Adrian Munteanu si povestea medaliilor in Canotaj

817
Adrian Munteanu si povestea medaliilor in Canotaj

Adrian Munteanu a povestit pentru AIMX cum a ales Canotajul. 
„Inainte sa fac parte din aceasta familie stiam de el doar vazand copii pe apa la Orsova( oras natal). Ca toata lumea spuneam : ce se plimba astia pe balta. Cat despre intrarea mea in canotaj: eram in clasa a VII-a. Intr-un weekend inainte de vacanta de vara. Mariana Malis a vorbit cu diriginta mea de atunci , Ana Nitoiu si ea fosta canotoare. Tin minte ca ii spusese ca are nevoie de cineva mic de inaltime si cu note bune ( eram printre „tocilarii” clasei).”

Adrian Munteanu e medaliat la Mondiale, Europene si multiplu campion national, la 20 de ani!

„In prima faza ma gandeam ca ma pune sa trag! Eram foarte incantat. Voiam sa ma dezvolt fizic. Am ajuns la baza de la Orsova si mi s-a spus sa ma sui in barca la un antrenament. Nu stiam absolut nimic! Nu cunosteam pe nimeni. Nu stiam ce trebuie sa fac. De la antrenament la antrenament am prins „miscarea” si a fost din ce in ce mai ok .”

Adrian Munteanu este carmaciul din Orsova si a primit de la Ministrul Tineretului si Sportului titlul de sportiv de inalta performanta.

” Sunt putin diferit de ce a fost si ce este in prezent in canotaj. Ma refer la genurile de persoane , modul lor de a actiona si de a gandi . Sunt EU, ma imbrac diferit de ei , ma comport diferit , gandesc diferit . Am cu totul alte atractii si pasiuni. Am avut mici probleme. Nu eram bine vazut. Cu tatuaje, flash-uri in urechi,vestimentatie de „golan”, certuri si discutii pana cand au inceput sa inteleaga toti ca nu aspectul fizic defineste modul nostru de a gandi si de a actiona asupra faptelor noastre. „

Canotajul pentru Adrian e foarte frumos dar in acelasi timp este si foarte greu. La sfarsit de vara e minunat cand vede o medalie la gat !  Adrian a obtinut doua locuri 3 la Europenele de juniori in 8+1 si doua victorii la Balcaniada in 8+1 .

„In 2015 , stiind ca nu se face 8+1 la tineret/seniori , mi-am facut alte planuri. In vara aceluiasi an Florin Curuea, antrenor pe atunci la tineret , m-a cautat si am inceput din nou activitatea usor usor. Am fost pe 5 si pe 6 la Mondialele de tineret.  Am terminat pe 4 la o Cupa Mondiala. Incepuse sa imi scada moralul si increderea. Venirea antrenorului italian in 2017, Antonio Colamonicii, ne-a schimbat.  Alte antrenamente, timp liber putin dar rezultatele au fost pe masura. In 2017 am fost pe 2 la Mondialele de tineret in barca de 8+1. Am fost dublu campion european la tineret , odata in 8+1 si odata in barca de 4+1. La Cupa Mondiala III(seniori) am venit pe 4 la Europenele de seniori am venit pe locul 6.”

Cel mai frumos concurs la care a fost Adrian Munteanu, l-a gasit la Mondialele de seniori din USA. La Sarasota-Florida a terminat pe locul 5 .

”Nu voi uita niciodata cursa din recalificarile din America. Deci pot spune ca abia in 2017 am inceput CANOTAJUL! A fost mai greu de la concurs la concurs . Toata lumea se antrena. Toti voiau cea mai stralucitoare medalie . Emotiile traite la un concurs sunt greu de descris.  Trebuie sa raman concentrat si sa fiu atent la cursa si la ce avem de facut. Trebuie sa ii mobilizez si incurajez pe baieti , sa facem ce am invatat in antrenamente si sa dam TOT in cursa . „

Adrian Munteanu ii face pe cei din jur sa rada, sa zambeasca.

„Am „cersit” prin Italia langa baietii mei ( cum le spun eu) cand asteptam microbuzul sa mergem la hotel , toti se amuzau . Am dansat si cantat prin Coloseum (neavand nici un talent la cantat)  fiecare iesire cu baietii este amuzanta fiindca mereu am fost si voi fi eu !”

AUTOR: Ovidiu Pețenghea