„Vorbeşte mult. Se confirmă![icon icon=icon-smile size=14px color=#000 ]Are însă şi de ce şi despre ce. Mai greu este să rezumi tot ce povesteşte Marius Ionescu, omul care a readus maratonul masculin românesc la Jocurile Olimpice după o pauză de 48 de ani. Este a treia oară când ne vedem faţă în faţă. Primele doua întâlniri au fost flash: la finalul celor două curse de la Jocurile Olimpice: Londra 2012 şi Rio 2016. Până nu vezi cu ochii tăi la ce efort îşi supun corpul astfel de oameni e greu să-i apreciezi la adevărata valoare. Cât bea Marius Ionescu, ce muzică îi place, mai continuă şi la Tokyo, câte maratoane poate alerga într-un an şi ….ce părere are despre cei care spun NU POT fără a încerca în INTERVIUL aimx.ro.
„DE LA A DOUA BERE MĂ PIERD CĂ N-AM ANTRENAMENT”
AIMX.RO: Vorbeşti mult ? Aşa am fost avertizat…
Marius Ionescu:Sunt oltean!:) Vorbesc mult în momentul în care mă simt ok, atunci când sunt în anturajul potrivit. Pot să fiu şi mut, dar dacă mă simt bine vorbesc mult, uneori şi fără rost, aiurea…
AIMX.RO: Ce bea şi ce mănâncă maratonistul Marius Ionescu?
Marius Ionescu: Nu am un meniu strict, doar că mă feresc de prăjeli, mâncare grasă, fast food, de alcool bineînţeles, tutun…
AIMX.RO: Se spune că un pahar de vin roşu ar înlocui o oră de sport…
Marius Ionescu: Aşa se spune şi că o partidă de sex înseamnă 7,8 km de alergare parcă. Faptul că bei un pahar e ok, dar tot ce depăşeşte dăunează. Eu cred că beau un pahar de vin la o lună, berea nu-mi place că e amară şi oricum la a doua bere mă pierd că n-am antrenament.
AIMX.RO: Ai fumat ?
Marius Ionescu: Am încercat şi eu când eram mai tânăr, dar nu se „pupă” performanţa cu ţigara. Dacă jucam sah poate mergea…:)
AIMX.RO: Reţete cu praz ştii să găteşti ?
Marius Ionescu: M-ai prins! Asta nu m-a întrebat nimeni. Chiar nu ştiu…, dar îmi place supa cu praz, salata…De când sunt cu Alexandra (logodnica lui Marius), stau în bucătărie doar să spăl vasele, împărţim lucrurile. Ea găteşte, eu spăl vase, dar sunt în avantaj că 4 farfurii le spăl în 10 minute. Ea are nevoie de mai mult timp pentru gătit.
AIMX.RO: La ce emisiuni te uiţi la televizor ?
Marius Ionescu: Nu prea mă uit, mai privesc câte un film, dar când deschid televizorul prefer să fac un FIFA, un golf, nişte jocuri de mişcare…Emisiunile de la noi sunt mai puţin constructive, educative…
AIMX.RO: Ce muzică asculţi?
Marius Ionescu : Am fost un înrăit al hip hopului, al rapulului. Acum mi-am mai pierdut din răutate. Îmi plăcea 50 cent, Lil Wayne. Îmi plăcea şi puţin reggae, chiar şi mai spre latino, mai de dans. Dansam bine, dar de când m-am concentrat pe sport mi-am pierdut antrenamentul. Stau pe scaun şi ascult muzica, ritmul îl simt, dar nu mai îmi găsesc paşii. Alexandra trage de mine la nunţi.
„PÂNĂ ACUM AM FOST CA VINUL”
AIMX.RO: Cu timpul de la Duseldorf (2.13.00) erai pe locul 11 la Jocurile Olimpice de la Rio…
Marius Ionescu:.Nu putem face o comparaţie de genul acesta. Nicio cursă nu seamănă cu alta. Sunt mulţi care cu timpii alergaţi în primăvară veneau poate în top 3 la Rio. Şi campionul olimpic de la Londra a venit sub locul 10. Fiecare avem momentele de glorie: trebuie trăite la timpul respectiv apoi să punem piciorul la treabă dacă vrem să le mai retrăim. La RIO aş fi vrut chiar să fac record naţional ( 2 ore 12 minute 30 de secunde ), era şi mai şi. Un record naţional la o ediţie a Jocurilor Olimpice era fantastic şi m-ar fi pus şi pe un loc mai aproape de podium, dar nu a fost să fie.
AIMX.RO: Continui ?
Marius Ionescu: Sper să găsesc motivaţia, resursele şi puterea să merg până la Tokyo, poate să fac acolo ceva frumos.
AIMX.RO: Cum au fost primele ore de după cursa de la RIO?
Marius Ionescu: 50-50. Un pic dezamăgire personală pentru că nu mi-am îndeplinit obiectivul. Pe partea cealaltă am fost mulţumit că am terminat fără probleme, pe picioarele mele, încă o cursă, încă o lecţie importantă…
AIMX.RO Cea mai importantă concluzie după RIO ?
Marius Ionescu: Prea multă încredere poate să dauneze.
AIMX.RO: Nu eşti tentat să pleci din prima tare la un maraton dacă vezi că adversarii te lasă în urmă.
Marius Ionescu: Cursa propriu zisă începe de la km 30. La primul maraton din grupul în care făceam parte un sportiv din Olanda a evadat. Eu credeam că el întăreşte ritmul, dar de fapt eu îl slăbeam. El doar menţinea….În timpul unui maraton faci calcule, stai cu ochii pe ceas, gândeşti, tatonezi adversarul , vezi ce poate, cum respiră, îl asculţi poate ..Dacă pleacă într-un ritm foarte tare îl lasi să plece. S-a întâmăplat de multe ori pe la km 35,37 sau 40 să îi gasesc mergând sau stând pe trotuar aşteptând să îi ia maşina să îi ducă la finish. Managerul mi-a spus : aleargă cu capul nu cu inima. Inima îţi dă dorinţa aia să te antrenezi prea tare şi poţi ajunge la oboseala. De multe ori greşim din prea multă dorinţă şi poţi ajunge la suprasolicitare, la oboseală. În cursă se poate să nu mai ajungi la finish sau să ajungi cu un timp mult mai slab. Pare simplu la prima vedere. Te aşezi la start şi trebuie să mergi până la finish, dar nu e aşa.
AIMX.RO: Care- i miza atunci ?
Marius Ionescu: La profesionişti cel puţin, noi ne pregătim ani de zile pentru un campionat mondial, pentru Jocurile Olimpice nu doar ca să ajungem la finish, să mai bifăm un maraton. Vrem să facem un rezultat cât mai bun, să ne răsplătim pe noi, să se vadă rodul muncii noastre, de -abia după aia să bucurăm familia, antrenorul…, dar în primul rând pentru munca mea. E ca şi cum aş fi constructor şi când să pun ultima fereastră la casă i-aş da foc. NU ne putem bate joc de munca noastră mai ales că e o muncă titanică.
AIMX.RO: Nu e frustrant că munceşti 4 ani şi ai doar două ore la dispoziţie să demonstrezi?
Marius Ionescu: Cel mai frustrant, dar chiar mă gândeam la băieţii de la sută că ei au la dispoziţie vreo 10 secunde. Noi mai avem timp să mai recuperăm în caz de probleme.
AIMX.RO: Marius Ionescu este ca vinul?
Marius Ionescu: Fiind o probă de anduranţă se spune că e şi de maturitate. Eu mai am puţin şi fac 32 …Sunt la nivel european din 2002. Încă mai sunt aici şi în proba de maraton am tot progresat. Momentan am fost ca vinul.
„DACĂ N-AI ŞI TALENT TE LOVEŞTI DE PRAGUL DE SUS”
AIMX.RO: Doar cu muncă poţi să ajungi la performanţă ?
Marius Ionescu: Dacă nu ai şi un pic de talent nu poţi să faci performanţă. Te lovesti de pragul de sus care-i mai jos decât la alţii. Poţi să urci până la un anumit nivel cu muncă, dar eşti dator să încerci. Nu poţi să spui ca nu sunt bun frizer dacă n-ai încercat.Poate n-ajungi cel mai mare hair stylist că n-ai îndemânare bună, dar să tunzi poate îţi iese. Trebuie să încerci. Ştii cu broaştele care doreau să urce muntele şi toată lumea le striga că e prea abrupt, ba prea alunecos şi renunţau rând pe rând. A reuşit doar una: cea surdă. Ea a ştiut ce vrea. Dacă cineva îţi spune că nu poţi să faci asta nu trebuie neapărat să renunţi. Din contră! Watch me!!! Eu încerc măcar. Dar să renunţi fără să încerci eşti chiar un LOOSER.
AIMX.RO: Poţi bate recordul naţional?
Marius Ionescu: Eu consider că da. M- am oprit la 30 de secunde la Duseldorf. Din ce am simţit acolo cu o vreme bună, un grup bun …se poate.
AIMX.RO: La Tokyo va fi umiditate…
Marius Ionescu: Ca şi la RIO…Consider că pot mai mult. Am motivaţie. Nu vreau să mă retrag şi să am regrete că puteam mai mult. Există posibilitatea să merg să alerg un maraton la Tokyo până la Jocurile Olimpice din 2020.
AIMX.RO: Câte maratoane consideri că e optim să alergi pe an?
Marius Ionescu: Maxim două maratoane consider că este optim de a alerga pe an pentru a avea o longevitate. Eu îmi iau doua saptămâni pauză totală şi la două maratoane înseamnă deja o lună pauză. De făcut poţi să faci mai multe, dar eu nu urmăresc numărul maratoanelor care pot să îl fac într-un an. Aşa dacă vreau pot să fac un maraton pe zi timp de un an, dar asta înseamnă uzură şi trebuie să începi să schimbi balamale…şi nu prea se găsesc.
AIMX.RO: Recordul mondial se poate doborî ( 2.02.57)?
Marius Ioescu: Se caută kenyanul perfect. Chiar firma de manageriat cu care lucrez are un proiect prin cercetări ştiinţifice să se coboare recordul mondial la sub sub două ore. Mai întâi trebuie să se găsescă omul apoi tot ce este necesar să ajungă la această performanţă: medicatie, chimie… Este un proiect întins pe 5 ani.
CREDIT FOTO: Radu Cristi, Dorin Chiotea, CB PHOTO, ARHIVĂ PERSONALĂ