Cristian Gatu despre Gheroghe Gruia:”Cel mai bun din toate timpurile.I-am devenit „servitor”:)”

0
1137

Gheorghe Gruia. Ar fi implinit in luna octombrie 80 de ani. „Din punctul meu de vedere este cel mai mare handbalist al tuturor timpurilor” spune intr-un interviu aimx.ro Cristian Gatu, un alt colos al handbalului romanesc. Iar parerea sa nu este una singulara, ci din contra, este imbratisata de foarte multi cunoscatori ai fenomenului. aimx.ro incepe astazi demersul lansat joi, prin care-i provocam pe cititorii nostri sa ne spuna despre cine vor sa scriem. Asta si pentru a mai rarefia stirile care curg intr-una pe tema coronavirusului. Gheorghe Gruia, la sugestia triatlonistul Bogdan Mihai Ionita, in campania #iam(x)thome.

Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen, 1972 si dublu campion mondial, Cehoslovacia 1964 si Paris 1970

Gheorghe Gruia s-a nascut pe 2 octombrie 1940 la Bucuresti. La 15 ani a inceput sa practice atletismul. Probele sale preferate erau aruncarea greutatii si saritura in inaltime. Doi ani mai tarziu a intrat in echipa de volei Tractiune Depou Triaj. „Saream bine, aveam calitati, le rupeam degetele tuturor” spunea Gheorghe Gruia. In anul 1961 a facut pasul spre handbal, iar dupa doar doi ani si jumatate a devenit campion mondial. 8 titluri de campion al Romaniei a cucerit cu Steaua. Gruia era un urias de 1 metru 92 si 90 de kilograme. Cristian Gatu si-a adus aminte cu placere de momentele petrecute impreuna la Steaua si la echipa nationala.

„Am fost coechipieri la Steaua si la echipa nationala. Din punctul meu de vedere este cel mai valoros handbalist din toate timpurile. Avea calitati extraordinare: detenta, zvacnirea din brat, aruncare, precizie, calitati mulate pe handbal. In acelasi timp era un coleg si un prieten bun. In „77 a plecat din tara si s-a stabilit in Mexic. Acolo a si murit in 2015. A murit cetatean roman”, spune Cristian Gatu pentru aimx.ro

De altfel, Gheorghe Gruia a venit pentru ultima data in Romania in aprilie 2014, cu un an si jumatate inainte sa se stinga la Ciudad de Mexico. Cristian Gatu a organizat atunci un eveniment prin care se sarbatoreau 50 de ani de la medalia de aur din 64 si 40 de la cea de la Berlin, din 74.

Cristian Gatu: „Avea aere de vedeta, dar justificate. Adversarii il respectau si il apreciau mult”

” Pentru ca jucam centru m-am transformat in „servitorul”lui. Il mai si fentam cateodata. Ma faceam ca i-o dau, driblam pe langa si ma duceam sa dau gol. Avea aere de vedeta, dar justificate. Si fata de noi, dar il mai „fracturam” in momentul in care lua viteza. Imi aduc amimte ca jucam un meci afara, pe bitum. Inainte de partida i-am spus „hai mai repede ca incepe meciul”. La care el:” lasa, ca tot eu va salvez”. Am aranjat cu baietii si 20 de minute nu i-am dat mingea. Dupa ce am primit un gol s-a dus el si a luat-o din poarta ( „gata, e la mine”), dar la centru a trebuit sa-mi paseze si iar nu i-am mai dat-o inapoi. Sunt amintiri frumoase …:).

Gatu spune ca Gheorghe Gruia obisnuia sa piarda noptile. „Nu-i placea alcoolul, dar avea placerea asta sa stea prin restaurante, la povesti, la discutii. Ii placea sa dea interviuri. Noua nu prea ne convenea ca isi petrecea timpul asa”.

Dublu medaliat olimpic, Gatu, povesteste ce s-a intamplat in finala dramatica a Campionatului Mondial din 1970, Paris, contra RDG-ului, cand Romania a cucerit aurul.

„Gruia ne-a ingropat si tot el ne-a scos. In ultimele 6 secunde aveam un gol si mingea la noi. I-am zis „nu trage”, dar a dat la poarta si portarul a prins-o sub calcai. Pe contraatac ne-au egalat imediat. Nici nu iti inchipui ce a fost la gura noastra. A mai trebuit sa jucam inca 4 reprize de cate 5 minute, dar in final tot el ne-a scos”.

Federatia Internationala de Handbal l-a declarat pe Gheorghe Gruia, in anul 1992, cel mai valoros handbalist din toate timpurile. In tricoul echipe nationale are 127 de selectii si 736 de goluri. La Jocurile Olimpice din 1972 a fost golgheterul nationalei cu 37 de reusite. In 1968 a castigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Gheorghe Gruia este cunoscut si sub apelativul „mana de aur”.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre ce se va intampla cu cel mai important concurs de alergare montana din lume in acest an, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire