Robert Hajnal si viata de dupa performanta extraordinara de la UTMB. aimx.ro

0
1167

  Robert Hajnal vorbeste intr-un interviu exclusiv aimx.ro despre viata de dupa UTMB. Ultramaratonistul de 29 de ani a surprins lumea alergarii mondiale (la inceputul lunii septembrie) cu un loc doi in concursul care aduna spuma alergarii montane pe distanta lunga. Succesul extraordinar a avut ecouri in presa internationala de specialilate. Cum l-a schimbat acest rezultat, obiectivele pentru 2019, cateva sfaturi daca vrei sa alergi primul semi din viata si unde il poti intalni in Bucuresti pe Robert Hajnal afli din interviul urmator.

Robert Hajnal imediat dupa UTMB :”Nu mai voiam sa calc foarte curand pe acolo, prin Chamonix.”

aimx.ro: Care crezi ca este cel mai mare castig al lui Robert Hajnal dupa locul 2 de la UTMB ?

Robert Hajnal dupa UTMBRobert Hajnal: Fiecare cursa la care am luat startul mi-a oferit lectii vitale pentru a deveni un alergator din ce in ce mai bun. Cel mai bun lucru pe care il am după locul 2 de la UTMB e increderea in fortele proprii pe care am castigat-o. Robert de dupa UTMB are un alt mindset cu care se va alinia la start de acum inainte. Nu ma mai desconsider si nu ma simt deloc dezavantajat, fata de ceilalti concurenti. Chiar daca ei au sponsori, fizioterapeuti, buget mai mare si o echipa mai numeroasa, toate acestea nu-i fac alergatori mai buni.

aimx.ro: Cat de mare a fost bucuria si cand ai constientizat efectiv performanta pe care ai obtinut-o?

In timpul concursului fericirea a atins cote din ce în ce mai mari, de la un check-point la altul, de la kilometru la kilometru. Mi-am dat seama de rezultatul pe care il voi obtine cand intalneam pe traseu, suporteri alergatori pe care ii admir si ma incurajau, chiar si in romaneste.

   A doua zi cand ma plimbam pe strada si oamenii ma opreau sa ma felicite am constientizat performanta. Chiar si acum ma gasesc deseori oprindu-ma din ce fac, inchid ochii si strang din pumn in semn de fericire, spunandu-mi „chiar am facut asta”.

aimx.ro: Mai este tentant UTMB-ul pentru tine dupa aceasta editie? 

Imediat dupa finish nu mai voiam sa calc foarte curand pe acolo, prin Chamonix si la UTMB. Credeam ca am obtinut tot, ca am scos maximul din „faza”. Insa pe zi ce trece se reaprinde flacara dorintei de a participa. Sunt convins ca Alpii si concursul ma vor invata lectii importante pe care inca nu le constientizez.

Robert Hajnal si-a stabilit obiective importante pentru 2019. Vrea o victorie intr-o cursa din cadrul circuitului Ultra Trail World Tour

aimx.ro: Ai spus intr-un video recent ca trebuie sarbatorit fiecare succes. Dupa UTMB cum ai sarbatorit?

Robert Hajnal dupa UTMBSarbatorirea unui obiectiv, oricat de mic, printr-o recompensa e vitala. Face ca atingerea obiectivului sa fie completa. Dupa locul 2 obtinut la UTMB am plecat in vacanta. A fost vorba de un un mini concediu de vreo 5 zile în Barcelona. Acolo m-am intalnit cu niste prieteni. Acolo m-am bucurat de celalalte pasiuni: mancare, bautura si odihna. Chiar si pe bancile lor inguste.

aimx.ro: Exista in acest moment o cursa pe care ti-o doresti extraordinar de mult sa o castigi?

Unul din următoarele obiective este să castig o cursa din cadrul circuitului Ultra Trail du World Tour. Cred ca am sanse la locul 1, anul viitor, la Penyagolosa, Istria sau Capadoccia.

aimx.ro: Cum a fost prima experienta la un maraton pe asfalt?

A fost provocator, dar in același timp a trecut foarte repede. Fiind obișnuit sa alerg distante mai mari, mi s-a părut ca cei 42 de kilometri de alergare pe plat s-au scurs „cât ai clipi”.

aimx.ro: Cat de mult te ajuta antrenamentele de la ultra sa alergi distante scurte si intr-un ritm mult mai rapid?

De cand am luat alergarea pe distanta lunga in serios, am inceput sa imi diversific antrenamentele. De atunci mi-am dat seama ca antrenamentele de viteza folosesc unui ultramaraton montan. Antrenamentele de ultra sunt deseori solicitante psihic. Cred ca am avut un avantaj din punctul asta de vedere pentru ca dupa kilometrul 31 am reusit sa accelerez si sa recuperez cateva pozitii in clasament.

Robert Hajnal te asteapta pe 11 noiembrie la Bucuresti 

aimx.ro: Asfalt sau Trail in Bucuresti ?

E pacat daca stai in Bucuresti sa nu profiti de suprafata plata. Cred ca in timpul saptamanii e ideal ca sa schimbi suprafetele de alergare. Asfalt cu pista, iar în weekend sa profiti de Padurea Baneasa si sa ai alergarile de volum pe o suprafata mai prietenoasa cu articulatiile.

aimx.ro: Dupa cat timp crezi ca un incepator ar trebui sa alerge un semi? Care ar fi 3 sfaturi esentiale care nu trebuie incalcate in pregatire?

Cred ca după 25-30 de alergari, pe care le face intr-un interval de 50-60 de zile, poate alerga un semimaraton. Asta daca alergarile sunt gandite inainte. Totusi nu e o reteta valabila pentru toata lumea.

Cele trei sfaturi pe care ar trebui să le respecte:

  1. Acorda atentie fitness-ului general;
  2. Diversifica antrenamentele;
  3. Acorda suficient timp corpului pentru recuperare;

Pentru alte sfaturi ii aștept pe toti cei interesati la Workshop-ul Școala Alergării din data de 11 Noiembrie din București.

In fotbal echipa care joaca in deplasare se spune ca pleaca cu un mare dezavantaj. Se aplica acest lucru si in alergare? Iti este mai inconfortabil atunci cand nu cunosti traseul?

Aa formula altfel. Cel care joaca acasa are un avantaj imens.

Cel care cunoaște traseul poate planifica mult mai bine cursa. Stie cum sa isi dozeze efortul, pe ce porțiuni sa accelereze si unde sa o lase mai moale. Din cauza asta incerc ca sa am un control cat mai mare asupra „necunoscutelor” de pe traseu. Incerc astfel sa imi ofer un avantaj fata de ceilalti participanti.

Autor: Vlad Lucian Arhire