Alex Toma a ales Brazilia pentru calificarea la Mondialul de Full IronMan

771

Alex Toma ia startul la IRONMAN Florianopolis, Brazilia la sfarsitul lunii mai. Sambata pleaca din tara pentru o saptamana de acomodare cu fusul orar si clima. Este prima cursa de Full IronMan (3,8 kilometri inot, 180 kilometri bicicleta, 42 kilometri alergare), pentru triatlonist. Calificarea la Mondialul din Kona, Hawaii, este pusa in pericol insa de o accidentare care il sacaie pe triatlonist de doua saptamani.

Alex Toma a avut 4 luni de antrenamente intense pentru calificarea la Campionatul Mondial de Full IronMan. 

Alex Tomna Mondialul de FullUnul dintre obiectivele principale ale lui Alex Toma pentru 2018 este calificarea la Campionatul Mondial de Full IronMan, Hawaii. Triatlonistul si-a gandit toata pregatirea pentru a-si indeplini acest tel. Din martie a stabilit si cursa in care va alerga pentru „viza” de State: Florianopolis, Brazilia. Totul s-ar putea narui din cauza unei accidentari intervenite in urma cu doua saptamani. Alex a inceput imediat recuperarea sub supravegherea kinetoterapeutului Pavel Virgil.

„La finalul unui antrenament de bicicleta si alergare am simtit intepaturi la tendon. Diagnosticul a fost de tendinita achileana. Doctorii au descoperit si o ruptura pe gamba care era in curs de cicatrizare. Am inceput imediat tratamentul, iar durerile m-au lasat. Au revenit dupa ce „folosit” Semimaratonul Bucuresti ca un test pentru alergare. M-au dat din nou inapoi cu 2, 3 zile”, a detaliat pentru aimx.ro Alex Toma.

Sportivul spune ca a fost destul de afectat psihic din cauza acestei accidentari.

„M-am consumat mult sapatamana trecuta. Am fost cu moralul un pic la pamant. E frustrant sa te accidentezi inaintea unui obiectiv atat de important. Cred ca sansele de calificare sunt afectate in acest moment. Sper sa pot termina cursa si sa nu am dureri insuportabile. Sunt o fire competitiva. Nu ma las la o durere. Nu sunt genul sa abandonez. Nu am abandonat in nicio cursa. Chiar daca eram julit nu m am oprit…”

5000 de kilometri de bicicleta si 1000 in alergare sunt „bagajul” cu care Alex pleaca in Brazilia

Alex spune ca nu va mai forta pana la cursa si va face doar recupereare. A ales Florianopolis pentru traseul aproape in totalitate plat al cursei. „99 la suta din timp m-am antrenat in Bucuresti, pe plat. De aceea am cautat o cursa cu un traseu pe un astfel de profil. Sunt diferente de nivel foarte mici atat la bicicleta, cat si la alergare. Am facut bicicleta, 5000 de kilometri si in jur de 1000 de kilometri alergare. Inotul, care este proba in care merg cel mai bine, l-am folosit pentru relaxare” a mai declarat Alex Toma.

Alex este calificat deja la Campionatul Mondial de Half IronMan, Africa de Sud. Este pentru a doua oara consecutiv. In 2017 a avut un timp total de 4 ore si 30 de minute. S-a clasat pe pozitia 38 la categoria 25-29 de ani, 153 la general.

Alex Toma se gandeste si la Jocurile Olimpice. Vrea sa se testeze intr-o etapa de Cupa Europeana

2018 poate fi pentru Alex Toma si un punct de plecare pentru Jocurile Olimpice, Tokyo, 2020. Alex Toma isi propune un plan de atac impreuna cu Marius Grigore, managerul Bucharest Sport Club si Federatia Romana de Triatlon.

1,5 kilometri de inot, 40 de kilometri de bicicleta si 10 kilometri de alergare sunt distantele olimpice. Vreau sa iau startul la o etapa de Cupa Europeana pentru a ma testa, pentru a vedea care este nivelul meu in acest moment. Imi doresc sa vad daca pot termina o astfel de competitie unde participa elitele. In timpul bicicletei ( traseul este in bucla), daca un sportiv este prins din urma de primii clasati este descalificat. De aceea e foarte importanta proba de inot. Trebuie sa iesi din apa daca nu cu primul pluton, macar cu al doilea. Singur ai sanse foarte mici sa termini”, a mai spus Alex Toma.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Radu Cristi