GLINTA traieste visul american cu gandul la Romania

0
2268

Robert Glinta are la 20 de ani toate sansele sa ramana pe harta performantei natatiei din Romania si de pe mapamond.

Robert Andrei Glinta s-a nascut pe 18 aprilie 1997,  in Pitesti. Dupa ce a cochetat cu artele martiale si fotbalul, la varsta de 9 ani a decis ca este momentul sa invete sa inoate. Cum parintii iubesc si promoveaza sportul, atat Irina cat si sensei Ciprian Glinta l-au incurajat pe Robert sa se dezvolte armonios prin sportRobert Glinta si-a cucerit profesorul prin atitudine, evolutie si capacitatea crescuta de rezistenta la efort.

La primul Campionat National cea mai buna clasare a fost un loc 12

Profesorul care l-a initiat in taina inotului (dl. Florin Puia) i-a sesizat repede inclinatia catre sportul acvatic, astfel incat, după doar doua luni, Robert Glinta a fost cooptat in grupa de performanta a profesorului Viorel Ciobanu, in cadrul sectiei CSM Pitesti. Robert Glinta avea sa descopere ca trebuie sa se autodepaseasca, altfel spus, ca principalul lui adversar era chiar el insusi.

Performantele  nu au venit imediat. La 10 ani, Robert Glinta se clasa, la primul sau campionat national, pe locurile: 31 (100 m liber), 38 (50 m liber), 12 (50 m bras), 18 (50 m fluture si 38 (50 m spate). Dar locurile indepartate de podium nu l-au descurajat, ci, dimpotriva, l-au ambitionat.

Robert Glinta provine dintr-un club municipal care avea si cate douazeci de multipli medaliati la o singură editie a campionatelor naţionale pentru copii (Robert a rezistat prin performanta).  Multi din membrii acelei generatii, fara sprijin din partea unei societati care in mod gresit nu pune sportul in top, au ratat sansa sa performeze.Robet Glinta pe podium

 

Prima medalie individuala „a venit” în decembrie 2008, când Robert avea 12 ani (conform categoriei competitonale de varsta): locul III, in proba de 50 m fluture.

La Campionatul National de Poliatlon, din primavara aceluiasi an (considerat de 11 ani),  Robert Glinta s-a clasat pe locul al 13-lea, la general. Anul urmator, la varsta de 12 ani, a urcat pe locul III la general, pentru ca, in ultimul an de poliatlon (2010 – 13 ani), sa urce pe poziţia a II-a.

 In competitiile internationale amicale, Robert Glinta  a castigat numeroase medalii, incepând de la vârsta de 14 ani. In cele internationale oficiale, clasarile pe podium,in probele individuale, au fost următoarele:

– Concursul Tarilor Central Europene (15 ani): locul II (100 m spate);

Adrian Gherghel si Robert Glinta

– Festivalul Olimpic al Tineretului European (16 ani): locul III (100 m spate);

– Concursul Tarilor Central Europene (16 ani): 3 locuri I, un loc II si un loc III – castiga si trofeul pentru cea mai buna performanta, la masculin;

– Concursul Tarilor Balcanice (17 ani): un loc I si un loc II;

– Concursul Tarilor Balcanice (18 ani): patru locuri I si un loc II, plus Trofeul Competitei;

– Campionatul Mondial de Juniori (18 ani): un loc I.

Din octombrie 2013 pana in luna martie a anului 2017,Robert s-a pregătit la Baia Mare, alaturi de profesorul Adrian Gherghel, reprezentand, pe rand, cluburile: CSM Pitesti, U. Cluj si Dinamo Bucuresti.

 In 2016, Robert Glinta a ajuns in primul an de seniorat!

Robert a obtinut calificarea la toate competitile internationale majore, in absolut toate reusind sa acceada Robert Glintapana in etapa finala: la Campionatele Europene in bazin lung, la Jocurile Olimpice, la doua Etape de Cupa Mondiala si la Campionatele Mondiale in bazin scurt. Desi fara medalii, clasarea in primele 8 locuri mondiale/europene a facut ca numele Romaniei sa apara de cel putin trei ori, in aceeasi proba, pe tabelele de prezentare si pe ecranele care colorau virtual culoarul pe care Robert lua startul.

Din luna august 2017, Robert este admis la University of Southern California – Statele Unite ale Americii, unde studiaza psihologia si isi continua pregatirea sportiva intensiva legata de inot.

Pe parcursul celor aproape zece de ani de activitate competitionala, Robert a urcat pe podiumul campionatelor nationale de 242 de ori, inregistrand (in toate competitiile in care a luat startul – nationale si internationale) un numar de 87 de noi recorduri nationale, un record al competitei Campionatelor Mondiale de juniori in bazin lung (100 m spate) si un record mondial de juniori in bazin scurt (100 m spate).

Robert este un exemplu ca se poate prin simplu fapt ca a fost un copil obisnuit. Nu a aratat altfel fata de ceilalti si a demonstrat ca, pe langa multa munca si devotament in antrenamente, nu este nevoie decât de vointa, pentru a reusi.

Autor:Ovidiu Petenghea