” Ma vedeam un erou. Terminasem Maratonul Piatra Craiului in 8 ore si jumatate. La sosire am avut insa un soc. Am aflat ca sportivul de pe locul intai incheiase cursa in doar 4 ore si 10 minute. Mi se parea imposibil sa scoti un asemenea timp. Eram revoltat: mi-am zis ca sigur a gasit o scurtatura ceva. Sincer iti spun ca mi-a trebuit o saptamana chiar doua sa ajung sa cred ca rezultatul a fost obtinut pe bune”. Asa s-a scris primul rendez-vous dintre Lucian Al Marii si lumea fascinanta a alergatorilor montani. Au urmat apoi altele si altele. aimx.ro l-a provocat pe Lucian la un „cros” de 11 Q (questions) legat de organizarea unor astfel de evenimente. Din 2012 Lucian Al Marii se implica activ in dezvoltarea concursurilor prin intermediul asociatiei Sport La Orice Varsta.
„RETEZAT INTERSPORT SKY RACE ESTE CEL MAI MARE CONCURS DE SKYRUNNING DIN TARA”
aimx.ro: Cum ti-a venit ideea sa te implici in organizarea concursurilor de alergari montane?
Lucian Al Marii: Cand am participat prima data la Piatra Craiului mi s-a parut ceva deosebit si n-am mai iesit din zona aceasta. Mi se pare minunata senzatia asta de libertate pe care o ai alergand pe munte. O pot compara doar cu putine lucruri din viata mea. Impreuna cu Cristopher Shonn un cetatean american, fost campion national de ciclism, la juniori, am pus bazele Asociatiei Sport la Orice Varsta. Am aceasta calitate de organizator pot sa spun nativa. Nu mi s-a parut foarte greu sa ma implic in dezvoltarea unor astfel de competitii.
aimx.ro: Primul concurs a fost…
Lucian Al Marii: Retezat Trail Race in 2012. I-am schimbat numele in urma cu doi cand a devenit Retezat SkyRace. Cred ca evidentiaza mai bine caracterul alpin al traseului. S-a intamplat si pe fondul aparitiei curentului de skyrunning in Europa. Am pastrat aceeasi distanta pentru cursa REGINA: 28 de km si 2300 de metri diferenta de nivel. Treptat s-a impus si a devenit cel mai mare concurs de skyrunning din Romania.
aimx.ro: De ce spui ca a devenit cel mai mare concurs?
Lucian al Marii: Anul trecut au fost 750 de finisheri la toate cele 3 probe. La prima editie au fost 100 de participanti, iar vara viitoare facem a sasea editie la care asteptam 1000 de concurenti.
aimx.ro: Ce alte concursuri a mai organizat Asociatia Sport la Orice Varsta?
Lucian Al Marii: Azuga Trail Race, Baneasa Trail Race, Busteni Sky Race sau Alba Iulia City Race…Ultimul intrat in familie este S-Karp Urban Trail Sinaia. Eu am inceput sa fac concursuri din pasiune. Spre exemplu la Baneasa am renuntat pentru ca organizarea unui concurs implica foarte multa munca, stres si-mi diminua din bucuria de a-mi petrece Sarbatorile de iarna, Craciunul asa cum imi doresc eu, in familie.
aimx.ro: Cum au evoluat competitiile de acest gen la noi in tara?
Lucian Al Marii: Practic ,vara, la fiecare sfarsit de saptamana sunt programate 2-3 evenimente de alergare, dar si din alte sporturi. Sunt foarte multe concursuri, multe dintre ele organizate bine si foarte bine. Cred ca la un moment dat se vor tria in functie de implicarea fiecaruia. Din fericire pentru mine si pentru concursurile organizate de noi am avut suficicent timp sa le pun pe picioare, dar timpul acesta nu il are la dispozitie toata lumea.
” AM „INVENTAT” PETRECERILE DE LA FINALUL CONCURSURILOR”
aimx.ro: Cu cat timp inainte incepi pregatirea unui concurs?
Lucian Al Marii: Cum am mai spus. Un concurs organizat bine iti mananca foarte mult timp. Pentru un concurs muncim intre 3 si 6 luni: pregatirea lor, atragerea sponsorilor, a oamenilor, cautarea de noi parteneriate. Noi avem in asociatie un nucleu de 10-15 persoane care lucreaza permanent la diverse idei, proiecte, sectiuni de proiecte. In jurul evenimentelor se dezvolta exponential si cu tot cu voluntari facem o echipa de 100 de oameni. Meritul pentru reusita competitiilor este al tuturor si le multumesc pentru realizarile de pana acum !!!
aimx.ro: Care a fost cea mai mare dificultate intampinata ?
Lucian Al Marii: Concursurile sunt consolidate acum. La inceput am avut insa mari probeleme in a gasi sponsori. Astfel de competitii nu se pot organiza doar din contributiile de participare. Asta mi s-a parut greu. In primii doi am adus multi bani de-acasa, iar din al treilea an au inceput sa apara sponsorii. Probabil renuntam la un concurs sau la altul daca nu gaseam si o alta sustinere financiara. Trebuie sa ai rabdare, sa-ti stabilesti clar pasii si sa nu renunti. Lumea are pretentii mari .
aimx.ro: Ce crezi ca asteapta oamenii de la un organizator, de la un concurs?
Lucian Al Marii: Oamenii vor de la organizatori un traseu bine marcat, sa existe puncte de revitalizare bogate, o atmosfera frumoasa, sa nu dai rateuri… Pentru altii sunt importante alte lucruri, ca de exemplu: cat este de bogat kitul, ce parteneri ai, tot felul de discounturi, vouchere. Pentru mine cel mai importat aspect este legat de atmosfera din timpul concursului si de dupa. Noi am inventat practic petrecerile cu care incheiem concursurile. Asa am putut socializa si zic eu ca am inchegat aceasta comunitate. Anul trecut am avut spre exemplu un concert privat al formatiei Compact, la cazinoul din Sinaia, dupa S-KARP.
aimx.ro: Ce fel de incidente s-au petrecut de-a lungul timpului la concursurile voastre?
Lucian Al Marii: Am avut doar probleme minore de genul zgaraieturilor. Poate ceva mai grav a fost la Corcova. La un moment dat cativa concurenti au fost intepati de niste viespi. Pe doi dintre ei i-am dus la spital. Sunt si oameni care vin complet nepregatiti atunci cand participa pentru prima data in viata lor la o astfel de intrecere. Marea majoritatea isi dau seama apoi ca trebuie sa se puna la punct, sa se antreneze, ca sa revina. Din punctul asta de vedere a crescut calitatea participantilor .
aimx.ro: Apropos de calitate…crezi ca se va face o diferentiere intre profesionisti si amatori?
Lucian Al Marii: Lumea cere treaba asta. Cred ca mai degraba sunt oameni care isi doresc sa aiba statut de profesionist. Sunt cativa care vor sa faca trecerea de la amatori la semiprofesionisti – profesionisti. Noi la concursuri am stabilit de vreo doi ani urmatoarea strategie. Premiile in bani sunt acordate numai in clasamentele open masculin si open feminin cu baremuri insa de timp. Baremurile le pot face doar cei mai buni. Unul din cele 3 crezuri ale noastre a fost sa sprijinim sportivii de valoare ai Romaniei, sa le completam nevoile care nu sunt acoperite de stat. La toate concursurile am incercat pe cat posibil sa nu plateasca taxa de participare. Noi incercam sa-i sprijinim. Pentru ceilalti exista varianta categoriilor de varsta si castiga premii in diverse produse, echipamente sportive, vouchere, etc.
aimx.ro: Ce „tip” de persoane frecventeaza concursurile organizate de Sport LA Orice Varsta?
Lucian Al Marii: 70 la suta sunt barbati si 30 la suta femei. Toate categoriile sociale sunt prezente: de la manageri de top, it-isti, doctori. Si clasa de mijloc este foarte bine reprezentata. Sunt si oameni care nu isi permit sa plateasca taxa si i-am primit si pe ei de mai multe ori.
Lucian Al Marii despre
aparitia in premiera in 2017, in Romania, a unui ultra de 100 de mile: …Salut orice initiativa. Imi plac provocarile.Le doresc succes!!! Oamenii trebuie sa faca sport si sa alerge de la 1 km pana la 160.
cursa la care nu ar renunta niciodata: Retezat SkyRace Intersport este cursa pe care doresc sa o organizez cat timp am sa traiesc.
cel mai bun ultramaratonist in 2016:.… Robert Hajnal. A castigat toate cursele la care a participat.
cel mai bun maratonist in 2016: ….Las publicul sa voteze aici si sa decida. Merg pe mana oamenilor.
ce proiect nou are pentru 2017: Tot timpul avem proiecte care asteapta in sertar. Pentru 2017 avem pregatit un concurs cu un concept unic ce se va desfasura in Bucuresti. Este ceva ce nu s-a mai facut pana acum.
Lucian Al Marii : Am 42 de ani, m-am nascut la Motru, adica in linie dreapta la vreo 50 de km de Retezat. Cu siguranta din acest motiv este si concursul pe care il am cel mai aproape de inima. In Bucuresti am venit dupa terminarea liceului si am absolvit ASE-ul, cu specializarea Relatii Economice Internationale. Acum sunt antreprenor.
Credit FOTO: FISHEYE.RO