vineri, februarie 23, 2024
AcasăSPORTURI DE IARNAViorica Tigau intre atletism si bob. Au trecut 13 ani de la...

Viorica Tigau intre atletism si bob. Au trecut 13 ani de la titlul castigat la Mondiale!

Viorica Tigau a participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice la atletism. A castigat medalia de bronz la heptatlon la mondialul de juniori in 1998. Viorica a reprezentat Romania la lungime la Jocurile Olimpice din 2000, 2008 si 2012.

Viorica Tigau si Maria Spirescu au castigat in 2005 titlul mondial la U23 Bob.

AIMX a aflat parcursul Vioricai de la atletism la Bob!

Au trecut 13 ani de la performanta fetelor pana la succesul tandemului Grecu-Iusco medaliate cu aur la Mondiale in perioada preolimpica PyeongChang2018!

„Facand ambele sporturi de iarna si de vara  e mai  greu Bobul.  Nu neaparat din punct de vedere fizic cat mai ales din perspectiva pregatirii competitiei. Intretinerea patinelor,  caratul bobului, timpul dedicat pana la momentul concursului este mai solicitant in Bob.”

Viorica Tigau a rememorat prima senzatie intr-un bob.

„Cand nu ai facut niciodata  Bob si te urci sa te dai, ti se inmoaie picioarele. E viteza,  e frumos dar iti trebuie curaj mult. Cand m-am dus prima data, antrenorul Paul Neagu m-a convins prin spiritul lui.”

Paul Neagu este cel care sta in spatele  rezultatelor exceptionale. Selectioneaza atletele polivalente si in cazul Vioricai  transforma o foarte buna atleta in campioana mondiala la sub 23 de ani, la Bob.

„Prima data m-a luat la Bob in 2000 dupa Jocurile Olimpice de vara de la Sydney. Nu  a fost vazuta bine trecerea mea la bob. Am fost intrebata  de ce fac si atletism si bob.”

Paul Neagu a invitat-o pe Viorica sa se pregateasca pentru atletism dar i-a insuflat pasiunea pentru Bob!

„Am incercat si apoi ne-am rasturnat! Nu era o partie periculoasa insa au  fost emotiile socului. Am continuat insă reactiile din atletism au fost negative. Eram aproape de categoria  tineret la atletism. Am avut sansa sa ma antreneze  Carmen Hodos. M-a incurajat sa fac si Bob!”

Paul Neagu a ramas in  Germania dupa ce a practicat Bobul.  S-a transformat in selectioner pentru lotul Romaniei si a devenit „parintele”, antrenorul si prietenul sportivelor. Le-a incadrat pe sportive in familia lui la Winterberg. Neagu a reusit sa faca performanta cu fetele sale.  A platit masa, casa si taxele pentru activitatile sportive.

Viorica Tigau a facut echipaj cu Maria Spirescu si au castigat titlul mondialul sub 23 de ani.

„In sezonul de iarna,  dupa concursuri foarte bune la intrecerile pe role, impreuna cu Maria am cucerit titlul mondial chiar pe partia unde ne antrenam, la Winterberg. Am concurat atunci  dupa o cazatura dura. Am am avut arsura grava pe umar. Am ramas marcata si acum se vede urma.”

Programul fetelor incepea la 6 dimineata.La  ora 8  incepeau pregatirile bobului pentru cele 3 coborari. Erau  doua, trei ore de pregatire pana la momentul in care reuseau sa se dea. Urma pregatirea fizica,in sala de forta.

„Plecam de la hotel la 6 dimineata si ne intorceam seara dupa 12 ore de activitate dedicata Bobului.  Cand veneam la atletism si intram in program aveam mult mai mult timp liber. La Bob trebuia sa fim si mecanici. Eram cu smirghelul, cu pasta de diamant ca sa iasa patinele luciu.”

Viorica Tigau trage un semnal de alarma ca rezultatele actualelor campioane mondiale sa se imbunatateasca!

Succesul repurtat  pentru Romania la Olympia Bobrun St. Moritz-Celerina, in Elvetia trebuie sa fie inspirational.

„In sporturile de vara ai mai multe sanse sa castige medalii. In sporturile de iarna, la seniori e imposibil sa rivalizezi cu marile forte. De aceea aceste succese rare merita sa atraga atentia forului conducator si sportivii sa fie rasplatiti.”

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE