sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăTRIATLONMIHAI IRONMAN BARACTARU

MIHAI IRONMAN BARACTARU

       Cand spui Sacele primul gand imi fuge catre echipa de fotbal: Precizia, o formatie cu o istorie indelungata, dar cu activitate in ligile inferioare ale fotbalului romanesc. Defect profesional cu siguranta. Cu doar cateva luni inainte de revolutie, mai precis pe 16 aprilie 1989, in micuta localitate de langa Brasov se nastea Alin Mihai Baractaru. La 26 de ani distanta copilul aparut intr-o familie cu o situatie financiara modesta devenea primul roman participant la campionatul mondial de IRONMAN ( 3,8 km inot, 180 de km bicicleta si 42 km de alergare). Anul urmator, in 2016, avea sa repete ISPRAVA. Determinarea, tenacitatea si pasiunea pe care le-a pus in fiecare minut de antrenament l-au dus acolo. „Mama, tata, uitati-va la mine!!! Am sa va demonstrez ca voi reusi!” A fost strigatul uneori disperat, dar FERM al adolescentului Mihai ce incerca sa-si convinga parintii ca nu este un pierde vara si ca MUNCA, PERSEVERENTA si SACRIFICIILE facute il vor face cel mai bun. Cand imi va mai pomeni cineva de-acum de Sacele eu ii voi spune de Mihai Alin Baractaru. He is the MAN!!! IRONMAN!!!

CARTOFII, DIPLOMELE SI „IAR FUGI CA NEBUNU'”

Bicicleta a fost nelipsita din copilaria lui Mihai inca de la 3 ani. Pana pe la 14 ani nu a stiut insa cu ce se mananca triatlonul.”Am aflat de la un prieten si l-am intrebat daca probele de inot, bicicleta si alergarea se fac in zile consecutive. Mi se parea ceva colosal de greu. Eu dadeam pana atunci doar ture pe langa bloc. Prima escapda mai lunga a fost de 50 de km. M-am intors deshidratat complet. Imi tremurau genunchii asa ca am stat o ora in fata blocului ca sa pot urca. A fost groaznic. Doua zile nu m-am miscat din pat„, isi aduce aminte Mihai.          Experienta traumatizanta l-a marcat, dar nu l-a descurajat. A continuat sa se antreneze si la primul sau duatlon s-a impus la categoria sa de varsta. Microbul s-a instalat, iar triatlonul a devenit un stil de viata in ciuda opozitiei parintilor. Diplomele si cupele primite le ascundea in beci de frica sa nu-i fie descoperita preocuparea. Pentru aimx.ro Mihai Baractaru a rememorat cu umor OBICEIUL impamantenit inainte de a pleca la concursuri:” Tot timpul o intrebam pe mama ce are nevoie din beci. Ii aduceam cartofi, ceapa, o aprovizonam cu tot ce trebuie ca sa nu fie nevoita sa coboare.” Micul altar dintre sacii de cartofi avea sa fie insa desconspirat : ” Iesisem vicecampion national si cand m-am intors acasa am gasit-o pe mama plangand. M-a intrebat de ce i-am ascuns pasiunea mea. I-am spus ca iubesc ceea ce fac si ca nu vreua sa renunt. Mama a apreciat determinarea mea!”

Tatal in schimb a continuat sa-l indemne sa se angajeze, sa-si gaseasca o cale mai sigura de a-si castiga un venit.  „Iar fugi ca nebunul? „ erau vorbele parintelui aruncate aproape de fiecare data cand Mihai pleca sa se antreneze.

AM VRUT MAI MULT DE LA MINE. AM VRUT SA MA AUTODEPASESC

    „Totul a plecat de la o dorinta de autodepasire, de a fi mai bun…In familia mea nimeni nu practica niciun sport. Nu se alearga, nu se merge pe bicicleta. Eu sunt singurul. Am vrut mai mult de la mine. Mi-am spus ca daca trebuie sa muncesc de 10 ori mai mult ca sa reusesc asta am sa fac. Acum 10 ani mi-am propus ca indiferent de costuri, de duritatea antrenamentelor, de sacrificiile facute, neintelegerile cu familia sa fiu primul roman care participa la campionatul mondial de IRONMAN.”

Si Mihai a reusit. Dar nu a fost usor.” Pana acum 2, 3 ani nu era antrenament sa nu simt dureri in zona ficatului, dar asta ma ambitiona si mai tare sa demonstrez ca pot sa reusesc.” Concurenta a devenit uriasa, iar ca sa ajungi la campionatul mondial iti trebuie cu adevarat o pregatire de fier. Anual, in lume, se organizeaza in jur de 25-26 de concursuri ce fac parte din circuitul IRONMAN. 7 sau 8 sunt in Europa. Toate sunt criterii ce te pot admite in marea finala din Hawaii. Mihai s-a calificat in 2015 dupa ce a participat la IRONMAN-ul de la Klagenfurt, Austria, iar in 2016 dupa ce a luat startul la Zurich, in Elvetia.” Anul acesta am ales competitia de la Zurich pentru ca traseul din Austria este unul foarte rapid si timpii incep sa creasca de la an la an foarte putrernic. Conditiilele mele de antrenament nu sunt foarte bune, iar nivelul de la Klagenfurt a evoluat in sus foarte mult. In 2016 s-a inregistrat cel mai mare numar de participanti din istoria IRONMAN la o singura cursa: 3000.”   Ca sa fii sigur ca obtii viza pentru Mondial trebuie sa termini cam in primii 3 la categoria de varsta.

   LOCUL 5 MONDIAL DIN 13 MII DE ATLETI

3,8 km inot, 180 km bicicleta si 42,195 de alergare. La un asemenea efort, continuu, iti este supus organismul la IRONMAN. 2016 a fost un an incredibil pentru romanaul Mihai Baractaru. A participat la 3 concursuri in doar 4 luni de zile si le-a terminat pe toate sub 10 ore. Asta l-a propulsat pe locul 5 MONDIAL in clasamentul pe puncte la categoria sa de varsta. 5 dintr-o MARE de 13 mii de atleti. De departe cel mai groaznic a fost KONA HAWAII.

” Totul este dificil la KONA. Incepand de la start experienta devine terifianta: 2000 de participanti pleaca in acelasi timp in proba de inot. Primesti pumni, picioare, coate. Acest fenomen se numeste washing maschine. Toti cei care ajung acolo sunt cei mai buni dintre cei mai buni. Fiecare se lupta pentru fiecare secunda. Se inoata in ocean, iar valurile si curentii sunt foarte puternici plus o apa incredibil de sarata. Aveam gura punga. Nu mai puteam sa respir „, explica Mihai prin ce trebuie sa treci. Si cand crezi ca ai scapat dai de DRACU sau de proba de 180 de km de bicicleta: ” Diferenta de nivel este de 1700 de metri, iar proba se desfasoara sub COD GALBEN de vant, la 40 de grade. Corpul se deshidrateaza de 3 ori sau 4 ori mai repede. Alimentarea este preponderent lichida.”

15 la suta ABANDONEAZA

    Intr-un asemenea TABLOU indiferent cat de bine esti pregatit fizic creierul incepe sa iti transmita ca ar fi mai bine sa abandonezi:” E momentul cand trebuie sa stai foarte concentrat, sa iti repeti ca asta iti doresti sa faci si ca esti cel mai bun. Devine foarte frustrant. N-am simtit niciodata la vreo alta competitie astfel de sentimente, iar impactul a fost la fel de puternic, la fel de greu si la a doua participare.” Un maraton in alergare este tot ceea ce iti doresti dupa probele de inot si bicicleta. Mihai poveseste franturi din ultima etapa a IRONMAN-ului:„Peisajul este dezolant, doar roca vulcanica, iar temperatura ramane la 40 de grade. Nu ai niciun petec de umbra. Propriu zis esti in desert, iar corpul sufera socuri imense. Creste pulsul, iar deshidratarea ramane o problema.”

In fiecare an la KONA din cei 2000 de particpanti 15 la suta nu termina cursa. Nu a fost si cazul lui Mihai Alin Baractaru.

Cu Mihai ai putea sa stai de vorba la nesfarsit fara sa te plictisesti. Recunoaste si el ca ar vorbi fara oprire despre acest crez al sau. Pune greutate, pasiune si dorinta in fiecare cuvant. „De multe ori oamenii m-au subestimat, dar eu am transformat asta intr-un avantaj”. Nu va asteptati sa vedeti un TIP MASIV, UN COLOS. Mihai are 1 metru 68 si 62, 63 de kilograme, dar TONE de dorinta. Este sincer, modest, muncitor si valoros. Este primul roman din istorie care a ajuns la Campionatul Mondial de IRONMAN. Da!!! E tot baiatul acela care isi ascundea primele diplome si cupe printre sacii cu ceapa si cartofi din beciul blocului. HE IS THE MAN!!! IRONMAN!!!

Name Country Div Rank Gender Rank Overall Rank Swim Bike Run Finish Points
Baractaru, Mihai Alin ROU 54 398 425 01:04:29 05:24:33 03:20:03 09:57:30 4294

 

aimx.ro : Ce vrei sa iti aduca Mos Craciun?

Mihai Alin Baractaru: Cel mai mult m-as bucura sa pot sa-i vad pe cei din jurul meu ca sunt mult mai darnici si mai fericiti. Toata lumea alearga dupa bani, dupa obiecte care nu ii fac fericiti…Acea bucurie din suflet si acele momente simple dispar pentru ca se concentreaza pe latura materiala foarte mult. Daca nu te bucuri acum de viata s-ar putea sa iti para rau…

P.S. In 2016 a primit premiul MEN OF THE YEAR la GALA MEN”S HEALTH

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE