Examen teribil pentru ultramaratonistul Nicu Buceanu: 10 zile de alergare la New York

0
1259

 Ultramaratonistul Nicu Buceanu a acceptat sa raspunda intrebarilor aimx.ro chiar inainte de plecarea spre SUA. 10 intrebari. Cate una pentru fiecare zi in care isi va depasi limitele. A visat de mic sa alerge maratonul de la New York. Destinul l-a adus acolo, dar „i-a dedicat” un ultra coplesitor. A pregatit totul in amanunt. A alergat zilnic zeci de kilometri la finalul programului istovitor de munca. Am descoperit un Nicu echilibrat, hotarat si mai ales pregatit: psihic si fizic. Chiar si asa, duritatea acestui tip de concurs si neprevazutul pot schimba tot. Nicu Buceanu va pleca duminica spre cel mai greu start al carierei sale. 

La 38 de ani,ultramaratonistul Nicu Buceanu este in fata celui mai dificil examen din viata sa de sportiv: 10 zile de alergare la New York.

aimx.ro: Cand a inceput pregatirea concursului din State ?

Nicu Buceanu: Pregatirea pentru concursul de 10 zile de la New York am inceput-o de pe 7 ianuarie. Mi-am propus un volum de 1500-1600 de kilometri pana cu 2 saptamani inainte de start. Au fost saptamani cu 180-200 de kilometri volum: antrenamente de 30, 40 si 50 de km cu durata intre 3h si 5h. Fiecare antrenament a inclus sesiuni de stretching serioase, inainte si dupa. Toate antrenamentele le fac dupa munca. Antrenamentul pe fond de oboseala este foarte important in cladirea andurantei fizice si psihice necesare pentru ultra.

ultramratonistul Nicu Buceanuaimx.ro: Care sunt cele mai mari framantari ale tale inaintea unei competitii de anduranta?

Nicu Buceanu: Pentru participarea la asemenea curse nu trebuie sa ai framantari si nelinisti. Pregatirea psihica este foarte importanta si incepe cu mult timp inainte de start. Mintea trebuie sa fie limpede 100%. Orice problema din viata de zi cu zi trebuie eliminata sau rezolvata definitiv. In concluzie nu ar trebui sa existe temeri sau framantari esentiale. Mintea limpede este absolut necesara pentru momentele in care va trebui sa iei decizii rapide, legate de integritatea ta fizica si psihica.

aimx.ro: Ca sa poti face fata trebuie sa pregatesti totul pana la cele mai mici amanunte. Care sunt acele amanunte?

Nicu Buceanu: Intr-adevar,trebuie urmat un plan riguros: echipament, vitaminizare si nutritie. Toate sunt importante. De la inceput pana la sfarsit. Un ciorap neschimbat la timp poate produce pagube semnificative. Un gel sau o doza de magneziu neluate la timp te pot pune la pamant sau te scot din ritm. Mancarea in exces poate produce dureri si stari suplimentare nedorite. Toate aceste detalii si multe altele le-am aprofundat alaturi de Vlad Tanase, odata cu experienta The Brutal.

Ultramaratonistul Nicu Buceanu: „Nu poti sa mergi neantrenat la un ultra, iar antrenamentul inseamna mii de ore de alergare”

aimx.ro: Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat pana acum din competitiile multiday?

ultramratonistul Nicu BuceanuNicu Buceanu: Antrenamentul este cel mai important. Nu poti merge acolo neantrenat. Si cand spun asta, spun mii de ore de alergare, mii de km adunati ca volum. Nutritia si vitaminizarea sunt foarte importante. Trebuie sa acorzi cea mai mare atentie. De asemenea si recuperarea este cruciala. La competitia de la Paris am fost in dezavantaj datorita conditiilor precare ale cursei: si fizic si psihic. In Florida insa nu a lipsit nimic, iar confortul psihic a ajutat si partea fizica.

Ultra este un segment destul de greu. Se face treptat, in etape. Eu am inceput cu 100km, 24h, 48h, 144h si acum 240h.

aimx.ro: Ce urasti cel mai tare la un astfel de concurs?

Nicu Buceanu: Sincer, nu urasc nimic. Merg la cursele astea din pasiune si dorinta de a ma autodepasi. Chiar si momentele dificile care apar dupa 400-500 de km sunt percepute ca un lucru normal. Stim ca vom trece prin ele, iar alergarea pe distante lungi induce liniste si relaxare mentala.

aimx.ro: Ai avut vreodata sentimentul de frica in timpul competitiei? Ca te-ai putea accidenta, ca se pot infecta ranile?

Nicu Buceanu: Frica nu am avut. Sunt starile speciale prin care treci de la oboseala si lipsa somnului si pe care inveti sa le gestionezi de la o cursa la alta. Intr-adevar, faptul ca alergi in bucla si esti langa alti oameni iti da un sentiment de siguranta si te poti concentra doar pe tine, nu te ingrijoreaza factorii externi.

Nicu Buceanu a avut halucinatii la ambele concursuri multi-day in care a alergat pana acum. Pe 17 aprilie va lua startul in cele 10 zile de alergare la New York.

aimx.ro: Ai trait momente de panica, halucinatii? Cum scapi de ele?

Nicu Buceanu: Cand iti impingi limitele dincolo de ceea ce pare imposibil prin efort fizic si privare de somn, apar si halucinatiile. Am trait de 2 ori asemenea senzatii: prima data la Paris, dupa km 280-300…Pe la 4 dimineata am vazut caini albi trecandu-mi printre picioare si am realizat ca halucinez. M-am readus rapid in realitate. Mi-am luat repere din jur si mi-am revenit.ultramaratonistul Nicu BuceanuA doua oara,in Florida, in a patra noapte, pe la 2-3 dimineata am intrat in halucinatii, insa eram semiconstient: vedeam toti copacii din parc ca si cum ar fi fost niste statui antice, uriase. Aici mintea a fost deja pregatita. Ma asteptam sa se intample.

aimx.ro: Ce obiectiv ai?

Nicu Buceanu: Imi doresc sa pot sa raman concentrat pe parcursul celor 240 de ore. Fiecare ora vreau sa o pot exploata la maxim asa cum am facut in Florida la cursa de 144h.

aimx.ro: Cat de puternica va fi concurenta?

Nicu Buceanu: Cand vorbim despre concurenta in ultra, vorbim despre competitia cu tine insuti. Cand esti in cursa alaturi de cei mai buni din lume iti descoperi adevarata valoare si forta interioara. Acestea te pot motiva cel mai bine sa te autodepasesti.

aimx.ro:  Daca ai fi un un fan al lui Nicu, ce mesaj de incurajare i-ai trimite sperand ca il va motiva?

Nicu Buceanu: In fiecare zi trebuie sa faci acelasi lucru si sa nu renunti niciodata.” este mesajul Gabrielei Szabo. L-a transmis in anul 2000 cand a iesit campioana olimpica la Sidney. Acest mesaj mi-a ramas intiparit in minte. Imi aduc aminte ca decupasem un interviu de-al ei dintr-un ziar, interviu ce continea acest mesaj pe care il consider valabil nu doar in sport, ci si in viata de zi cu zi. Visul meu de mic copil a fost sa alerg la New York Marathon dar uite ca el a evoluat si acum particip la ultramaratonul de 10 zile, in metropola americana. Orice vis poate deveni realitate. Trebuie sa crezi in visul tau pana la capat. Va multumesc pentru sustinere!

Credit Photo: Andreea Anghelescu