust din toate!”:), explica Vlad.
„Peisajele, linistea si faptul ca esti in inima naturii alergand, respirand aer curat, toate acestea atrag, ma atrag.”– Vlad Tanase pentru aimx.ro
Reperele lui Vlad Tanase 2014-2017:
2014: ultramaraton Ciucas
2015: IronMan Barcelona, Ultrabalaton (220 de kilometri)
2016: Timisoara 24H si Arctic Ultra 6633 (560 de kilometri)
2017: Enduroman (dublu IronMan) si THE Brutal ( Triplu IronMan)
Ultramaratonul din Polonia va insemna si orientare
Beskidy Ultra Trail este un ultra de 305 kilometri cu aproape 16 mii de metri diferenta de nivel. Concursul are loc in sudul Poloniei in apropierea granitei cu Slovacia. 76 de ore este timpul limita pentru a ajunge la finish. Doar 35 de locuri pun la bataie organizatorii. „Este un altfel de concurs. Este ceva atipic fata de ultramaratoanele consacrate. Navighezi singur. Traseul nu este marcat si trebuie sa mergi dupa marcajele turistice. Nu ai check point-uri propriu-zise cu bautura sau mancare. Sunt doar niste cabane in drumul tau unde ai posibilitatea sa te odihnesti si sa mananci”, detaliaza Vlad.
Omul care a terminat un triplu IronMan in 2017 explica de ce a ales Beskidy: „Am cautat un astfel de concurs in luna septembrie care sa incorporeze si orientare. Vreau sa stapanesc si aceasta zona de orientare. De aceea am inceput sa particip la astfel de competitii de orientare in tara. Spre deosebire de ultramaratoanele normale aici trebuie sa ai tot timpul mintea limpede. Indiferent cat de obosit esti trebuie sa cauti traseul. Este mai mult decat provocator.”
„La concursurile de orientare de 5 kilometri eu alerg vreo 9 ca sa bifez toate posturile. Este foarte greu. Nu imi inchipuaim ca este atat de complicat” – Vlad Tanase
Vlad Tanase: „Romanii care merg la Arctic Ultra 6633 au „un bagaj” important in spate. Multi din concurentii de acolo nu il au”
Fost finisher la Arctic Ultra 6633 in 2016 Vlad Tanase a vorbit pentru aimx.ro despre sportivii care vor reprezenta tara noastra la editia din acest an. „Glumeam ca in curand la Cercul Polar se va vorbi doar romaneste. Eu am o mare admiratie fata de toti: Avram imi este prieten, Tibi mai mut decat atat, cu Levi m-am ratacit impreuna la un concurs…Inteleg ca este mirajul asta de a merge acolo si ma bucur tare ca vor sa incerce. Vreau sa-i vad la finish pe toti sanatosi. Astfel isi va da seama mai multa lume cat de greu este sa faci concursul acesta.”
Autor: Vlad Lucian Arhire