Veteranul de razboi Lee Spencer traverseaza Oceanul Atlantic desi are un picior amputat

0
1135

Lee Spencer se pregateste de o provocare incredibila. Poate deveni prima persoana cu handicap fizic din lume care traverseaza intr-o ambarcatiune solo imensitatea Oceanului Atlantic pe ruta Gibraltar-Venezuela. Sunt 5600 de kilometri. Nu va avea niciun fel de suport. Lee a facut parte din Royal Marine. A fost de trei ori in misiuni in Afganistan. Si-a pierdut piciorul insa intr-un accident pe o autostrada din Marea Britenie.

Lee Spencer nu este la prima experienta in Oceanul Atlantic: in 2015 a facut parte din echipa britanica Row to Recovery. 

Lee Spencer a facut parte 24 de ani din trupele britanice Royal Marine. A indeplinit cu succes trei misiuni in teatrele de operatiuni din Afganistan. De fiecare data s-a intors sanatos acasa. Si-a pierdut piciorul pe o autostrada din Marea Britanie. A intervenit pentru a-i da ajutor unui motociclist. Un alt impact a avut loc in imediata apropiere. Motorul uneia dintre masini a zburat si i-a zdrobit piciorul. A stat timp de 5 saptamani in coma inainte de a incepe recuperarea. 

In 2015 a reusit prima sa traversare a Oceanului Atlantic impreuna cu alti 3 veterani de razboi britanici. Toti erau persoane cu handicap fizic. Echipajul de 4 de pe Row to Recovery a avut in total 3 picioare. Trei dintre barbati aveau cate un picior amputat, iar unul dintre ei ambele. Ultimul a avut montat un scaun special care sa-i permita sa vasleasca. Ceilalti trei proteze au beneficiat de speciale care sa le permita unghiuri bune pentru a impinge.

„70 la suta din putere in canotaj iti este data de picioare. Noi aveam in total dor 3. Era clar un dezavantaj fizic. Nu aveam cum sa fim la fel de puternici. Dupa prima noapte am spus ca nu voi fi capabil sa duc la bun sfarsit aceasta cursa”– Lee Spencer

Row to Recovery a fost una dintre ambarcatiunile ce a luat startul in competitia Talisker Whisky Atlantic Challenge (La Gomera – Antigua, Caraibe). A ajuns la destinatie in 46 de zile, 6 ore si 49 de minute. 

Lee Spencer vrea acum sa stabileasca un record mondial. Sa devina primul om cu handicap fizic ce traverseaza Oceanul Atlantic intr-o ambarcatiune solo: de pe un continent pe celalalt. In decembrie va porni din Gibraltar. Destinatia finala este Venezuela. De data aceasta distanta este mai mare si nu mai are niciun fel de suport suplimentar. Romanul Alex Dumbrava, membru in echipajul ce a traversat Marea Neagra, l-a cunoscut pe Lee. Alex a vorbit pentru aimx.ro despre aceasta provocare:      „Doar faptul ca pleaca din Gibraltar ii face cursa foarte grea. Va avea de luptat cu niste curenti puternici la intrarea in Atlantic. Singur ii va fi foarte greu. Este o provocare majora: lupta impotriva curentilor, oboseala, valurile, singuratatea. Ganditi-va doar la cum te bandajezi singur atunci cand patesti ceva, cand te tai. Ar putea sa intervina si raul de mare. Pe LEE l-am intalnit la un curs de ocean rowing. Ne-a vorbit despre strategia lui, despre pregatirea mentala si fizica. Este un tip foarte bine antrenat. A fost pregatit pentru misiuni speciale in cadrul Royal Marine. Ne-a spus ca pregatirea fizica nu i-a pus probleme. Ridica orice greutate, mananca orice vede”.

Alex Dumbrava despre avantajele si dezavantajele de a fi singur in mijlocul oceanului

Alex a vorbit si despre avantajele si dezavantajele de a fi singur intr-o astfel de provocare extrema. „Cand esti in echipa fiecare trebuie sa aiba grija de celalalt. Asta este regula. Asta inveti la cursele de prim ajutor. Trebuie sa fii atent la toti ceilalti coechipieri: sa-i atragi atentia daca nu a baut suficienta apa, daca o rana nu arata bine, daca nu si-a facut igiena in ziua respectiva. Orice amanunt e foarte important. Cand esti singur trebuie sa fii capabil sa respecti toate aceste reguli. Chiar daca intervine rutina. In echipa intervin insa si frictiuni, mici certuri care trebuie gestionate. Iar Lee ne-a vorbit ca au avut si ei parte de astfel de momente in cele 46 de zile.”

Lee Spencer „foloseste” aceasta traversare si pentru a strange fonduri pentru asociatiile care ii sustin pe veteranii de razboi.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Rowing Marine