Mihai Mihut aduce prima medalie de aur Romaniei la un CE după 11 ani!

540
Mihai Mihut aduce prima medalie de aur Romaniei la un CE după 11 ani!

Mihai Mihut a devenit campion european la lupte dupa o evolutie entuziasmanta la categoria 63 kg. Eusebiu Diaconu a cucerit, in 2007, titlul european la categoria 60 kg, la greco-romane, la Sofia. In aceeasi zi in care Mihut s-a impus, Alin Alexuc-Ciurariu a castigat medalia de bronz la categoria 130 kg. Sportivii romani lupta la greco-romane,  la Campionatele Europene de la Kaspiisk (Rusia). Ion Purcariu a fost antrenorul lui Mihai la CS Ceahlaul Piatra- Neamt. Mihai Mihut a semnat apoi cu Astra Arad.

Mihai Mihut l-a invins in finala pe norvegianul Stig-Andre Berge.

Mihai a adus prima medalie de aur Romaniei la un Campionat European dupa o pauza de 11 ani. parcursul campionului a inceput  in optimi contra francezului Leo Alexandre Sylvain Tdudezca. A doua victorie a lui Mihut a fost in fata bulgarului Nikolai Ivanov Vichev.

Mihai Mihut a luptat in semifinale si a castigat in fata rusului Zaur Kabaloev, apoi s-a impus contra norvegianului Stig-Andre Berge.

Antrenorii Anton Arghira si Petrica Carare au mai avut un motiv de satisfactie. Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg) l-a invins in meciul pentru medalia bronz pe Balint Lam. Sportivul maghiar este vicecampion european. Alexuc l-a invins in parcursul spre medalie pe cehul Stepan David. In sferturi Alin l-a invins pe lituanianul Mantas Knystautas. Problema a aparut in semifinale, cand Alexuc a fost invins de turcul Riza Kayaalp, triplu campion mondial si sextuplu campion european.

Alexuc a obtinut medalia de argint la Campionatul Mondial de juniori de la Budapesta in 2010 si a fost desemnat cel mai bun luptator roman al anului de forul de specialitate. Alexuc a fost singurul luptator roman de greco-romane la Londra pentru Jocurile Olimpice din 2012. 4 ani mai tarziu, la Jocurile Olimpice de la Rio, Alin Alexuc a ocupat locul 5.

Romania participa cu un lot de 14 sportivi la Europenele de lupte de la Kaspiisk.

La categoria 72 de kilograme Ilie Cojocari a fost intrecut in calificari de georgianul Iuri Lomadze.

Autor: Ovidiu Pețenghea