Ana Cristina Constantin: „Nu sunt cea mai buna,dar sunt unica!”. Ultimele detalii de la Mondial.

0
1532

   Ana Cristina Constantin reprezinta, alaturi de Cristina Cecan, Romania la Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan, in concursul feminin. S-a nascut la Galati in anul 1980, iar de 14 ani locuieste la Madrid. Este o fire dezinvolta, energica si vesela. Practica alergarea montana din placere. In 2017 a fost a treia in puternicul circuit Spain Ultra Cup. „No soy la mejor, pero soy la unica”, „Nu sunt cea mai buna, dar sunt unica” este motto-ul Cristinei.

aimx.ro a stat de vorba cu Ana Cristina Constantin cu mai putin de 20 de ore inainte de startul Campionatului Mondial de Ultramaraton Montan.

Ana Cristina Constantin„Sunt mandra ca sunt romanca. Aici multi ascund acest aspect, poate pentru ca nu suntem vazuti asa bine. Eu tot timpul am fost patriota si am iubit Romania”, marturiseste pentru aimx.ro Ana Cristina Constantin. Participarea la Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan i-a indeplinit un vis din copilarie.„Tot timpul priveam la televizor delagatiile Romaniei de la diferite Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice. Imi spuneam in gandul meu ca trebuie sa fac ceva sa reprezint si eu tara mea. Si acum acest vis a devenit realitate”.

Sportiva si-a colorat unghiile in drapelul Romaniei. Este pregatita de start si spune ca nu are emotii:” Muntele imi place pentru ca il folosesc pentru relaxare. Sunt foarte relaxata. Nu imi place stresul. Nu traiesc din alergare, nu m-am accidentat niciodata pana acum. Nu am ajuns la limita niciodata. Nu am dat tot ce am putut pentru ca vreau sa ma bucur de curse, nu sa ajung rupta sau la spital”.

Ana Cristina Constantin spune ca principala ei calitate este rezistenta.

A facut tenis de camp in copilarie. „O copilarie foarte frumoasa. Jucam toate acele jocuri la moda pe atunci…sotron…Eram activa de mica”, completeaza Ana. In 2004 a alergat primul ei maraton, la Madrid. A trecut apoi la alergarea montana si a marit treptat distantele vazand ca este rezistenta. Cel mai lung traseu alergat intr-un concurs a fost de 200 de kilometri. Un ultra trail de 145 de kilometri, cu zece mii diferenta de nivel, la Nisa, i-a ramas la inima. Ana Cristina Constantin lucreaza intr-un restaurant, la o sala de gimnastica. Face antrenamente de alergare doar la sfarsit de saptamana sau foloseste competitiile ca sedinte de pregatire. In schimb face multa sala in timpul saptamanii.

„CRED CA Am ceva si genetic. Unchii mei au fost in trecut in loturile Romaniei de caiac canoe. La fel si fratele meu. Eu am iesit mai sportiva, chiar daca parintii mei nu au practicat niciun sport. Eram hiper activa de mica. Nu am avut stare. Si acum sunt agitata. Ii bag in priza pe toti.” – Ana Cristina Constantin pentru aimx.ro

Romanii din Castellon s-au mobilizat la Festivitatea de Deschidere. „Am avut o galerie impresionanta. Nici Spania nu a avut cred atatea aplauze :). Este ceva foarte frumos, mai ales ca reprezinti tara ta. E un sentiment special”, a declarat alergatoarea in varsta de 38 de ani.

 Ana Cristina Constantin:”Nu prea reusesc sa dorm inainte de concurs”

Ultimele ore inainte de concurs sunt si ele agitate pentru Ana. „Nu prea pot sa dorm. Ma gandesc tot timpul sa nu uit ceva, sa fiu atenta. Insa de fiecare data se intampla sa uit. La Mondial vreau sa ma incadrez in timp, pentru ca sunt timpi limita destul de stricti . Nu-mi pun alte obiective.” 

(Timpul limita pentru finalizarea cursei de 85 de kilometri, cu 5000 de metri diferenta de nivel este de 15 ore. Primul cut off-time este la kilometrul 31(4 ore)).

Romanca a participat in 2017 la 36 de competitii, marea majoritate ultramaratoane. La Ultra Trail Nisa s-a clasat pe locul 2, la Transgrancanaria (125 de kilometri) a venit a 18-a, iar la Penyagolosa s-a clasat pe 14. a castigat Ultra Costa Almeria 87 de kilometri sau Haria Extreme, Lanzarote (94 de kilometri).

Ana Cristina Constantin si Robert Hajnal au fost controlati anti dopping in dimineata zilei de vineri. Sambata la ora 6, ora Spaniei, Ana, Cristina, Andrei, Radu si Robert vor intra in istorie ca primii romani care iau startul la un Campionat Mondial de Ultramaraton Montan.

Autor: Vlad Lucian Arhire