Bogdan Mihai Ionita unul dintre putinii finisheri de la triatlonul extrem BlackLake, Muntenegru

1028

Triatlonistul Bogdan Mihai Ionita a fost impresionat de duritatea competitiei din Muntenegru. Este calit deja in circuitul XTRI, dar ce-a fost in Muntenegru a lasat urme adanci. 50 de persoane s-au inscris, 35 si-au ridicat kitul, 25 au venit la start si 12 au trecut si linia de sosire. Startul s-a dat in Zabljak, orasul aflat la cea mai mare altititudine din Balcani, 1456 de metri. BlackLake Xtreme Triathlon Muntenegru s-a aflat la prima editie. 

Bogdan Mihai Ionita „s-a luptat” cu BlackLake timp de 18 ore si 33 de minute

Bogdan Mihai Ionita triatlonul extrem BlackLakeStart la 1 grad, 3,5 kilometri inotati in bezna si ceata, 187 de kilometri de bicicleta cu 3400 de metri diferenta de nivel si cireasa de pe tort: alergare fara alergare.„Nu mi-a fost dat sa traiesc asa ceva. Alergarea a fost extrem de dura. Am parcurs maratonul (2400 de metri diferenta de nivel) in 9 ore. In mod normal alergarea imi mananca 35 la suta din timp. Acum a fost peste 50 la suta. La vale nu puteai alerga. Am parcurs 2 kilometri, pe o coborare, intr-o ora. Cea mai lenta coborare pe care am facut-o vreodata”, a declarat Bogdan Mihai Ionita pentru aimx.ro.

Bogdan a fost al doilea cel mai in varsta triatlonist prezent la start: 51 de ani. „Radeam ca impreuna cu suportul principal, Razvan Ilie, aveam 103”. Alaturi de cei doi a fost si triatlonistul Sorin Boriceanu.

Traseul pentru alergare a fost infernal. „Foarte multi bolovani, piatra instabila, alergai efectiv pe niste „cuie”, stanci foarte ascutite. Am talpa ciuruita”, rememoreaza acum cu zambetul pe buze Bogdan.

„Concurenti bandajati la cap, plini de vantai si julituri. Acesta era decorul de la finish. Pretul platit pentru graba. Stancile erau foarte alunecoase si inevitabil cadeai”

Bogdan Mihai Ionita triatlonul extrem BlackLakeConcurentii au putut alerga doar primii 10 kilometri. De acolo si pana la finish au mai adunat cu chiu cu vai, din multe bucati, inca vreo doi. „Ne-am catarat pe cabluri, pe franghii. Unii cedau pe parcurs. Eu am luat-o ca pe o aventura, nu ca pe o cursa propriu zisa. In plus, mai bine de 5 ore am mers la lumina frontalei pentru ca s-a intunecat. Pe traseul de la alergare am avut parte de vant, ploaie si ninsoare, pe varf, la 2530 de metri. A fost foarte dur.”, a descris un peisaj al terorii triatlonistul.

Totul a inceput insa la 5 dimineata, tot in bezna si la o temperatura de doar 1 grad. „Imi era frica de ce se va intampla cand  trebuie sa ma dezbrac de neopren. Pentru ca era foarte frig. Afara erau acum 1-2 grade. Eu ii intrebasem pe organizatori daca nu aduc un cort si au zis ca nu e nevoie. M-am dezbracat pe un prosop pus pe asfalt.  Pana acolo insa inotul a fost o aventura. Desi organizatorii au micsorat proba de la 3800 de metri, la 3500, eu am facut 4600.”

Bogdan nu a mai reusit sa vada ultima baliza. Ceata, faptul ca balizele erau luminate cu alb, caiacele erau albe, iar spectatorii de pe margini aveau frontale albe l-au facut sa-si piarda orice reper. Nu mai stia exact unde se afla. Iar harta ce o avea in cap efectiv se invartea. „Am intrat in panica. Nu stiam in ce directie sa inot. La un moment dat am ajuns la mal, dar am fost nevoit sa ma duc inapoi in larg sa caut baliza. Marea majoritate a concurentilor a patit la fel. Efectiv s-a orbecait prin lac. Si nici unul nu a trisat. Pentru ca mai multi au fost in situatia in care s-au trezit la finish, dar au inotat inapoi spre larg pentru a ocoli giamandura”, a povestit Bogdan pentru aimx.ro.

Nici la bicicleta Bogdan Mihai Ionita nu a scapat de probleme

Bogdan Mihai Ionita triatlonul extrem BlackLakePe la kilometrul 165 i s-a rupt o spita. A pierdut 15 minute, dar nu a fost depasit de nimeni. In rest totul a mers ca la carte, inclusiv nutritia. Bogdan a terminat pe locul 9 din cei 12 finisheri, la ora 23 si 33 de minute. Doar primii 3 au reusit sa se incadreze intr-un cut time care le-a permis o ultima ascensiune de 4 kilometri. Ceilalti au bifat cei 4 kilometri in zona finishului, pe o portiune de plat.

Bogdan Mihai Ionita a participat la mai multe triatloane extreme. A terminat SwissMan si Norseman, iar la AlpsMan a abandonat. 

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Facebook Blacklake Xtreme Triathlon Montenegro