Timpi de senzatie la Valencia Marathon. A „cazut” recordul mondial la semimaraton

229

Elitele din atletism au asigurat un spectacol extraordinar pe strazile din Valencia, duminica, 6 decembrie. Atleti de renume mondial au participat la o cursa cu acces exclusivist din cauza pandemiei de coronavirus. 134 de concurenti au luat startul pe distanta maratonului: 87 la masculin si 47 la feminin. Kibiwott Kandie, Kenya, a reusit sa stabileasca un nou record mondial la semimaraton: 57 de minute si 32 de secunde.

Chebet Evans, Kenya, a castigat maratonul cu al saselea timp din istorie

Kenyanul in varsta de 32 de ani, Chebet Evans (foto), a castigat cea de-a 40 editie a Valencia Marathon. A oprit cronometrul dupa 2 ore si 3 minute (2.55 min/km), al saselea cel mai valoros timp din istorie pe distanta de 42,195 km. si in acelasi timp nou record al competitiei. Evans a sprintat incredibil spre finish intr-un duel cu conationalul sau Lauwrence Cherono care a trecut linia de sosire 4 secunde mai tarziu. Al treilea a sosit Birhanu Legese, Etiopia: 2 ore, 3 minute si 16 secunde.

Si romanul Marius Ionescu s-a aflat la start. Isi propusese un timp de 2.11.30 (record national), dar a abandonat pe parcurs dupa o accidentare ( revenim cu o reactie a lui Marius dupa Valencia Marathon).

Un nou record al cursei a fost stabilit si la feminin de Peres Jepchirchir: 2.17.16. Este al cincilea timp din istorie. Jepchirchir si-a imbunatatit cea mai buna performanta cu 6 minute. Atleta este campioana mondiala de semimaraton dupa ce a cucerit titlul in octombrie anul acesta.

Pe pozitia a doua s-a clasat castigatoarea New York Marathon 2019: Joyciline Jepkosgei , Kenya: 2.18.14. O alergatoare in varsta de 40 de ani din Namibia, Helalia Johannes, a urcat pe a treia treapta a podiumului cu 2:19:52.

4 alergatori au zdrobit recordul mondial la semimaraton. A castigat Kibiwott Kandie

Finish pentru Kandie , PHOTO: DAVID RAMOSGETTY IMAGES

57 de minute si 32 de secunde a fost timpul final al lui Kandie. La 10 kilometri a trecut in 27 de minute si 25 de secunde. Kenyanul a corectat recordul mondial cu 29 de secunde si a ridicat un premiu total de aproximativ 160 de mii de dolari. Geoffrey Kamworor , în vârstă de 27 de ani castigase semimaratonul din capitala Danemarcei, Copenhaga in 58 de minute și o secundă in anul 2019.

Ritmul a fost infernal la semimaraton. Alti 3 concurenti au alergat sub 58 de minute: Kiplimo 57:37, Rhonex Kipruto 57:49 si Alexander Mutiso, 57:59.

In competitia feminina s-a impus Genzebe Dibaba, cu prima sa victorie intr-un semimaraton: 65:18. Rezultatele complete le gasiti, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: DAVID RAMOSGETTY IMAGES