Self Transcendence, ultima frontiera sau EVERESTUL maratoanelor

641

V-ati intrebat vreodata care este cea mai lunga cursa de alergare din lume? O competitie care sa impinga limitele fizice ale corpului uman pana la extrem si in acelasi timp un concurs care sa testeze granitele mintii umane?

Fondatorul cursei: Sri Chinmoy, un lider spiritual indian

Se numeste Self Transcendence 3100 Mile Race. Are loc in fiecare an in Queens-New York. Cursa a fost fondata de Sri Chinmoy ( 1931-2007), un lider spiritual indian care a sustinut numeroase evenimente sportive. Ele aveau ca scop meditatia si propagarea pacii spirituale prin sport si in special prin alergare. Chinmoy sustinea ca alergarea pe distante lungi este cea mai buna ocazie pentru autocunoastere si depasirea limitelor. De aici si denumirea cursei “self transcendence”. Supranumita “Everestul Maratoanelor de catre jurnalistii de la New York Times, cursa este o incununare a filosofiei de o viata a lui Sri Chinmoy si este vazuta ca una dintre ultimele frontiere in procesul de autocunoastere si autodepasire, spulberand perceptia tuturor despre ceea ce este cu adevarat posibil. El a creat propria echipa la nivel mondial. “Sri Chinmoy Marathon Team” activeaza in peste 25 de tari din intreaga lume si organizeaza de la curse de 10 kilometri, maratoane si ultra maratoane pana la curse de alergare multiday. Regina tuturor curselor este 3100 Self Transcendence, cea mai lunga competitie de alergare de pe glob.

Self Transcendence: 52 de zile, 4989 de kilometri !!!

Incredibila incercare de anduranta fizica si psihica are loc in cartierul Queens. Traseul este in jurul unor blocuri. Ca sa fie considerati finisheri si sa atinga cele 3100 de mile/ 4989 km, participantii trebuie sa alerge pe acest traseu in maxim 52 de zile, de la ora 6 dimineata pana la miezul noptii. Distanta medie parcursa zilnic este de 96 km, adica de mai bine de doua ori lungimea unui maraton. Self Transcendence inseamna… un halucinant numar de aproape 6000 de ture a cate 883 m fiecare in perioada 18 iunie- 8 august.

De-a lungul celor 21 de ani de cand se desfasoara cursa, putini au resit sa ajunga la linia de finish: 37. Fiecare dintre cei care participa se pot inscrie usor in galeria celor mai buni  alergatori de ultra la nivel mondial. Exista insa un alergator care detine recordul absolut: finlandezul Ashprihanal Aalto a terminat cursa pana acum de 7 ori detinand un record de timp absolut fenomenal- 40 de zile, 9 ore si 6 minute. In ceea ce priveste participarea feminina, atleta americana Suprabha Beckjord , detinatoarea recordului mondial pentru 3100 Miles, a terminat cursa pana acum de nu mai putin de 13 ori. Suprematia i-a fost intrerupta de austriaca Surasa Mairer. Alergatoarea din USA mai detine inca doua recorduri mondiale, la cursele de 1000 si 2700 mile.

Majoritatea participantilor sunt adepti ai meditatiei, urmeaza invataturile liderului lor spiritual, Sri Chinmoy si participa la aceasta cursa pentru a-l onora si a gasi transcendenta pe aceasta cale. Fiecare dintre ei are insa cate o poveste impresionanta si cariere de peste 20 de ani in ultra alergare.

Credit Photo: 3100.srichinmoyraces.org