Andrei Ivanescu face sport zi de zi si in criza. Daca nu alearga devine obez

672
Andrei Ivanescu face sport zi de zi si in criza. Daca nu alearga devine obez
sursa foto Maratonul Olteniei

Andrei Ivanescu este cunoscut ca Iva. Povestea de la 6 ore pe zi de fotbal, la parasutism, succesele de la Transylvania 100k, Retezat Skyrace, Maratonul Olteniei si antrenamentul special din perioada anticoronavirus.

Andrei Ivanescu Iva da un exemplu de antrenament in casa. Evolutia de la fotbalistul care nu putea sa lase mingea, la castigatorul de curse de alergare.

”Ma pot descrie printr-o expresie mai mult sau mai putin serioasa, regasita la profilul meu de Facebook la descriere: „Daca nu as alerga as deveni obez „. Cand am fost mic am facut sport in fiecare zi, asa ca m-am obisnuit sa mananc destul de mult, ca sa am energie toata ziua. Daca mi-as intrerupe activitatea, cred ca mi-ar fi greu, pentru inceput, sa tai din cele ~3500kcal zilnice. Dar nimic nu e imposibil.
De cand am fost mic am facut miscare destul de multa, practic cam astea erau distractiile cand am fost copil: pititea, de-a v-ati ascunselea, leapsa, catarat prin copacii din gradina .. un fel de workout al zilelor noastre.” -Andrei Ivanescu

Andrei Ivanescu

De la 10 ani, Andrei Ivanescu juca si sase ore fotbal pe zi. Tatal sau il scotea la drumetii pe munte. De la 15 ani a mers la sala de forta cu baietii. Era hiperactiv. Facea plimbari cu bicicleta, in continuare juca fotbal.

” Am fost copilul multisport, am incercat toate sporturile posibile din Ploiesti. In primavara lui 2016 am avut de dat o proba la parasutism. Am avut 1km alergare. Am terminat pe 2. Nu m-a satisfacut rezultatul/forma fizica, dar in acelasi timp mi-am gasit si scuza ca era scurta distanta pentru mine. Aveam un coleg care alerga la maratoane si un var din familie pe care il lauda mama ca a terminat 21km. Am zis ca daca ei pot, eu de ce nu?
Asa am alergat primul semimaraton, in mai 2016, cu o medie de ~4:40/km, cald tare la Targoviste. ”-Andrei Ivanescu


Andrei a castigat Transylvania 100k proba de 20km. S-a impus la Retezat Skyrace traseu Buta, Maratonul Olteniei probele de semi si de maraton. Andrei are 2 titluri de campion national tineret la individual (Alergare Montana – Distanta Lunga). In palmares sunt si titluri cu echipa CSU Cluj.


”De 1 an am prins si gustul competitiilor din afara. In 2019 am fost pe 11 la Transgrancanaria proba maraton. Am terminat pe locul 6 Madrid Ecotrail (primul ultra – 80km 1350m+). Am fost pe locul 3 la 100 Miles of Istria proba maraton. Am obtinut un loc 2 la Tryavna Ultra proba semimaraton.”-Andrei Ivanescu

In 2020 Andrei credea ca o sa fie un an plin de curse.

”Pentru asta m-am pregatit in cantonamente prin zone putin mai calde. Am avut o luna in Alicante si 4 saptamani in Gran Canaria. Am inceput sezonul cum nu se putea mai bine, cu un loc 6 la Transgrancanaria proba maraton. Din pacate, problemele cu acest virus au devenit din ce in ce mai mari. S-a schimbat complet calendarul de alergare. Pentru programul de antrenament mi-a luat putin sa-mi gasesc motivatia necesara, fiind totul in incertitudine.”-Andrei Ivanescu


Momentan Andrei a decis impreuna cu antrenorul sa continue perioada de volum.

Andrei Ivancescu

”Mi-am creat o rutina de forta zilnica pe care o fac in casa. Mi-am adus si o bicicleta pe care pedalez seara, de la parinti din Ploiesti. In rest fac doar un antrenament pe zi, mai lung, dimineata, cu declaratia si buletinul in buzunar. Am norocul de a avea langa casa un drum de tara care ma scoate in camp. Pana acum organele de ordine care m-au legitimat au spus ca e ok .. dar e greu, stai mereu cu un stres psihic ca poti da de cineva nu la fel de intelegator si sa se complice situatia. ”-Andrei Ivanescu

Autor Ovidiu Pețenghea