luni, februarie 26, 2024
AcasăFII DE NEOPRITȘtiri AIMX24h Marathon MURES: Concurs de 24 de ore in plin cod portocaliu...

24h Marathon MURES: Concurs de 24 de ore in plin cod portocaliu de canicula

  24H Marathon este un new-entry in calendarul competitiilor de 24 de ore din Romania. Concursul aflat la prima editie este organizat de Asociatia Mures Runners. 50 de participanti au fost la start. Printre ei si Tibi Useriu, dublu castigator al ultramratonului arctic 6633. Pe un traseu de 10 kilometri si 800 de metri concurentii au avut de ales intre a alerga sau a pedala timp de 24 de ore. Concursul s-a desfasurat intr-o caldura sufocanta: 42 de grade in camp deschis. Organizatorii au anuntat ca s-au consumat sute de litri de apa. 

     Ursi, viespi si diferenta de nivel

Platoul Cornesti, dintr-o zona rezidentiala a municipiului Targu Mures, a fost locul de start si finish pentru concursul de 24h. Traseul propus de organizatori a fost o bucla de 10 kilometri si 800 de metri, dintre care 8 kilometri prin padure. Fiecare tura insuma si 250 de metri diferenta de nivel. „Este vorba de un plat fals. Se strang in final peste 3000 de metri diferenta de nivel si daca nu stii sa-ti gestionezi resursele ai de suferit”, a spus pentru aimx.ro ultramaratonista Mariana Nenu, cea care se pregateste de Spartathlon. „Primii doi kilometri erau naucitori. In urcare si in plin soare. Coborarile erau destul de dificile mai ales pentru un om obisnuit cu platul si nu cu trail-ul, ca mine” a detaliat si Laurentiu Moga, aflat la al doilea sau ultramaraton important. A fost ceva extrem a declarat si castigatorul concursului individual de alergare Adrian Costea: „Ceasul de la mana imi arata o temperatura de 42 de grade. La un check point am baut dintr-o sorbire 2 litri de apa. In total cred ca am baut 30 de litri”. 

   ” Zona este foarte frumoasa. Campingul a fost „ridicat” intr-un parc amenajat de Primarie. In imediata apropiere se afla si singura gradina zoologica din Romania amenajata in habitat natural. Traseul nu este pentru oricine. Este adevarat ca in padurea prin care trece traseul traiesc animale salbatice. De aceea am luat decizia ca fiecare concurent sa aiba cate un fluier la gat pentru a speria animalele si a ne alerta.” – Vasile Barbu, presedinte Mures Runners pentru aimx.ro

Caderea intunericului a mai estompat din caldura sufocanta, dar a crescut adrenalina. „Se stia de prezenta a 4 ursi in zona. Auzeam mai tot timpul zgomote in padure si maream ritmul de fiecare data. Nu era tocmai confortabil sa alergi noaptea de una singura prin padure” a spus Mariana Nenu. Halucinatiile si o intepatura de viespe au oprit-o pe Mariana dupa 126 de kilometri parcursi in 17 ore si 35 de minute.

    „A fost primul ultramaraton pe trail. Sunt atras de distantele lungi. Am alergat 115 kilometri in 16 ore pe o caldura incredibila. Pe ultima tura eram epuizat. Ultimii 3 kilometri i-am facut in mers dupa ce am vomitat de mai multe ori.” – Laurentiu Moga

    Tibi Useriu :”Pentru mine a fost iad „

 

Cea mai lunga distanta a fost parcursa de Adrian Costea si Tibu Useriu: 158 de kilometri cu aproape 4000 de metri diferenta de nivel. Adrian a alergat aceasta distanta in 22 de ore si 9 minute, in timp ce Tibi a avut nevoie de o ora si 9 minute in plus. „A fost ceva extrem. Am avut un mare avantaj pentru ca eu am fost cel care a marcat traseul. Initial scopul a fost sa fac 15 ture, nu sa castig cursa. Senzatia este fenomenala daca stii sa te hidratezi si sa te alimentezi, dar credeti-ma la final am spus ca nu voi mai alerga in viata mea. Cineva ma impinge insa de la spate sa fac lucruri extreme si urmatoarea provocare va fi sa parcurg 200 de kilometri”, a povestit Adrian Costea, care este practicant de triatlon.

De la -40 de grade indurate in celebrele curse 6633 castigate in 2016 si 2017, TibI Useriu a avut de alergat acum in plin cod portocaliu de canicula. „Iubesc iarna sa stii. Pentru mine a fost iadul. A fost insa o competiție frumoasa, intre prieteni si nu am tras tare pentru ca nu era nicio miza pe caldura aia. Era plin de animale salbatice prin padure si chiar a abnuntat Politia Locala ca exista ursi pe-acolo” a declarat Tibi pentru aimx.ro. 

  „Ultimii 5 kilometri imi venea sa merg in 4 labe. Efectiv nu mai puteam. Daca mai dura concursul cateva ore cu siguranta Tibi ma  intrecea.” – Adrian Costea

      ” Nu imi era mie de urs. E mai simplu sa fii mâncat de urs decât sa mori de cald 😁 ” – Tibi Useriu

 

 

Credit Photo: Pixel Pro Sport

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE