Viorel Palici: „Munca!!! Asta m-a facut sa ajung cine sunt.”

0
2417

 Viorel Palici se destainuie intr-un reportaj exclusiv aimx.ro. Cunoscut mai mult pentru rezultatele din alergarea montana, Palici impresioneaza si in alte discipline: schi fond, schi alpinism, wintertriatlon. Sportivul de 28 de ani nu ezita sa vorbeasca de copilaria dura, de marile dezamagiri din sport si de visul de a ajunge la Jocurile Olimpice de Iarna, din China, 2022. 

    Viorel Palici are cel mai bun loc din istoria Romaniei la Campionatele Mondiale de Schi-Alpinism, probele individuale: locul 14 la sprint.

 Viorel Palici „Mergeam cu ziua la coasa sau la fan. Lucram si in constructii de dimineata pana seara. Cadeam mort cand ajungeam acasa. Pana a doua zi nu mai stiam nimic de mine”. Era rutina zilnica a lui Viorel Palici in adolescenta. De la 9,10 ani a inceput sa lucreze:„Munca fizica. La mine tot corpul este lucrat. Munca! Asta m-a facut sa fiu cine sunt. Este baza mea!”. Viorel s-a nascut intr-o familie cu 5 frati, in Magura, Zarnesti:„Doream sa avem banii nostri. De la o varsta nu mai voiam sa mergem sa cerem parintilor. Veneam de la scoala, mergeam la munca, invatam. Reuseam sa le facem pe toate.” 

Viorel emana forta si respect adeversarilor. Este un sportiv puternic. Rareori ii surprinzi un zambet pe chip.”Si acum muncesc. Am o familie pe care trebuie sa o intretin, cu doi copii. De doi ani imi construiesc o casa. Tot despre munca fizica este vorba. Eu cand termin antrenamentul nu ma duc la refacere sau la somn. Ma duc la munca”, explica Viorel fara sa se planga.

„Poate este si ceva nativ. M-am nascut la cota 1000, am copilarit aici, dar secretul meu RAMANE munca”– Viorel Palici

Primul concurs de alergare montana a fost Maraton Piatra Craiului, la 18 ani. Iarna practica schi-alpinismul.

 Viorel Palici  Pana in 2011,atunci cand a lasat totul pentru schi fond. Dupa doi ani urma sa traiasca dezamagirea carierei de sportiv. „La 21 de ani mi s-a spus ca e prea tarziu sa mai fac schi fond. In doi de ani de zile am reusit sa demonstrez ca sunt foarte bun. Eram in spatele lui Paul Pepene (cel mai valoros fondist) si conform punctajului obtinut trebuia sa particip la Jocurile Olimpice de la Sochi. A fost ales insa un alt baiat. In 2013 am sacrificat tot. Am tras foarte tare. Am participat la Balcaniada, la etape de Cupa Mondiala, la Campionatul European si Mondial, unde am venit in top 50…Mi-am dorit enorm sa merg la Jocurile Olimpice si desi meritam conform punctajului am fost lasat acasa.”

Vestea l-a indepartat de sport. „Nu-mi venea sa cred ca a plecat altcineva. Doua saptamani nu am fost om. Am renuntat la sport si am plecat la munca in Germania”.

Dragostea pentru sport si insistentele lui Lucian Clinciu, organizatorul MPC si antrenor de schi alpinism, l-au readus pe Palici pe cararile de munte.

  Viorel Palici: „Alergarea montana imi este cea mai draga. In acest sport echipamentul nu face diferenta.”

Schi fondul i-a adus ceva masa musculara in plus. Din 2014 pana in 2017 a concurat cu rezultate excelente in alergarea montana. Ultimul an „a iesit” si in Europa unde a castigat Italy Series, un circuit care include inclusiv un ultramaraton montan. La Campionatul Mondial de Alergare Montana pe distanta lunga a urcat pe locul 24 in concursul individual.

  La mondialul de Schi Alpinism din 2017 a reusit locul 12 cu echipa, 9 la stafeta si a adus cel mai bun rezultat individual Romaniei din istorie: locul 14. 

2018 a inceput cu participarea la Campionatul Mondial de Wintertriathlon (alergare, bicicleta, schi fond), desfasurat la Cheile Gradistei. A obtinut cel mai bun loc dintre romani: 9. Asta in conditiile in care bicicleta pe care a concurat a vazut-o pentru prima data in ziua competitiei.

” Aveam sanse sa intru in TOP 5, dar am avut probleme la stomac. Concursul m-a prins deshidratat. Locul meu este in top 5 si acolo vreau sa ajung. La alergare si la schi fond ma simt foarte bine. La bicicleta mai am insa de munca”, a spus pentru aimx.ro Viorel Palici.

Viorel PaliciViorel Palici despre:

  • lipsuri: „De exemplu la Mondialul de Wintertriathlon nu am avut cand sa ma obisnuiesc cu bicicleta. Am imprumutat-o si a venit chiar in ziua de concurs. Nu am parte de refacere sau de sustinatoare de efort. Munca si talentul te pot duce pana la un anumit nivel. In sporturile in care intervin si materialele si vrei sa te bati cu elita conteaza insa orice amanunt.”
  • Jocurile Olimpice:” Este unul dintre cele mai importante obiective ale mele in viitor. Din 2022, disciplina schi alpinism va face parte din programul Jocurilor Olimpice de Iarna. Vreau sa merg acolo. Am sa muncesc cat pot de mult. Ar fi o revansa pentru ceea ce s-a intamplat in 2014 cand nu am fost lasat sa particip la Sochi.
  • increderea in sine:”Am incredere in mine foarte mare. Cand ma asez la start stiu de ce sunt in stare. Daca nu as crede in mine mai bine nu mai iau startul. Mai ales la cursele importante sunt foarte sigur pe mine.”
  • emotii: „Mari. Mai ales cu 10 minute inainte de start. Sunt niste emotii extraordinare. De-abia astept sa iau startul. In 2013 aveam un concurs in Italia decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Schi Fond. Trebuia sa intru in primii 10 din vreo 70 de concurenti. Marturisesc ca nu am dormit toata noaptea. Stiam ca toti vin pregatiti si isi doresc calificarea. Pana am luat startul tremuram tot. Imi tot spuneam ca trebuie sa merg cat mai bine sa ma calific. Am castigat acel concurs cu un avand de vreo 20 de secunde. Pe traseu toata lumea imi striga ca sunt pe locul 1. Parca deveneam din ce in ce mai puternic si alergam mai tare. A fost ceva foarte frumos.”

Credit Photo:Ovidiu Matiu, Adrian Valea, ecofotografie.ro