Andrei Tale este pregatit de cel mai important concurs din cariera: Mondialul de Ultramaraton Montan

0
1031

  3 zile au mai ramas pana la startul Campionatului Mondial de Ultramaraton Montan, Spania. Romania este in premiera in competitie cu un lot format din 3 baieti (Robert Hajnal, Radu Milea si Andrei Tale) si 2 fete  (Ana Cristina Constantin si Cristina Cecan). Andrei Tale a acceptat un dialog cu aimx.ro despre concurs, traseu, sentimentele care il domina inaintea unei astfel de intreceri, strategie si obiective. Sambata la ora 6, ora Spaniei, sportivi din 49 de tari vor lua startul pe traseul de 85 de kilometri. 

    Andrei Tale:”La multe curse de lunga distanta ma simt mai bine dupa kilometrul 85″.

aimx.ro: Spuneai intr-un interviu pentru site-ul nostru ca iti plac traseele tehnice. Ce-ai gasit acolo?
Andrei tale: Traseul este foarte variat, atat cu zone tehnice, dar si urcari alergarile si sustinute. La acest aspect am tot lucrat la antrenamente in ultimele luni. Tehnicitatea traseului este diferita fata de muntii din Romania. Mai degraba se aseamana cu zonele de creasta din Macin. Pietrele sunt mai mici, ascutite, erodate si iti solicita foarte mult gleznele. E greu sa compensezi cu o tehnica buna, in care stii exact unde sa pui piciorul si cata presiune sa lasi pe el, cand sa schimbi etc.

aimx.ro: 85 de kilometri: este o distanta care iti convine?
Andrei Tale: Nu neaparat. Trebuie sa ai atat anduranta buna, cat si viteza mare pentru 85 de kilometri. Nivelul este foarte ridicat si se va alearga foarte tare. La multe curse de lunga distanta, ma simt din ce in ce mai bine dupa aceasta distanta (85 km). Probabil tine si de metabolism, alimentatie, rezistenta la durere si obisnuinta cu un pace mai incet – la un heart-rate mai scazut. Dar marele dezavantaj pe care il vad, la nivel personal, este faptul ca startul este jos, la nivelul marii si finish-ul la peste 1000 de metri altitudine. Mi-ar fi placut sa fie invers.

  Ultramaratonistul considera competitia din Spania cea mai importanta din cariera:”Suntem onorati si bucurosi „sa deschidem” aceasta usa in premiera pentru Romania”

aimx.ro: La 23 de ani ai alergat la UTMB. Te consideri un alergator experimentat, care sa nu mai fie surprins usor la un astfel de concurs?
Andrei Tale: Cred ca de la orice concurs mai invatam cate ceva. Sunt distante lungi in care se poate intampla orice. Dar acum 5 ani (UTMB), nu alergam concursurile de ultra la un nivel competititv. Era un mod de a descoperi munti noi, zone mai vaste in Romania, dar si in afara tarii. Spre exemplu, imi aduc aminte de un ULTRA alergat in Belgia, in care am vizitat toata tara in timpul cursei. Din punctul asta de vedere, nu iti rafinezi continuu timpii petrecuti in checkpoint-uri, atentia la alimentatie etc. Traseul nu ma poate surprinde. Mare parte l-am parcurs deja. E important sa stii cum abordezi fiecare sectiune si sa stii ce urmeaza. Si vremea din ziua cursei poate surprinde si chiar avantaja anumite tari cu un climat asemanator sau dezavanaja pe altii.

aimx.ro: Pentru prima oara Romania merge oficial cu o echipa la Mondial. Care este sentimentul care te domina? Tratezi acest Mondial ca si cum ar fi cel mai important concurs din cariera ta?

Andrei Tale: Cred ca toti suntem onorati si bucurosi ca deschidem o usa, sper eu, pentru cat mai multe generatii de acum incolo, care vor invata atat din reusitele cat si din greselile noastre. Noua ne-a fost mai greu la inceput si sigur am facut destui pasi gresiti pe care cei care vin dupa noi ar trebui sa ii evite. Asta daca sunt deschisi sa primeasca sfaturi si sa fie rabdatori cu timpul, corpul lor.

Cu siguranta este cel mai important, dar chiar daca miza este mare, mi-ar placea sa construim aceeasi atmosfera si respect, specifice alergarii montane si sa ne bucuram de tot ce intalnim pe traseu.

Andrei Tale despre :

relatia cu Radu si Robert si strategia pentru concursul pe echipe: Ne-am consultat, dar fiecare are o strategie diferita de abordare asupra cursei si este normal sa fie asa. Avem nevoi diferite in checkpoint-uri, indicatii clare pentru echipa de suport si ne bucuram ca avem oameni care ne sunt alaturi.

obiectivul personal: Sa stiu ca am scos cel mai bun timp pe care il puteam scoate, plus 10%. O clasare cat mai buna cu echipa ar fi ideal.

Autor: Vlad Lucian Arhire