Alexandru Diaconu – secretele unui „Ironman”! Debut in forta in 2018

1017
http://m.eu.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman-70.3/dubai/results.aspx

Alexandru Diaconu a luat decizia de a participa la Ironman 70.3 Dubai in al doisprezecelea ceas din punct de vedere al pregatirii.  Alexandru  a reusit sa isi pastreze conditia fizica in extrasezon.

Alexandru Diaconu si-a fixat primul concurs din 2018 la jumatatea lunii decembrie a anului trecut.

 „Am profitat ca nu a fost zapada. Am iesit la ture de 120+km de bicicleta din doua in doua zile. Am strans un minim de volum necesar. Asa ca la inceput de ianuarie, cand vremea s-a schimbat aveam deja 1200km. facuti. Am trecut pe hometrainer unde am abordat un principiu nou de antrenamente si anume periodizare inversa (intensitate adaptata la nivelul de pregatire la inceput de sezon si volum mai mare in apropiere de competitie). Asa am reusit sa imi cresc viteza specific pentru competitie.”

Alexandru Diaconu se simte cel mai bine in apa.

„Am un talent nativ in apa.  Asta imi permite sa aloc un timp minim necesar pentru a inota decent in competitii.  Restul timpului il aloc proiectelor personale si lucrului. Pentru mine triatlonul este  un stil de viata si o competitie cu mine insumi! Sincer,  competitiile de Half IronMan si IronMan  ma provoaca sa aflu cat de repede pot sa ajung la finish. Nu ma gandesc la locul pe care sa-l obtin. Pozitia la  la final este mereu o consecinta a timpului obtinut. Intra-devar imi place sa obtin cat mai multe rezultate de top sau clasari pe podium, dar nu ele reprezinta obiectivul principal.”

Alexandru Diaconu  nu a mai participat pana in acest an la o competitie de triatlon/ironman in februarie.

„Nu am stiut la ce sa ma astept. Antrenamentele de inot erau ok, la alergare am facut o verificare de 3 x 5km cu trei saptamani inainte.  Timpii au fost toti sub 18’30”. Cateva intervale de 1km le-am facut lejer. Am mers sub 2’50” / km si asta mi-a dar un boost de moral. Toate emotiile erau pentru proba de ciclism unde nu am reusit sa fac antrenamentul pe care il doream, dar uneori e bine sa te arunci cu capul inainte.”

Alexandru Diaconu a ajuns la linia de start, dupa 5 zile petrecute in Dubai. Targetul optimist era sa isi faca un nou „personal best”! Sa termine sub  4h23’32”.

„Imediat dupa startul la Ironman Dubai s-a iesit in larg unde valurile erau de 2-3m. inaltime. A fost un  moment in care m-am panicat. Mi-am adus aminte de o alta competitie din 2015 unde am facut un atac de panica din cauza valurilor. Asa ca m-am concentrat pe tehnica si dupa 28’24” am iesit din apa usor palid si temator de cei 90km ce vor urma.”

Alexandru Diaconu a atacat traseul de bicicleta impotriva unui vant puternic.

„Traseul era interesant (doar la deal ), dus si intoarcere (doar la vale) si un vant care batea total aiurea ( doar din fata la dus ca sa iti faca viata si mai grea si la intoarcere mergeai aproape gratis ).”
Strategia a fost sa merga conservator. Dar cum planul de acasa nu se potriveste cu momentul actiunii, Alex si-a pierdut rezerva de hrana cand a trecut peste un speed bump si a fost lovit pe traseu si de crampe.

„Nu era nimic de speriat, dar impactul psihic este mereu un mare demon cu care  te lupti toata cursa. M-am focusat sa mentin puterea si cand am ajuns in primul punct de alimentare, parca eram intr-un restaurant all inclusive. Am luat tot ce mi-a picat in mana, m-am burdusit cu batoane, geluri, banane si vreo 4 bidoane din care

am ales mai tarziu ce mi-a trebuit si restul am aruncat.”

Alexandru Diaconu a incercat sa se detaseze de probleme si a repetat mesajul motivational:

”Only think about the basics: Keep your nutrition in! Focus on the technique! Stick to the main plan!!”.
   Este esential sa ai o gandire pozitiva chiar si atunci cand lucrurile merg prost si sa te concentrezi pe lucrurile esentiale. Alexandru a ajuns la jumatatea traseului chinuit dupa 1h19min. Intoarcerea a fost una placuta si rapida.
„Ajuns la alergare, unde ma simteam cel mai bine pregatit, planul a fost destul de simplu. M-am alimentat. Apoi am incercat sa tin temperatura corpului cat mai scazuta ca sa nu ma supraincalzesc si sa colapsez. Zis si facut! Dar undeva pe la km 14 cand am inceput sa accelerez. Am simtit cum revin crampele.”
Problemele fizice s-au accentuat si Alexandru a terminat alergarea in 1h23min46.
„De cele mai multe ori cand in triatlon alergi slab, nu inseamna ca esti neantrenat la alergare, ci sub antrenat la ciclism sau ai consumat prea multa energie la celelalte probe.”
Dubai Ironman a fost un test bifat de Alexandru Diaconu in 4h20min12.

Alexandru Diaconu a stabilit un nou record personal.

Ironman 70.3 Dubai  i-a dat brasoveanului  incredere pentru Ironmanul din Venetia din luna iunie pe care il are ca obiectiv principal anul acesta.
Rezultatele romanilor la masculin la Dubai aici.