Irina Ciobanu si drumul de la pasiune la profesie. De „Martisor” Irina a castigat titlul national dupa ce a trecut cu 4-3 de fosta campioana europeana Samara. In finala Ciobanu a castigat tot cu 4-3 in fata Andreei Dragoman. Adina Diaconu si Eliza Samara au fost medaliate cu bronz la Nationalele de la Buzau.
Irina Ciobanu „mixeaza” tenisul de masa cu Kickbox pentru performanta.
„Am inceput tenisul la varsta de 7 ani in orasul Slatina, sub indrumarea domnului antrenor emerit Petre Arnautu. In urma pregatirii mele sarguincioase si al talentului slefuit de domnul antrenor intr-un timp relativ scurt am debutat in competitiile nationale si ulterior internationale.”
Irina Ciobanu a reusit la varsta de 10 ani sa castige prima oara pentru orasul Slatina concursul „Paleta de argint”.
„Este cel mai puternic concurs pentru copiii cu varsta de 8-10 ani. La varsta de 13 ani am participat la primul Campionat European de cadete unde am obtinut prima mea medalie la nivel inalt”.
Irina Ciobanu a castigat medalia de aur in proba de echipe. In meciul decisiv din finala romancele au invins Germania.
„Ulterior pana la varsta de 18 ani cand am incheiat junioratul am reusit sa castig 14 medalii la Campionatele Europene si 3 la Campionatele Mondiale”.
La nivel de cadete, Irina Ciobanu a facut performanta si impreuna cu Bernadette Szocs.
3 medalii de bronz cucerite la Campionatul Mondial alaturi de Szocs Bernadette. Si toate medaliile la echipe la europene au fost cucerite de Irina in tandem cu Bernadette Szocs.
2010: Aur Dublu Fete (impreuna cu Szocs Bernadette) La Campionatul European de Junioare.
• 2011: Bronz Dublu Fete impreuna cu Szocs Bernadette (Manama, Bahrain).
• 2012: Bronz Dublu fete impreuna cu Szocs Bernadette (Hyderabad,India).
• 2013: Bronz Echipe (Rabat, Maroc).
„La tineret am obtinut 3 titluri de campioana balcanica (individual, echipe, dublu mixt) si o medalie de argint la dublu fete.”
Irina Ciobanu este multipla campioana si medaliata la cadete, junioare si senioare la nivel national. Numarul total de medalii si cupe depaseste 200.
„Cel mai notabil rezultat al carierei mele este medalia de aur in proba pe echipe a Campionatului European din Luxembourg 2017. Pe plan national este titlul de campioana nationala la individual 2018.”
Ca jucatoare profesionista Irina Ciobanu activeaza in Franta de 5 ani.
„Anul acesta joc in prima liga (Pro A). In 2017 am intrat in istorie prin castigarea tuturor meciurilor disputate in liga a doua (Pro B). Am promovat in prima liga franceza. Am debutat in Franta pe locul 65, iar in prezent sunt pe locul 27.”
Irina Ciobanu face performanta la tenis de masa dupa ce s-a antrenat si a concurat in Kickbox.
„Pentru o mai buna pregatire fizica, psihica si pentru increderea de sine am explorat lumea artelor martiale. Am primit legitimarea la clubul sportiv USU FIGHT CENTER din Bucuresti. Testul suprem in lumea luptelor a fost participarea pentru prima data la o competitie de Kickbox care a fost incoronata cu locul 1. Am invins o luptatoare cu 8 kg mai grea decat mine. Meciul a fost catalogat drept cel mai frumos al galei.”
Cel mai dificil moment al carierei Irinei care putea sa duca la incheierea carierei a fost o accidentare de aproape 2 ani de zile (16-18 ani).
„Inca o data scot in evidenta beneficiul artelor martiale! De un an si jumatate de cand practic nu am mai suferit nici cea mai mica accidentare. M-am calit si fortificat. Aceasta latura sportiva a fost cea care a facut diferenta in semifinala si finala Campionatului National 2018 la tenis de masa. Pe langa strategia tehnico-tactica, m-am bazat mai mult pe fizic si psihic.”
Un moment semnificativ al carierei Irinei a fost inducerea in eroare a tuturor celor care credeau ca a renuntat la tenisul de masa pentru artele martiale. Surpriza a venit la Nationale. Ca obiective Irina Ciobanu are clasarea pe podium la Campionatul European si Mondial atat la echipe cat si la individual si participarea la Jocurile Olimpice 2020 Tokyo.
Ceea ce m-a determinat sa practic tenisul de masa a fost dorinta de efort intr-un cadru organizat , de socializare, de competitie si dorinta de castig.
Autor: Ovidiu Pețenghea