joi, februarie 22, 2024
AcasăFII DE NEOPRITA escaladat Everestul desi are ambele picioare amputate.

A escaladat Everestul desi are ambele picioare amputate.

  Un alpinist chinez a escaldat Everestul desi are picioarele amputate. Xia Boyu are 69 de ani. Alpinistul a suferit degeraturi puternice in urma cu 43 de ani, la prima sa tentativa de a urca pe Everest. 20 de ani mai tarziu doctorii au fost nevoiti sa-i amputeze picioarele de la genunchi. Boyu fusese diagnosticat cu o forma rara de cancer de sange.

   De 3 ori a mai incercat Boyu sa urce pe Everest pana la reusita de la inceputul saptamanii

Everest  „Sa urc pe Everest este visul meu. Trebuie sa-l realizez. Este vorba de o provocare personala, de a-ti infrunta destinul. Sper sa imi indeplinesc acest vis”, declara alpinistul pentru presa japoneza la inceputul acestui an.

In 2014 Xia Boyu s-a intors pentru prima data pe Everest dupa „momentul 1975”.  Boyu facea parte in urma cu 43 de ani din echipa nationala de alpinism a Chinei care incerca sa atinga cel mai inalt varf de pe planeta. Chinezii au fost surprinsi de o furtuna puternica in apropierea varfului. Boyu i-a cedat unui coleg, care se afla in stare grava, sacul sau de dormit in tentativa de a-l proteja cat mai mult de intemperii. 

   Cu picioarele amputate, Boyu a avut trei tentative de a urca pe Everest: in 2014, 2015 si 2016. A fost impiedicat insa de o serie de dezastre naturale: inclusiv puternicul cutremur de 7,8 care a zguduit Nepalul si a dus la moartea a 9 mii de oameni (22 pe Everest). Chinezul a fost cel mai aproape in 2016, dar expeditia a trebuit sa se intoarca din drum la doar 200 de metri de varf  din cauza vremii severe.

 XIA BOYU a devenit primul om din lume cu picioarele amputate care urca pe Everest de pe partea Nepalului

Boyu a trait mari emotii dupa ce Guvernul Nepalez a interzis in decembrie 2017 ascensiunea pe Everest a persoanelor cu  picioarele amputate sau fara vedere. Oficialii isi doreau prin aceasta decizie o incercare de diminuare a numarului de persoane care isi pierd viata. La presiunea organizatiilor care sprijina persoanele cu dizabilitati Curtea Suprema Nepaleza a intors decizia in luna martie. 

Luni dimineata, la ora 8 si 40 de minute, alpinistul in varsta de 69 de ani si-a vazut visul cu ochii. A urcat la 8848 de metri inaltime, pe Everest. Boyu a fost insotit de Dawa Gyalje Sherpa, un alpinist cu 8 ascensiuni reusite pe Everest.

Autor: Vlad Lucian Arhire

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE