Paul Georgescu își dorește să finalizeze în acest an „Everestul” înotătorilor în ape libere: proiectul Oceans Seven. Provocarea constă în traversarea celor mai periculoase 7 strâmtori din mările și oceanele lumii. Paul Georgescu, 44 de ani, a reușit să traverseze 5 dintre acestea. In perioada 17-22 martie se va afla în Noua Zeelandă pentru a înota „Cook Strait”, iar la sfârșitul lunii iulie va încerca traversarea Tsugaru Strait, Japonia. Doar 27 de persoane de pe tot mapamondul au dus la bun sfârșit acest complex proiect.
Paul Georgescu are o „fereastră” de 6 zile pentru a reuși să traverseze Cook Strait
Desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021, după alte 2 nominalizări consecutive, Paul Georgescu își propune ca în 2024 să finalizeze cel mai complex proiect în inotul în ape libere: Oceans Seven. Reușita ar deveni cea mai importantă realizare a înotului românesc în ape libere. O provocare „dată la spate” de doar 27 de înotători de pe glob.
Paul Georgescu pleacă spre Noua Zeelandă încrezător, după un cantonament reușit în Antalya și alte câteva luni de pregătire în care a înotat sute de kilometri.
„Mă simt excelent fizic. Se vede în timpii pe care îi scot și cred că efortul depus în antrenamente se vede acum. Sunt nerăbdător să termin acest proiect care te solicită enorm, dar îți aduce și satisfacții imense” a declarat pentru aimx.ro Paul Georgescu.
Paul va ajunge în Noua Zeelandă pe 15 martie, însoțit de Vasile Oșean, medicul lotului olimpic de canotaj al României, omul care se va asigura ca fostului poloist să nu-i lipsească nimic (hidratare/alimentare) pe parcursul traversării. Fostul poloist al Stelei va putea înota cel mai devreme pe 17 martie.
Cook Strait: ape reci, curenți puternici, rechini și vânt biciuitor
„Sunt condiții vitrege pentru înot. Prima dificultate este să pot să înot, pentru că sunt vânturi foarte puternice și mulți nu au putut să înoate. Am la dispoziție o fereastră de 6 zile, dar există și varianta ca pilotul să nu îți permită traversarea. Cook Strait este cunoscută pentru apele extrem de brutale, curenții foarte puternici, rechini, fauna marină, dar și o temperatură a apei de doar 13 – 16 grade. Nu este deloc o strâmtoare accesibilă. Sunt pregătit să-mi schimb strategia în funcție de indicațiile pilotului” a mai punctat Paul Georgescu pentru aimx.ro.
Despre Cook Strait:
- leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud
- distanța în linie dreaptă este de 22 de kilometri, dar puterea curenților o poate mări și la 30 de kilometri
- Barry Devenport este primul om din lume care a traversat Cook Strait, pe 20 noiembrie 1962, în 11 ore și 20 de minute
- 4 ore, 33 de minute si 50 de secunde este recordul de traversare ce îi aparține lui Andrew Donaldson, în 2023
- 158 de persoane au traversat până acum Cook Strait
Autor: Vlad Lucian Arhire