(HORR)OROBIE

0
1251

OROBIE ULTRA TRAIL inseamna 140 de kilometri cu 9500 de metri diferenta de nivel. Nimic de speriat la o prima vedere. Si totusi ceva da cu virgula. 250 de concurenti au fost la start. 116 au abandonat. Printre cei care au renuntat s-au aflat si doi romani: Stan Turcu si Istvan Szokolszky. Doar trei dintre concurenti au coborat sub 24 de ore. Gabor Sztranyiczki a fost romanul cu cel mai bun timp: 32 de ore, 20 de minute si 46 de secunde. Viorica Malai  si Adrian Toma au trecut linia de finish aproape in acelasi timp pe locurile 72 ( 39.51.30), respectiv 73 ( 39.51.37). Vlad Munteanu a incheiat pe 97 in 44 de ore, 46 de minute si 33 de secunde. 

         Imparatia PIETRELOR  sau „(GROH)OROBIE”

   „Daca turma aia de nebuni ar pleca la pas ar termina toti. Trebuie doar sa mergi relaxat fara sa fortezi deloc, iar in putinele zone drepte sa mergi mai alert. Atat.” Asa incepe discutia cu Adrian Toma. Suna ciudat, dar un calcul simplu ii da dreptate lui Adi. Sunt „DOAR” 140 de kilometri ce trebuie terminati in maximum 47 de ore. Adi spune ca organizatorii i-au acceptat ca finisheri chiar si pe cei care au terminat in 48 de ore. Si totusi pe teren situatia este infernala: „Este brutal. Senzatia este ca esti intr-un cuptor de pizza. Traseul este ingrozitor de tehnic. Zeci de kilometri de grohotisuri, miliarde de pietre. Este foarte greu!”. Vlad Munteanu confirma: „Nu am mai vazut asa ceva nicaieri. Peste tot unde te uiti vezi grohotis.” „Plin de pietre. Stancos! Sunt pietre peste tot. Pe urcari, pe coborari…O mica greseala, ai alunecat, te-ai lovit si ai iesit din cursa. Te solicita extrem de mult”, spune si Gabor Sztranyiczki, sportivul care s-a simtit foarte bine pe primii 115 kilometri. ” M-as intoarce cu o pereche de adidasi cu talpa de otel. Mental e brutal concursul, fizic ok, dar mental este delirant”, continua Adrian( foto dreapta) marturiile de la locul faptei.

      Inaintarea este incredibil de grea. Adi isi facuse temele de acasa. „La orice cursa a mea anticipez cu o eroare de o ora in ce timp termin. La OROBIE stiam ca o sa ma loveasca ceva, dar nu imi dadeam seama ce. Spre seara am aruncat hartia cu planul. Atunci a inceput si cosmarul pentru Adrian Toma. Un orez transportat in „cuptorul de pizza”, timp de o zi, l-a „culcat” la pamant dupa doar 5 minute de la ultima inghititura. ” Am facut 10 kilometri in 10 ore. Nu mai puteam sta in picioare. La primul CP m-am culcat si am zis ca voi vedea in ce stare voi fi dimineata. Cand m-am trezit mi-am dat seama ca am facut doar 50 de kilometri in 24 de ore. Am zis ca singura sansa sa ajung la finish in timp este sa alerg si asta am facut.” 

      Gabor Sztranyiczki : „N-am dormit deloc 32 de ore”

    Gabor ( foto stanga) a mers constant si perfect calculat. Nu a facut parte din „tuma de nebuni” vazuta de  Adi la start si a terminat pe  locul 17, 3 la
categoria 31-60 de ani ( primii 10 din clasamentul general nu sunt luati in considerare si la categorie). „M-am dus constant si mai prudent. M-am simtit foarte bine pana in ultimii 25 de kilometri. Stiam de la Istvan Szokolszky ca ma asteapta un amestec  de Retezat, cu Piatra Craiului si Fagaras. A fost caldura, foarte cald si plin de pietre. M-am dus insa hotarat sa termin. Nu am avut niciodata vreun gand sa abandonez. Am mers foarte bine noaptea, pe racoare. Am depasit pe urcari multi concurenti si am urcat in clasament. Nu am dormit deloc. Sambata dimineata, cand a iesit soarele m-am simtit mai slab. Am fost derutat putin si pentru ca se daduse startul la cursa de 70 de km si eram depasit incontinuu. Nu mai intelegeam nimic…:).”
    In acest timp Vlad Munteanu, doctorul psihiatru din Iasi, se lupta si el cu tehnicitatea traseului si cu epuizarea: „ Mi-am impartit cursa in 3 maratoane. Primul l-am terminat in 9 ore. Al doilea in 22. A fost infernal cel de-al doilea maraton. De doua ori am fost insotit de monitorii de cursa pentru ca nu aratam foarte bine. Mai faceam cate o mica pauza si ma intindeam pe pamant, dar ma trezeam dardaind de la epuizare si o luam din loc. Am facut 7 kilometri pe ploaie torentiala, fulgere si furtuna. Am fost oprit apoi la primul check-point pana s-a mai indreptat vremea.” Vlad, care a mai practicat artele martiale si parasutismul a vorbit despre dificultatile intampinate: „Pantele abrupte si terenul dificil, grohotisul. Piatra ascutita a fost o  surpriza neplacuta. M-am simtit rau si de la altitudine. Ma luase cu ameteala, cu greata si am avut si niste probleme gastrice.”

(HORR)OROBIE SI „(GROH)OROBIE”

     Ciprian Cioba si Vlad Munteanu au drepturile de autor pentru cele doua titluri. Primul a adaugat un comment inspirat pe pagina de socializare unde ultramaratonistii au fost sustinuti de catre cei de acasa. Cel de-al doilea a venit in „plic” de la Vlad Munteanu. „HORROROBIE este minunat. Pare o gluma, dar este perfecta descrierea”, trage concluzia Adrian Toma care explica si cine este capabil sa incheie un astfel de ultramaraton: „Daca esti inteligent ajungi pe podium. Cei puternici abandoneaza pentrut ca nu pot fi atat de puternici pe cat de brutala este competitia. Aia cu muschiul ajung in sant. Nu trebuie sa te consideri zmeu.”

    ” Eu am fost doar un finisher. Atat . Mi-am depasit propriile limite. Partea extrema a fost confruntarea cu propria persoanaUnii au papuci cu amortizare. Eu am niste tehnici, idei, experiente, scheme care ma ajuta. E greu de descris in cuvinte acest ultramaraton: este un pelerinaj, drumul personal al fiecaruia”, explica si Vlad.

   „Cel care spune ca este placere minte. Este si placere, dar si durere. Dupa ce termin eu raman insa doar cu amintirile frumoase si bune” spune si cel mai bine clasat roman la Orobie Ultra Trail.
      Toti romanii prezenti la ultramaratonul din Italia au fost impresionati de organizarea perfecta si de implicarea voluntarilor si a organizatorilor pentru ca nimic sa nu le lipseasca participantilor.

P.S.

Dupa ce s-a simtit destul de rau pe ultimii 25 de km Gabor Sztranyiczki a avut nevoie de interventia medicilor si de perfuzii. Astazi dimineata a facut deja prima alergare pe o plaja din Italia unde se afla in concediu cu familia. Vlad s-a confruntat cu probleme gastrice si dureri pe aproape toata durata cursei. Ieri era „ametit, dar viabil”, in timp ce Adrian Toma se simtea bine si era pus pe glume. 🙂

Credit Photo: fisheye.ro, facebook Orobie Ultra Trail